Pomarańczowe serduszka
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 szczypta soli
1 łyżka spirytusu
3 dag stopionego masła
Dodatkowo:
około 1 kg smalcu
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i na sucho wymieszać z solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać otartą skórkę z pomarańczy, następnie na środku zrobić dołek i wlać żółtka jajek i przestudzony tłuszcz. Przy pomocy noża wszystko przemieszać.
W kubku wymieszać śmietanę z kefirem oraz sokiem pomarańczowym, następnie dolać do ciasta na koniec dodać alkohol i zagnieść ciasto, zagniecione ciasto wybijać kilka minut wałkiem i schłodzić w lodówce około 30 min. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placek i foremką w kształcie serca wycinać ciastka.
W płaskim naczyniu rozpuścić smalec i smażyć na nim serduszka do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz