czwartek, 25 lutego 2016

Pikantna wieprzowina z pomidorami

  Tym wpisem na ten moment kończę współpracę z firmą DAGOMA , współpraca należała do jednych z pyszniejszych,  produkty DAGOMA są najwyższej jakości i produkowane w oparciu o stare przepisy. Sklepowe półki uginają się od przeróżnych słoików w których znajdziemy dżemy, marmolady czy marynaty, ale ja od tej pory będę wypatrywać na nich właśnie przetworów DAGOMY i Was też do tego zachęcam. Spróbujecie i będziecie wiedzieli o czym  mówię :)  z  tych kilku słoiczków które ja otrzymałam wszystko było smaczne, ale moim faworytem zostają powidła węgierkowe .
Po tych małych podsumowaniach chciałam Wam pokazać co dobrego dzisiaj zrobiłam, a zrobiłam naleśniki kukurydziane    które w moim domu zastępują placki tortilli i po napakowaniu warzywami są przepyszne, zawsze podaję je w taki sam sposób wiedząc, że rodzince tak smakuje.Zmiany jednak w życiu i w kuchni są potrzebne i tak dzisiaj dla odmiany naleśniki podałam z taką wieprzowinką :)


Pikantna wieprzowina z pomidorami 

1 kg mięsa wieprzowego u mnie z łopatki
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/2 pomidorów suszonych na słońcu 
1 łyżka oleju
1 łyżeczka  mielonej słodkiej papryki
1 szczypta chili
sól, pieprz
wykonanie:
Mięso ostrym nożem pociąć cienkie paseczki na patelni podgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, kiedy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pokrojona drobno cebulę i chwilkę razem smażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać 1 szklankę gorącej wody, dosypać paprykę oraz 1/2 łyżeczki soli, przykryć i na małym gazie gotować 1 godzinę. Po upływie godziny mięso jest już miękkie, więc dodać cała puszkę pomidorów razem z sokiem ( bez znaczenia jest czy pomidory są w całości czy pokrojone) , następnie dołożyć suszone pomidory pokrojone w paseczki dosypać chili. Bez przykrywania całość gotować na małym ogniu około 40 minut w tym czasie pomidory się rozgotują, mięso jeszcze bardziej zmięknie i odparuje cały płyn ma nam powstać coś w rodzaju pasty mięsno-pomidorowej na koniec doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem na pikantnie , ewentualnie dosolić.

Ciepłym mięsem smarujemy kukurydziane naleśniki lub placki tortilli, dokładamy sałatę, paprykę i kukurydzę z puszki po zwinięciu mamy przepyszne danie.








1 komentarz:

  1. Dziękujemy serdecznie za wspaniałe przepisy, bardzo miłą i rzetelną recenzję zarówno naszej firmy jak i produktu. Mamy nadzieję, że na stałe zagościmy na Pani stole i będzie Pani mile wspominać nasze smaki :)
    Gorąco pozdrawiamy, życzymy dalszych sukcesów i kto wie, może do następnej paczki z naszymi produktami :)

    Magda Polak w im. firmy Dagoma

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody