Jeśli chodzi o zupy to ja je bardzo lubię, zimą jak jest zimno muszą być treściowe i rozgrzewające, ale najlepsze zupy są zawsze wiosną kiedy wszystko jest młodziutkie, pachnące i pyszne.
Wiosenna zupa z zielonym groszkiem
2 skrzydełka drobiowe
1 pęczek młodziutkiej marchewki
2 młodziutkie pietruszki razem z nacią
liście pora i selera oraz lubczyku
5 większych młodych ziemniaków
zielony groszek po wyłuskaniu 1 szklanka
zielony koperek
2 łyżki śmietany 30%
przyprawy
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać zielone liście selera, pory, lubczyku i pietruszkę oraz skrzydełka, przykryć i zagotować po zagotowaniu do garnka dodać ziemniaki pokrojone w niezbyt dużą kostkę, obrane marchewki w całości wyłuskany zielony groszek, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości na koniec dodać śmietanę i zagotować, przed podaniem doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz