poniedziałek, 22 czerwca 2015

Truskawkowo-miętowy dżem

Dżem z truskawek sam w sobie jest przepyszny i śmiało mogę powiedzieć, że jest to mój ulubiony dżem.


Truskawkowo-miętowy dżem

2 kg truskawek
1 kg cukru
2 garście świeżej mięty
Wykonanie:
Truskawki pokroić w mniejsze kawałki i zasypać je cukrem, przykryć i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia garnek postawić na małym gazie i podgrzać tak, aby truskawki puściły jak najwięcej soku. Sok dokładnie odlać z truskawek, a truskawki ponownie postawić na gazie, smażyć około 30 minut często mieszając po tym czasie truskawki powinny zgęstnieć więc dodać do nich sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i drobno posiekaną miętę
po wymieszaniu dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,
zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody