poniedziałek, 1 czerwca 2015

Zupa z botwinki

Wiosną w większości domów nie może się obejść bez takiej zupy u mnie jest każdego roku o tej porze choć za każdym razem smakuje inaczej.


Zupa z botwinki 

2 pęczki botwinki
1/2 pęczka młodej marchewczki
garść zielonego groszku
1 kalarepka
1 pomidor
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 30%
przyprawy
dodatkowo:
5 jajek
1 kg ziemniaków
1/2 pęczka koperku
wykonanie:
Botwinkę oczyścić, umyć i posiekać.
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną botwinkę, zalać ją 1,5 litra wody dodać marchewczki , starta kalarepę,
gałązkę lubczyku, kilka liści selera i pora, młodą pietruszkę razem z natką i 2-3 gałązki kopru. Do garnka dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i około 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i zagotować po zagotowaniu dodać oczyszczone strączki zielonego groszku i pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, gotować do miękkości marchewki, a trwa to zaledwie kilka minut. Kiedy marchewka jest miękka dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Moja zupa była podana z jajkami na twardo i ziemniakami ugotowanymi osobno.


Nowalijki w kuchni

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody