piątek, 5 czerwca 2015

Schab pieczony w mleku

Schab był upieczony z myślą o kanapkach czyli na zimno zamiast kupnej wędliny choć muszę przyznać, że mi bardzo smakowało to mięso jeszcze ciepłe jako pieczeń i tak sobie myślę, że następnym razem zrobię go właśnie w takim celu. Przepis z tego bloga


Schab pieczony w mleku 

1,5 kg schabu bez kości
1/4 szklanki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
2 łyżki majeranku
kilka gałązek świeżego majeranku
1 litr mleka
wykonanie:
Schab umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą, pieprzem, polać olejem i posypać majerankiem oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki na wierzchu ułożyć gałązki świeżego majeranku tak przygotowane mięso odstawić na 2 godziny po tym czasie do brytfanki wlać mleko
przykryć i wstawić do nagrzanego do 200st piekarnika piec około 1 godziny i 40 minut w trakcie pieczenia mięso polewać powstałym sosem.
 Upieczone mięso zawinąć w folię aluminiową i zostawić do dokładnego wystudzenia najlepiej do następnego dnia.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody