To już ostatni przepis na piernik przed świętami, miałam już go w tym roku nie spisywać, ale mój mąż twierdzi, że jest przepyszny i może ktoś jeszcze poszukuje takiego prostego i pysznego przepisu. Ciasto nie wymaga leżakowania i nawet jak upieczecie go jutro rano to będzie idealny.
Piernikowe domino
3,75 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
6 żółtek
1 szklanka piwa
1/4 szklanki oleju
3 dag drożdży
dodatkowo:
marmolada
krem piernikowy
polewa czekoladowa
wykonanie:
Miód podgrzać z przyprawą do piernika i zdjąć z palnika, żółtka jajek utrzeć z
cukrem, dolać piwo po wymieszaniu wlać olej, następnie wkruszyć
drożdże i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, połączyć z sodą i porcjami dosypywać do masy jajecznej cały czas mieszając na koniec dodać miód i wymieszać ciasto
najlepiej łyżką.
Prostokątną formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
Piec w 170 st około 40-50 minut. Trzeba pilnować bo szybko się przypala
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, dolny
posmarować marmoladą, przykryć drugim plackiem który posmarować kremem piernikowym , przykryć ostatnim i po wierzchu polać polewą czekoladową,
dowolnie ozdobić.
Cudnie wygląda.
OdpowiedzUsuń