Za knedlami ja nie przepadam, ale moje dzieci je uwielbiają.
Knedle z truskawkami
1 kg ziemniaków
około 50 dag mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanki cukru
dodatkowo:
truskawki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i wystudzić, zimne skręcić przez maszynkę dodać cukier, jajka i dosypać mąkę, zagnieść zwarte, ale miękkie ciasto. Truskawki umyć, oczyścić i osuszyć.
Ciasto podzielić na pół, utoczyć z niego niezbyt cienkie wałeczki i pociąć na mniejsze kawałki, każdą część ciasta spłaszczyć na środku ułożyć truskawkę i zlepić knedle.
W garnku zagotować sporą ilość lekko osolonej wody i gotować w niej knedle, knedle gotujemy kilka minut od momentu wypłynięcia.
Kiedy knedle lekko przestygną podawać je polane śmietanką, jogurtem lub podsmażoną bułką tartą na maśle jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz