Po południu miałam wizytę u stomatologa :( więc, aby o niej nie myśleć to cały ranek szalałam w kuchni, nalepiłam pierogów z truskawkami, upiekłam kruche ciasteczka ( ale o nich jutro) i coś czego u mnie w domu nie było całe wieki czyli przepyszne omleciki :)
Omleciki z truskawkami
ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dag mąki tortowej
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
10 dag truskawek
2 śmietanfiksy
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesiana mąkę i delikatnie wymieszać.
2 blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem i kłaść na nich małe porcje ciasta formując kółka o średnicy około 12 cm.
Piekarnik nagrzać do 170 st z termoobiegiem i wstawić obie blaszki na raz piec około 10 minut, zaraz po upieczeniu bardzo szybko zdejmować omlety z blaszki, ostrożnie zgiąć na pól formując łódeczki i zawijać je ostrożnie w ściereczkę, wystudzić.
Truskawki zmiksować na mus, śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfiksami na koniec delikatnie połączyć z truskawkowym musem.
Masę truskawkowa przełożyć do worka cukierniczego i napełnić nią powstałe z ciasta łódeczki
po napełnieniu odstawić do lodówki do zastygnięcia przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Cudna propozycja!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ;) Kiedyś podobne kupowałam w cukierni, ale takie domowe na pewno są 100x lepsze ;)
OdpowiedzUsuńTe z cukierni ja tez lubię, ale domowe to domowe :)
UsuńFajne, tez sobie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńno to smacznego :)
UsuńNigdy takich nie robiłam ale już wiem, że by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńJa też nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale bardzo mi smakowały :)
Usuń