wtorek, 9 lutego 2016

Słonecznikowiec bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z uprażonym słonecznikiem i pyszną masą kajmakową.


Słonecznikowiec bez pieczenia

krem:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej

bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
dodatkowo;
1,5 dużej paczki  krakersów 
1 puszka masy kajmakowej
1,5 szklanki ziaren słonecznika 
wykonanie:
Na dnie blaszki ( 33 cm na 22 cm) ułożyć warstwę krakersów, posmarować je całą puszką masy kajmakowej i przykryć drugą warstwa krakersów.
Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń.
  Jeszcze ciepły budyń wylać na krakersy i przykryć ostatnią warstwą ciastek krakersów. 

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną. 
śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. 

Na patelnię wsypać słonecznik i smażyć go kilka minut cały czas mieszając do momentu zrumienienia się słonecznika, następnie wystudzić. 

Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. 
Inspiracja przepisu tutaj 


6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo ładnie, musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo dobry nie za słodki i nie za słony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto brałabym na ślepo. Muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje kochanie gdybym mu pozwoliła to nawet by talerzyka nie używał przy tym cieście tylko prosto z blaszki by pałaszował :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Na samym początku opisu wykonania jest podana ta informacja

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody