poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek bakaliowy



Mam dla was jeszcze propozycję na mazurka z czekoladą i bakaliami. w moim domu nie jesteśmy wielkimi miłośnikami tego wypieku, ale zgodnie z tradycją zawsze staje on na stole i stanowi w większości element ozdobny. Stoi jeden dzień, drugi dzień, a trzeciego patrzę, a tam coś obskubane, coś odłamane i trzeba go zjeść  :) 



 Mazurek bakaliowo-czekoladowy
ciasto:
2 wafelki w białej czekoladzie po 36 gram
38 dag mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
25 dag masła
masa czekoladowa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu
2 łyżki śmietany 30%
dodatkowo:
2 łyżki suszonej żurawiny
kilka orzechów laskowych
2 łyżki  kandyzowanej skórki  pomarańczowej
migdały w płatkach
1 białko jajka
wykonanie:
Wafle zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i na sucho w misce wymieszać  z cukrem, mąką oraz szczyptą soli, następnie dodać sok z cytryny, masło i jajko, szybko zagnieść  ciasto.Zagniecione ciasto owinąć w woreczek i schłodzić 30 minut w lodówce  po tym czasie podzielić na dwie części i cienko rozwałkować  z ciasta wyciąć prostokąt o wymiarach 20 cm na 12 cm i przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi posmarować białkiem i obłożyć małymi kwiatuszkami wyciętymi z ciasta ( kwiatek ma zachodzić na kwiatek) po wierzchu wszystkie kwiatki posmarować białkiem, a środek mazurka delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w temp.180 st około 20 minut do momentu zrumienienia ciasta, wystudzić .

Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie dzięki czemu otrzymamy dwa mazurki po upieczeniu mazurków zostanie nam troszkę skrawków które należ ze sobą połączyć i rozwałkować, a następnie wyciąć małe ciasteczka które są pysznym skutkiem ubocznym z mazurków .
W garnuszku rozpuścić obie czekolady z dodatkiem miodu i śmietany do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać szczyptę soli i przestudzić .
Przestudzoną masą czekoladową napełnić środki mazurków i posypać po wierzchu bakaliami, odstawić do zastygnięcia czekolady i dowolnie ozdobić lub zostawić tak jak są czyli z samą masą czekoladową. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody