Sernik wyszedł mi cudowny z chrupiącym kruchym ciastem i delikatnym rozpływającym się w ustach serem, wierzch polany płynnym sosem i posypany chrupiącymi orzeszkami, czysta poezja :)
Z cała stanowczością muszę stwierdzić, że to najlepszy sernik jaki miałam okazje upiec do tej pory.
Sernik z krówkami i orzeszkami
Ciasto:
25 dkg margaryny
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
1 szklanka cukru
30 dag cukierków krówek
5 łyżek mleka
25 dag margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
15 dag cukierków krówek
3 łyżki mleka
8 dag orzechów laskowych
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszana z kakao i
proszkiem do pieczenia oraz jajko, szybko zagnieść ciasto które
schłodzić minimum 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i
rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach formy u mnie 36cm na 25 cm i
jednym wyłożyć do wcześniej wysmarowanej formy do pieczenia.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem.
Cukierki rozpuścić z dodatkiem mleka i po przestudzeniu wymieszać z
serem, następnie dodać do margaryny i cały czas ucierając dodać po
jednym jajku na koniec wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać na ułożone w formie ciasto i delikatnie przykryć
drugim prostokątem.
Piec w temp. 200st około 60 min, po upieczeniu ciasto dokładnie wystudzić i polać polewą przygotowaną z
pozostałych krówek i mleka, wierzch ciasta ozdobić orzechami.
Wczoraj też moje małe córci zrobiły tort na 12 urodziny swojej kuzynki, efekt końcowy to w 100% ich dziełko które powstało po niewielkiej kłótni, gdyż dziewczyny miały problem z dojściem do porozumienia:), na szczęście jednak znalazły wspólny język:)
Ojaa, obłędny!
OdpowiedzUsuńSernik wspaniały - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńA dziewczyn tort wygląda pięknie :)
Jubilatka też była zadowolona z tortu :)
Usuń