Katarzynki
Ciasto:
20 dag miodu prawdziwego wielokwiatowego
10 dag cukru
40 dag mąki pszennej
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do pierników
1 łyżka kawy inki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Glazura:
1 szklanka cukru pudru
woda
wykonanie:
Miód podgrzać i wymieszać z cukrem, (cukier ma się rozpuścić ) do słodkiej mieszanki dodać kawę i przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodać jajko i miód, zagnieść z tego ciasto.
20 dag miodu prawdziwego wielokwiatowego
10 dag cukru
40 dag mąki pszennej
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do pierników
1 łyżka kawy inki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Glazura:
1 szklanka cukru pudru
woda
wykonanie:
Miód podgrzać i wymieszać z cukrem, (cukier ma się rozpuścić ) do słodkiej mieszanki dodać kawę i przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodać jajko i miód, zagnieść z tego ciasto.
Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować
ciasto na grubość około 1 cm i foremka wyciąć pierniczki
, ułożyć je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 190 st około 12 minut.
Glazura: Cukier puder utrzeć z przegotowaną wodą na płynny i
jednolity lukier.
Upieczone i wystudzone pierniczki posmarować bardzo płynnym lukrem, lukier ma spłynąć i tylko zostawić na piernikach cieniutką „skórkę”.
Upieczone i wystudzone pierniczki posmarować bardzo płynnym lukrem, lukier ma spłynąć i tylko zostawić na piernikach cieniutką „skórkę”.
Pierniczki należy upiec odpowiednio wcześniej przed świętami
bo muszą zmięknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz