piątek, 19 czerwca 2015

Roladki z truskawkami

Kolejny przepis na ciasteczka podpatrzony tutaj , ciasteczka upieczone wczoraj w ramach mojego porannego szaleństwa w kuchni, wyszły bardzo smacznie. Do ciasteczek można użyć gotowy dżem lub powidła, ale ja zrobiłam do nich takie przesmażone w cukrze truskawki taki niby dżem, ale jeszcze nie dżem.


Roladki z truskawkami

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag zimnego masła
20 dag białego sera
1/4 szklanki cukru
2 żółtka jajek
dodatkowo;
50 dag truskawek
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
wykonanie;
Truskawki oczyścić i zasypać cukrem, postawić na małym palniku i bez mieszania podgrzać do momentu, aż puszczą spora ilość soku, następnie sok zlać, a truskawki postawić ponownie na palniku i smażyć kilka minut do momentu, aż zmienią kolor i troszkę się rozgotują na koniec dodać do nich sok cytrynowy.

Ser dokładnie ugnieść widelcem lub zmiksować, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, następnie dodać masło, ser i żółtka, szybko zagnieść ciasto.Ciasto bez chłodzenia rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm, następnie pociąć na niewielkie prostokąty
i posmarować przestudzonymi truskawkami,
następnie zwinąć małe roladki i ułożyć je miejscem łączenia ciasta do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 30 minut w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. ale zachciało mi się coś słodkiego, wszystko przez Ciebie ;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze! Idealne aby wziąć w łapkę i na spacer :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetycznie wyglądają, aż ślinka cieknie. Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody