wtorek, 6 grudnia 2016

Tort piernikowy

Piernik drożdżowy przygotowany w formie pysznego tortu to słodkość idealna.



























Tort piernikowy


Ciasto:
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
¾ szklanki miodu
35 dag mąki pszennej
2 łyżeczki sody
10 dag drożdży
7 jajek
1 opakowanie przyprawy do piernika
krem:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
½ litra mleka
4 łyżki cukru
2 żółtka
25 dag masła
polewa czekoladowa:
20 dag czekolady gorzkiej
10 dag czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30%
dodatkowo:
1 szklanka powideł śliwkowych
wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z połowa cukru i odstawić na chwilkę, pozostały cukier razem z miodem utrzeć na puszysty krem z żółtkami jajek, następnie dolać olej, drożdże i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, przyprawa do piernika oraz z szczypta soli. Ciasto dokładnie wymieszać  robotem ustawionym na małe obroty, kiedy ciasto będzie wymieszane dodać pianę ubitą z białek i bardzo delikatnie wszystko połączyć. Ciasto podzielić na trzy części i upiec w jednakowych wielkości formach u mnie tortownica 22 cm średnicy. Piec w nagrzanym do 170 st około 25 minut po upieczeniu wystudzić.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem  i wlać na gotujące się mleko drugą szklankę mleka dokładnie wymieszaną z obiema mąkami i żółtkami jajek, mieszając ugotować jak budyń i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem do spienionego masła dodawać małymi porcjami zimny budyń i ucierać do momentu uzyskania gładkiego krem.
Polewa:
Czekolady połamać do garnuszka, dolać śmietankę i podgrzewając i mieszając rozpuścić i odstawić do wystudzenia oraz lekkiego zgęstnienia.
Na talerzu ułożyć jeden krążek ciasta i posmarować powidłami, przykryć drugim krążkiem z ciasta i rozsmarować na nim połowę kremu budyniowego, przykryć ostatnim krążkiem i posmarować wierzch oraz boki pozostałym kremem. Ciasto odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, schłodzone ciasto  polać gęstniejącą polewą, pozwalając jej swobodnie ściec po bokach i na koniec delikatnie rozsmarować nożem w miejscach gdzie nie pokryła ściekająca polewa, zdjąć nadmiar polewy z talerza i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Gotowy tort przełożyć na paterę i dowolnie ozdobić. 






zBLOGowani.pl

8 komentarzy:

  1. Fantastyczny! Wygląda jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pierniki nie ważne czy leżakują czy też nie, każdy smaczny chociaż staropolski przewyższa wszystkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ten staropolski nie ma sobie równych:) u mnie też ciasto na niego dojrzewa.

      Usuń
  3. arcydzieło! bardzo ciekawi mnie smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest pyszny, mięciutki i puszysty to jeden z ulubionych mojej mamy

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale :-) z chęcią taki zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody