sobota, 31 sierpnia 2013

Zamówienie:)

Nie wiem czy to jest laurka czy jakieś przesłanie lub zamówienie, ale taki obrazeczek dzisiaj zrobiła moja córcia :)
 Chyba trzeba zrobić jej te pierogi :)

Ja zrobiłam ciasto, a nawet dwa, ale o nich to jutro :) 


piątek, 30 sierpnia 2013

Ucieraniec z owocami

Ciasto wyszło cudowne takie puchate i lekko kwaśne w smaku przez śliwki mirabelki które się na nim znalazły, ale warstwa cukru pudru  doskonale się komponowała z tą kwaśną nutą.
Ciasto banalnie proste w przygotowaniu i bardzo uniwersalne bo możemy je upiec z dowolnymi owocami osiągając za każdym razem inne ciasto.

Ucieraniec z owocami 


Ciasto: 
1 jajko 
140 ml oleju 
1 szklanka cukru 
sok z 1 cytryny 
1/2 litra jogurtu naturalnego 
45 dag mąki pszennej 
1/2 łyżeczki sody 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo: 
1/2 kg dowolnych owoców u mnie śliwki mirabelki i węgierki oraz maliny 

czwartek, 29 sierpnia 2013

Knedelki ze śliwkami

Znają je wszyscy czy lubią to już chyba nie koniecznie wszyscy :), ale pewnie nie ma domu w którym choć raz w sezonie na śliwki nie pojawiły by się knedle na obiad.

Knedelki

1 kg ziemniaków 
60 dag białego sera 
2 jajka 
mąka pszenna 
1/2 szklanki cukru 
dodatkowo: 
śliwki węgierki 
2 łyżki zmielonych migdałów 
2 łyżki cukru
Wykonanie:
 Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Zimne ziemniaki i ser skręcić przez maszynkę, wszystko robimy w misce.

środa, 28 sierpnia 2013

Sernik na herbatnikach

Dzisiaj chciałam pokazać sernik na który zaczerpnęłam przepis tutaj.
Serniczek nie tylko pięknie wygląda, ale i tak smakuje ja od siebie dorzuciłam malinki co tylko dodało mu dodatkowego uroku.

Sernik na herbatnikach

1 kg białego sera
8 jajek
2 opakowania budyniu u mnie waniliowy
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
330 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
herbatniki
malinki
Wykonanie:
Ser skręcić przez maszynkę ( najlepiej dwa razy)
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, następnie ucierając dodawać ser i proszek budyniowy na koniec ser delikatnie wymieszać z ubita pianą z białek.
Na dnie formy (36 cm na 26 cm)ułożyć herbatniki i wylać na nie masę serową.

wtorek, 27 sierpnia 2013

Keczup z domowej produkcji

Jeszcze rok temu nikt by mnie nie namówił do zrobienia keczupu w domu bo niby i po co skoro w sklepach wybór jest spory. Jednak teraz trzeba będzie mnie od niego odciągać :), zanim się  zabrałam za produkcję to przejrzałam przepisy w kilku miejscach i najbardziej spodobał mi się  tutaj  choć przyznaję, że był tylko bazą do tego co powstało u mnie. Jeśli chodzi o sam keczup to pracy przy nim nie jest tak wiele jak by się wydawało, a smak i zapach rewelacyjny ja się w nim zakochałam.

Keczup domowy

4 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
1/2 kg papryki czerwonej
1/2 kg jabłek
1 mały seler
4 ząbki czosnku
4 łyżki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki chili
2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki  cynamonu
3-4 łyżeczki octu 10%
1/4 szklanki oleju 

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Drożdżówka z serem i śliwkami

Śliwki u mnie zaczynają gościć w kuchni, nie mam ich jakoś specjalnie dużo, ale na pewno jeszcze coś z nich smacznego przygotuję. Dzisiaj zrobiłam ciasto drożdżowe z obłędnie pachnącą kruszonką bo nie ma nic lepszego jak ciepłe ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki.

Drożdżówka z serem i śliwkami

Ciasto: 
40 dag mąki pszennej 
20 dag białego sera 
10 dag margaryny 
6 łyżek cukru 
1 jajko 
7 łyżek mleka 
1/2 opakowanie suszonych drożdży 
skórka otarta z 1 cytryny 
Kruszonka: 
2/3 kostki masła 
1/2 szklanki cukru 
1,1/3 szklanki mąki pszennej 
10 dag wiórek kokosowych 
1 szczypta proszku do pieczenia 
dodatkowo: 
około 1/2 kg śliwek węgierek 

niedziela, 25 sierpnia 2013

Pieczona papryka

Biblioteka robiła ostatnio wyprzedaż  książek oczywiście i ja kupiłam kilka  za całe 1zł egzemplarz, wszystkie wydane bardzo dawno są bez zdjęć, ale za to posiadają fajne przepisy.
   "Przetwarzajmy co się da" jest  zborem kilku autorów, przepisy w niej są mniej lub bardziej ciekawe u mnie na pierwszy ogień poszła pieczona papryka.
 Jeśli mam być szczera to nigdy takiej nie robiłam i nawet za bardzo nie wiem do czego ją później użyje, ale myślę, że do sosu czy zapiekanek nada się idealnie.


sobota, 24 sierpnia 2013

Bardzo czekoladowy tort

Dzisiaj mój mąż obchodzi urodziny, a łasuch z niego jest straszny i do tego miłośnik czekolady więc z dziewczynami przygotowałyśmy mu tort niespodziankę. Tort bardzo, bardzo czekoladowy :)
Dzisiaj tylko zdjęcia, przepis innym razem :)


piątek, 23 sierpnia 2013

Tort czy nie tort :)

Oto mój ostatni twór, tort dla Adasia :)



Mirabelkowo-malinowa marmolada

Mirabelki same w sobie mnie nie zachwycają, ale już przetwory czy ciasta z nimi to całkiem inna sprawa. W tym roku miałam troszkę takich uroczych i czerwonych oraz żołtych, szkoda mi było z nich gotować zwykły kompot więc postanowiłam je usmażyć ku mojemu zaskoczeniu wyszła domowa i pyszna marmolada. Pracy przy niej prawie wcale bo tylko tyle co przy pestkowaniu, a smak rewelacyjny.
Tak na dobra sprawę to nie wiem czy tak mogę nazywać ten wyrób, ale dla mnie to już nie są powidła, ani dżem więc niech będzie marmolada :)

Mirabelkowo-malinowa marmolada

2 kg wypestkowanych mirabelek
1 mały pojemniczek malin ( 25 dag )
1,5 kg cukru
1 szczypta soli
wykonanie:
Mirabeli przesypać do garnka z grubym dnem i rozgotować do owocowej pulpy dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.

środa, 21 sierpnia 2013

Domowa nutella

Taki dżem z kakao zna wielu, ale po wczorajszym dniu wiem, że są i tacy co się się z nim spotkały pierwszy raz dzięki mojemu słoiczkowi który zaniosłam do pracy.
Dżem czasochłonny, ale warty zrobienia bo dzieci się nim zajadają.

Domowa nutella

3 kg śliwek koniecznie ciemnych u mnie było to coś węgierko podobne
1.5 kg cukru
1/2 łyżeczki soli
20 dag ciemnego kakao
20 dag czekolady mlecznej z orzechami
wykonanie:
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, następnie przełożyć do garnka z grubym dnem podlać 3/4 szklanki wody i rozgotować po czym  dokładnie zmiksować i na małym palniku często mieszając smażyć do momentu zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodać cukier i sól, całość gotować jeszcze przez kolejne 30 min na koniec dodać kakao i połamaną czekoladą, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Gorący i gęsty dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
W moim domu znika bardzo szybko więc nie gotuję słoików, ale jeśli chcemy je przechowywać to warto je zagotować.

wtorek, 20 sierpnia 2013

Arbuzowy gigant :)

Upiekłam ostatnio bardzo dużego biszkopta w momencie w którym się za niego zabierałam miało być z niego zrobione całkiem inne ciasto, ale plany się sypły, a ja zostałam z tym olbrzymem :). Chwilkę myślałam i postanowiłam zrobić coś takiego, wyszło wysokie jak tort, leciutkie jak piórko i bardzo, bardzo smaczne :)
Przepis podaję oczywiście w sporych ilościach, ale zawsze można ją zmniejszyć choć u mnie wcale za dużo tego ciasta nie było i absolutnie jego rozmiar nie stanowił problemu.

Arbuzowy gigant
ciasto:
10 jaj
1 szklanka cukru
1.3/4 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek oleju rzepakowego
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
1 galaretka w dowolnym smaku ważne, aby była różowa 
1/2 litra śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
5 płaskich łyżek żelatyny
Dodatkowo:
około 2 kg arbuza
300 ml śmietanki 30%
1 śmietan- fiks
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Białka jajek ubić na bardzo sztywno z dodatkiem 10 łyżek bardzo zimnej wody  i szczypty soli do sztywnych białek dodać cukier i jeszcze raz wszystko dokładnie ubić, aż uzyskamy białą i szklistą bezę.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Torcik

Myślę, że jako fałszerz dzieł sztuki miałabym przed sobą świetlaną przyszłość bo mając do dyspozycji wzór, pędzel i farby ( w tym wypadku barwniki) jestem wstanie odwzorować wszystko.
To był torcik przygotowany na urodziny córki mojej znajomej.



czwartek, 15 sierpnia 2013

Ucierane z malinkami

Malinki na targu tanie jak barszcz, a do tego jeszcze tak pięknie się uśmiechają do przechodniów, że trudno się im oprzeć :) ja oczywiście im uległam i kupiłam:)
Pokonując swoje lenistwo upiekłam pyszne ciasto z nimi.

Ucierane z malinkami

Ciasto:
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany u mnie 12%
2, 2/3 szklanki mąki tortowej
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
malinki
10 dag białej  czekolady
2 łyżki mleka

wtorek, 13 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami

Miałam ochotę na ciasto i wreszcie je zrobiłam, potem miałam problem z doczekaniem, aż troszkę przestygnie bo najchętniej jadłabym jeszcze gorące.
 Posiadałam  troszkę mało śliwek więc było ubogie w owoce, ale i tak było pyszne.

 Ciasto ze śliwkami

 1/2 kg mąki  pszennej
20 dag margaryny  
1 szklanka cukru  
1/2 szklanki mleka  
3 jajka  
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
 śliwki
lukier
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i  żółtkami do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko na koniec do ciasta dołożyć ubitą pianę z białek i ostrożnie wmieszać ją w ciasto.

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Racuszki z bananami

Coś nie mogę wskoczyć ostatnio na odpowiedni tor przez co bardzo zaniedbałam bloga, ale to wszystko przez wydarzenia ostatnich dni. Zwalam winę na remont, pogodę czy pracę  ale prawda jest taka, że ostatnio coś się chyba wypaliłam i brak mi ochoty na pichcenie i wymyślanie choć myślę, ze idzie ku dobremu bo mam ochotę na domowe ciasto:), dzisiaj zrobiłam tylko racuszki, niby tylko .., ale było pysznie :)

Racuszki z bananami

2 szklanki mąki pszennej
2jajka
2 łyżki cukru
400 ml kefiru
2,5 dag drożdży
1 szczypta soli
3 duże banany
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder

czwartek, 8 sierpnia 2013

Wiśniowe kostki

Zbierałam się i zbierałam, aż wreszcie zapoznałam się z moją nowa kuchenką jak się okazało nie taki z niej straszny diabeł. Na pierwszy rzut zrobiłam biszkopt który się udał i nawet nie przypalił więc trzeba mu było dobrać jakieś dodatki, a w domu były wiśnie to padło na nie :)

Wiśniowe kostki 

ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa wiśniowa:
4 szklanki kompotu z wiśni
2 budynie śmietankowe
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki wiśni bez pestek
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
2 śmietan-fiksy
2 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Troszkę wakacji :)

Była ciężka praca więc i chwilka oddechu była potrzebna. Wyjazd był króciutki, ale bardzo przyjemny. Miejsce w tym roku blisko domu bez większych szaleństw bo po tej domowej rewolucji finanse kuleją, ale niczego nikomu nie brakowało, a zwłaszcza pięknych widoków
Oto kilka z nich :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody