Chleb z suszonymi pomidorami
40 dag mąki pszennej typ 650
40 dag mąki pszenna chlebowa typ 750
20 dag gotowanych ziemniaków
500 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
½ łyżki cukru
6 łyżek oleju
5 dag drożdży
3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
¼ łyżeczki czarnuszki
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
40 dag mąki pszenna chlebowa typ 750
20 dag gotowanych ziemniaków
500 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
½ łyżki cukru
6 łyżek oleju
5 dag drożdży
3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
¼ łyżeczki czarnuszki
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Obie mąki wymieszać z
solą, pomidorami oraz czarnuszką, dodać dobrze utłuczone zimne ziemniaki, wlać
olej i podrośnięte drożdże. Przy pomocy robota składniki najpierw wymieszać na
mniejszych obrotach po czym zwiększyć obroty i zagniatać ciasto około 5 minut.
Ciasto po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto
które jeszcze raz zagnieść już dłońmi i
podzielić na dwie części z każdej części ciasta uformować bochenek.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bochenki ,
przy pomocy ostrego noża naciąć na wierzchu w kilku miejscach i posmarować
zimną wodą oraz posypać delikatnie mąką.
Przygotowane chlebki jeszcze raz odstawić na 40 minut do podrośnięcia.
Przygotowane chlebki jeszcze raz odstawić na 40 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200st i piec chleb przez kolejne 25-30 minut po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
powiem ci, że wspaniale wyglada.
OdpowiedzUsuńWiem :)
Usuń