Wszyscy wiedzą, że na upały takie napoje są najlepsze i można je pić do woli bo to samo zdrowie :) w sezonie letnim kiedy mamy pod dostatkiem owoców takie napoje są najlepsze i obowiązkowo muszą się pojawiać w naszym jadłospisie.
Arbuzowo-miętowy napój
1,5 kg arbuza
świeża mięta
1 litr kefiru
2 łyżki miodu
wykonanie:
Arbuza pokroić w większą kostkę i jeśli to możliwe pozbawić nadmiaru czarnych pestek choć nie trzeba ich wszystkich wybierać, arbuza przełożyć do dzbanka blendera, dodać sporą ilość mięty ja dałam prawie 3/4 z doniczki i dokładnie zmiksować.
Do owocowego musu dodać kefir, dokładnie wymieszać i dosłodzić lekko miodem choć to nie jest konieczne jeśli arbuz był bardzo słodki przed podaniem napój dobrze schłodzić lub podawać z lodem bo tylko zimny naprawdę gasi pragnienie, polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz