Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
ciasto:
4 jajka
8 dag cukru
5 dag mąki tortowej
1 budyń czekoladowy
1 łyżka oleju
krem:
300 ml śmietany 30%
10 dag białej czekolady
10 dag mielonych orzechów włoskich
1 opakowanie śmietany w proszku typu „Śnieżka”
dodatkowo:
1 szklanka dżemu z wiśni z kawałkami owoców
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1 łyżka miodu
wykonanie:
Jajka ubić z dodatkiem szczypty soli i cukru, ubijać do momentu powstania puszystej masy, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i delikatnie wymieszać na koniec dodać olej.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto i wyrównać. Piec w temp. 180st około 10 minut po upieczeniu ciasto wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w roladę, odstawić do wystudzenia.
Białą czekoladę rozpuścić z 100 ml śmietany 30% i odstawić
do wystudzenia, pozostałą śmietanę ubić w trakcie ubijania dodać śmietanę z
czekoladą i Śnieżkę, ubić na sztywno. Mielone orzechy dodać do ubitej śmietany
i delikatnie wymieszać.
Wystudzoną roladę rozwinąć i delikatnie zdjąć z niej papier,
skropić naparem z kawy i posmarować po całości cienka warstwą dżemu, następnie
kremem i ponownie zwinąć. Roladę zwijamy
na papierze do pieczenia owijając ją w papier
jak cukierka i tak zostawiamy do
zastygnięcia.
Następnego dnia roladę rozwinąć z papieru i polać polewą
czekoladową, dowolnie ozdobić po zastygnięciu polewy kroić na porcje.Polewa czekoladowa:
W miseczce nad parą rozpuścić czekoladę i wymieszać z miodem oraz mlekiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz