Przepyszne rogaliki z dużą ilością orzechów, śmiało można dłońmi formować małe rożki, ale pomogłam sobie takimi uroczymi foremkami do małych rogalików.
Orzechowe rogaliki
10 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag masła w temperaturze pokojowej
28 dag mąki pszennej
10 dag cukru
2 żółtka
wykonanie:
Masło wrzucić do miski blendera i zmiksować z cukrem, następnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z orzechami, całość mieszać do momentu połączenia się składników. Przygotowane ciasto schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Foremki do małych rogali wysmarować masłem i wylepić schłodzonym ciastem, blaszkę z rogalikami ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 170st i piec ciastka 15 minut po upieczeniu i wystudzeniu posypać spora ilością cukru pudru.
Musi być bardzo dobre! Cudownie wyglądają.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/