Ciasteczka czekoladowe guziki
ciasto:
18 dag masła
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 małe jajka
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
10-15 dag gorzkiej czekolady
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem w trakcie dodać po jednym jajku oraz sok i skórkę z cytryny do kremu maślanego dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić około godziny w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyciąć w odpowiednim rozmiarze i ilości kółeczka, . Piec w temp. 180st około 8 minut. Z reszty ciasta upiec ciasteczka w dowolnym kształcie.
i od razu przykryć ciasteczkiem, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Byłam bardzo niecierpliwa i swoje ciasteczka schowałam na kilka minut do zamrażarki.
Zastygnięte ciasteczka delikatnie wyjąć z foremek.
Super pomysł.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) Bardzo pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😁
OdpowiedzUsuńŚwietne! Na pewno też są dobre w smaku :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasteczko z czekoladą musi być dobre :)
Usuń