Ciasto i pianka samo w sobie już jest smaczne, ale możemy dodać do niego dowolne owoce i za każdym razem będzie inaczej smakować ja tym razem użyłam mrożonych jagód i było przepyszne, a jakie by było gdyby jagody były prosto z lasu :)
Kruche z budyniową pianką
ciasto:
25 dag margaryny
2,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
2 różowe budynie u mnie wiśniowe
1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
jagody
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem
do pieczenia na końcu żółtka jajek,szybko zagnieść kruche ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Formę do pieczenia (30 cm na 20 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, 3/4 całego ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim jej dno.
Pianka budyniowa:
Białka jajek ubić na sztywno do ubitych dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać na
najwyższych obrotach miksera do uzyskania bardzo sztywnej bezy do ubitej bezy wsypać suchy proszek
budyniowy, cały czas ubijać na koniec dodać olej i delikatnie wszystko
wymieszać.
Piankę budyniową wylać na ciasto po wierzchu posypać jagodami i kruszonką z pozostałego ciasta.
Piec w temp. 190 st około 35-40 minut do suchego patyczka i wysuszonej wierzchniej warstwy bezy budyniowej.
pyszniasto wygląda :) dałabyś trochę ;)))
OdpowiedzUsuń