środa, 21 grudnia 2016

Kompot z suszonych owoców

Wigilijna kolacja u mnie w domu może się obyć bez zupy grzybowej czy karpia, ale bez kompotu już nie :)





























Kompot z suszonych owoców

2 garście suszonych jabłek
1 garść suszonych gruszek
kilka suszonych śliwek węgierek
2 łyżki rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 goździk
cukier
kilka plasterków cytryny
wykonanie:
Wszystkie suszone owoce zalać 2 litrami wody i odstawić na 3-4 godziny. Do garnka z owocami dodać goździk i zagotować, gotować jeszcze 5 minut. Gorący kompot wymieszać z cynamonem i odstawić do wystudzenia. Kompot zlać do dzbanka, dosłodzić do smaku  cukrem i wrzucić plasterki cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody