Czekoladowe ciasteczka zegary
ciasto:17 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
27 dag mąki tortowej
4 łyżki kakao
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem do utartego masła dodać mąkę z kakao oraz szczyptę soli, wbić jajko i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folie i schłodzić około 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na pół i rozwałkować na około 1/2 cm, aby nie dodawać do ciasta dodatkowej mąki w trakcie wałkowania to polecam rozwałkowanie ciasta pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
Przy pomocy foremki wyciąć kształt ciasteczek i ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce.
Piec w temp. 180st około 10 minut, upieczone ciastka wystudzić.
1 białko z wcześniej wyparzonego jajka utrzeć z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem na gładki lukier, cukier dodajemy na wyczucie tak, aby uzyskać odpowiednia gęstość lukru. Przygotowanym lukrem dekorujemy ciasta i ozdabiamy dodatkowo kolorowymi posypkami tak, aby uzyskać wygląd tarczy z zegara.
Super...ale pięknie i pysznie wyglądają..
OdpowiedzUsuń