Korzenne płatki śniegu do kawy i do powieszania na choince.
Płatki śniegu -korzenne ciasteczka
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
1\2 opakowania przyprawy korzennej do pierników
wykonanie:
Masło posiekać z cukrem, dodać żółtka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników, szybko zagnieść ciasto i schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto się kruszy i dlatego najlepiej lekko je przegnieść i wałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i foremka wyciąć ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp. 200 st około 8-10 minut w zależności od wielkości ciastek. Po upieczeniu delikatnie zdjąć z blaszki i wystudzić na kratce.
Kochana ale cudowne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDo zasługa foremki 😁
Usuń