Zwyczajne kruche tartaletki, ale z tym kremem i truskawkami stają się nadzwyczajne ja nie mogłam od nich oderwać oczu :)
Tartaletki z truskawkami
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 żóltka
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru
krem:
1 budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
truskawki
sos truskawkowy do deserów
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, masło i wodę, następnie szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
7 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm wysmarować masłem i delikatnie posypać mąką, schłodzone ciasto podzielić na 7 porcji i każdą porcją ciasta wylepić tartaletki, delikatnie nakłuć je widelcem na cieście położyć krążek z ciasta na który wysypać fasolę.
Tartaletki piec w 200 st około 15 minut.
Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka i wystudzić, śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimnym budynie.
Z upieczonych tartaletek zdjąć papier z fasolą na środku wycisnąć niewielką ilość sosu truskawkowego
i napełnić je kremem budyniowym, następnie obłożyć truskawkami pociętymi w plasterki.
Pychotka:D
OdpowiedzUsuńhttp://healthy-dreams.blogspot.com/