Schab był upieczony z myślą o kanapkach czyli na zimno zamiast kupnej wędliny choć muszę przyznać, że mi bardzo smakowało to mięso jeszcze ciepłe jako pieczeń i tak sobie myślę, że następnym razem zrobię go właśnie w takim celu. Przepis z tego bloga
Schab pieczony w mleku
1,5 kg schabu bez kości
1/4 szklanki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
2 łyżki majeranku
kilka gałązek świeżego majeranku
1 litr mleka
wykonanie:
Schab umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą, pieprzem, polać olejem i posypać majerankiem oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki na wierzchu ułożyć gałązki świeżego majeranku tak przygotowane mięso odstawić na 2 godziny po tym czasie do brytfanki wlać mleko
przykryć i wstawić do nagrzanego do 200st piekarnika piec około 1 godziny i 40 minut w trakcie pieczenia mięso polewać powstałym sosem.
Upieczone mięso zawinąć w folię aluminiową i zostawić do dokładnego wystudzenia najlepiej do następnego dnia.
zapisałam, muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuń