Takie naleśniki to cudowny sposób na poprawienie sobie nastroju w taki paskudny dzień jak dzisiaj, można oczywiście wciągnąć tabliczkę czekolady i poczuć się lepiej, ale ja jednak polecam taki podwieczorek.
Przekąska z naleśników
Ciasto :
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 jajko
2-3 jabłka
wiórki kokosowe
cukier
olej
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem
do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto.
Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.
Usmażone i ostudzone naleśniki, posmarować rozmąconym jajkiem na środku posypać
cukrem i wiórkami kokosowymi (około 1/2 łyżeczki)
Jabłka pokroić w
ćwiartki, kłaść po kawałeczku jabłka na przygotowane naleśniki, złożyć
je w malutkie pakieciki lub ruloniki.
W płaskim garnku rozgrzać sporą
ilość oleju i smażyć w głębokim tłuszczu naleśniki na złoty kolor, mają
być złote i chrupiące.
Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru
tłuszczu, można dodatkowo posypać cukrem, ale to nie jest konieczne.
Podawać gorące z dowolnym budyniem lub kisielem.
naleśniki, budyń, jabłka, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń