W grudniu zaczynało się pieczenie pierników, a pierniczki były wyjątkowe bo w różnych kształtach i koniecznie bardzo kolorowe, czasami dziewczynki nawaliły na nie tyle lukru, ze ugryzienie groziło wizytą u dentysty :) ale to były nasze pierniczki.
Teraz dziewczyny podrosły i nie są już takie malutkie, ale pierniczki to nadal świętość, pieczemy i dekorujemy je do woli, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Koniecznie muszę wspomnieć o tym, że wśród tych kształtów i kolorów jest zawsze jeden wyjątkowy pierniczek dla tego świętego co w nocy zostawia prezenty pod choinką i ten pierniczek musi być zawsze najpiękniejszy, teraz dziewczyny są na tyle duże, że znają prawdę na temat tych prezentów, ale i tak obok choinki zawsze staje talerzyk z ciasteczkami i szklaneczka z mlekiem :) Nieważne czy to są pierniczki czy kruche ciastka, a nawet pierogi czy zwykłe mycie okien przed świętami, ważne, aby robić to razem i przekazywać nowym pokoleniom, aby wiedziały, że święta to wyjątkowy czas bo wtedy jesteśmy wszyscy razem . Tablet, telefon czy telewizor jest z nami przez cały rok, a te kilkanaście godzin kiedy możemy cieszyć się sobą są tylko raz w roku.
Pierniczki z choinkami
3 łyżki miodu
10 dag cukru
1 jajko
30 dag mąki pszennej
3 dag masła
1 opakowanie przyprawy do pierników
1,5 łyżeczki sody
dodatkowo:
lukier kolorowy
opakowanie mini piegów DECORADA
wykonanie:
Miód podgrzać, dodać do niego 1 łyżkę wody i szczyptę soli oraz przyprawę do pierników, wymieszać i przestudzić. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem, wbić jajo, wlać miód oraz sodę rozpuszczona w 2 łyżkach wody i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godziny, a następnie rozwałkować na grubość około 1,2 cm lub delikatnie grubiej ( ja lubie jak sa grubsze) i piec w temp. 180st 8-10 minut.
Upieczone i wystudzone pierniki ozdobić lukrem,jak pisakami namalować choinki z zielonego lukru i ozdobić białym, następnie choinkę przystroić mini piegami DECORADA.
Śliczne))
OdpowiedzUsuńPiękne są!
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej!
Usuń