wtorek, 31 grudnia 2013
życzenia
Wszystkiego najlepszego w tym nadchodzącym Nowym Roku, udanej zabawy w ciągu tej najbardziej szalonej nocy w roku i obyśmy się spotkali tutaj za rok :)
Iwona
poniedziałek, 30 grudnia 2013
Serniczek na kakaowym spodzie
Przepis na to ciasto znajduje się w moim zeszycie z dopiskiem "dobry" i jest to dopisane moim charakterem pisma, ale kiedy ja je robiłam to już nawet nie pamiętam więc postanowiłam sprawdzić czy faktycznie tak jest i okazuje się, że ciasto jest nawet bardzo dobre. Przyjemnie kakaowe kruche ciasto i puszysty ser to dla mnie połączenie idealne i polecam.
Serniczek na kakaowym spodzie.
Serniczek na kakaowym spodzie.
niedziela, 29 grudnia 2013
"Szampańskie' ciasto
Ciasto idealne na sylwestrowy wieczór, zabawa z takim ciastem będzie bardzo udana.
Przepis ja znalazłam jakiś czas temu w gazetce "Gotuj krok po kroku" i bardzo mi smakuje więc puszczam je w świat :), a mi w jego przygotowaniu pomogła firma VOG która wysłała do mnie
paczkę z pysznymi bakaliami.
"Szampańskie" ciasto
Przepis ja znalazłam jakiś czas temu w gazetce "Gotuj krok po kroku" i bardzo mi smakuje więc puszczam je w świat :), a mi w jego przygotowaniu pomogła firma VOG która wysłała do mnie
paczkę z pysznymi bakaliami.
"Szampańskie" ciasto
sobota, 28 grudnia 2013
Roladki z pangi
Może Was dziwić skąd ryba na moim blogu, a no stąd, że od czasu do czasu pojawiają się tutaj inne przepisy, abyście nie pomyśleli, że tylko słodkim żywię swoją rodzinę.
Jeśli chodzi o rybę to ja nie jestem jej wielkim miłośnikiem, a co za tym idzie nie bardzo umiem je przyrządzać, ale jak wymaga tego okazja to zawsze coś sklecę z niej smacznego te roladki właśnie takie były z lekko czosnkowym i cytrynowym posmakiem.
Roladki z pangi
Jeśli chodzi o rybę to ja nie jestem jej wielkim miłośnikiem, a co za tym idzie nie bardzo umiem je przyrządzać, ale jak wymaga tego okazja to zawsze coś sklecę z niej smacznego te roladki właśnie takie były z lekko czosnkowym i cytrynowym posmakiem.
Roladki z pangi
piątek, 27 grudnia 2013
Czekoladowy tort
Tort gościł u mnie świątecznym stole, a był on słodkim akcentem pewnej rocznicy która miała miejsce w moim domu, był pyszny :)
Czekoladowy tort
Czekoladowy tort
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Śledziki
Nie mam tu jeszcze przepisu na śledzie, a to dlatego, że jestem rybną nogą i przeważnie kupuję gotowce, a smażona ryba tylko w formie klasyka w tym roku mam wyjątkowy czas w domu więc postanowiłam coś zrobić sama przekopałam pół internetu i stertę książek, aż wreszcie znalazłam coś co mi odpowiadało choć w efekcie końcowym i tak wyszło całkiem coś innego bo skleiłam do siebie dwa całkiem inne przepisy.
Śledziki
Śledziki
niedziela, 22 grudnia 2013
Świątecznie
Dzisiaj tak bez przepisu, a tylko kilka zdjęć z dnia dzisiejszego :) na początek mój ulubiony piernik upieczony z najstarszego i najlepszego przepisu jaki chyba jest na świecie klik :) mój w tym roku wygląda tak :)
piątek, 20 grudnia 2013
Migdałowe kuleczki
Tak dla odmiany od ciasteczek, dzisiaj zrobiłam malutkie i mocno migdałowe kuleczki po schłodzeniu wprost rozpływają się w ustach. Kilka dni temu dostałam fantastyczną przesyłkę z produktami Kresto i BackMit oraz Rapso do spróbowania. Z moją słabością do orzechów i migdałów od razu zabrałam się za nie, a opakowania są spore bo 200 g wiec na jeszcze inne pyszne rzeczy mi zostało :)
Migdałowe kuleczki
Migdałowe kuleczki
czwartek, 19 grudnia 2013
I pierniczki :)
Narobiłam się pierników w tym roku i ciągle mi ich mało, dlatego dzisiaj jeszcze upiekłam z mojego ulubionego przepisu bo pomyślałam sobie, że co to za święta bez nich przecież towarzyszą nam od wielu lat, a nawet od bardzo wielu :)
środa, 18 grudnia 2013
Korzenne ciasteczka
Z typowych pierniczków przeszłam dzisiaj na ciasteczka :) , ale będzie u mnie pysznie w te święta.
W ubiegłym roku pod choinką znalazłam piękną foremeczkę do ciastek i przez tyle miesięcy leżała sobie w szufladzie wiec trzeba było ją wypróbować, wyszukałam kilka przepisów do użycia stempelków, ale w ostateczności zdecydowałam się na ten przepis, ciasteczka wyszły mi bardzo smaczne i pachnące choć myślałam, że będą bardziej korzenne, ale to już wina przyprawy.
Korzenne ciasteczka
W ubiegłym roku pod choinką znalazłam piękną foremeczkę do ciastek i przez tyle miesięcy leżała sobie w szufladzie wiec trzeba było ją wypróbować, wyszukałam kilka przepisów do użycia stempelków, ale w ostateczności zdecydowałam się na ten przepis, ciasteczka wyszły mi bardzo smaczne i pachnące choć myślałam, że będą bardziej korzenne, ale to już wina przyprawy.
Korzenne ciasteczka
wtorek, 17 grudnia 2013
Kolejne pierniczkowanie:)
Pierniki piekłam już w tym roku, a jeszcze ciasto na staropolskie dojrzewa do soboty, ale jak zobaczyłam ten przepis to pomyślałam " a czemu by ich nie spróbować, przecież dobrych pierniczków nigdy za wiele"
Ciasto przygotowałam zgodnie z przepisem choć potem pokombinowałam, a dokładnie podzieliłam na dwie części i z jednej upiekłam tradycyjne, a z drugiej już całkiem coś innego.
Piernikowe markizy
Ciasto przygotowałam zgodnie z przepisem choć potem pokombinowałam, a dokładnie podzieliłam na dwie części i z jednej upiekłam tradycyjne, a z drugiej już całkiem coś innego.
Piernikowe markizy
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Racuszki z rodzynkami
Moja nastolatka wpadła ostatnio do domu na kilka godzin i mówi, że ma ochotę na racuszki wiec co zrobiła mamusia :)
Racuszki z rodzynkami
1 szklanka mleka
2,5 dag drożdży
2 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
5 dag rodzynek
2 jabłka
kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać cukier i mąkę oraz jajka i wszystko wymieszać. Rodzynki, aromat cytrynowy i starte na tarce jabłka dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 min, aby ciasto podrosło.
Racuszki z rodzynkami
1 szklanka mleka
2,5 dag drożdży
2 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
5 dag rodzynek
2 jabłka
kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać cukier i mąkę oraz jajka i wszystko wymieszać. Rodzynki, aromat cytrynowy i starte na tarce jabłka dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 min, aby ciasto podrosło.
niedziela, 15 grudnia 2013
Piernikowy słonecznikowiec
Ciasto to taka kombinacja która powstała pod wpływem chwili w pierwszym zamyśle miało to być ciasto którym poczęstowała mnie w pracy koleżanka, ale do domu wróciłam bez przepisu więc była improwizacja i powstało coś takiego i pysznego.
Piernikowy słonecznikowiec
Piernikowy słonecznikowiec
czwartek, 12 grudnia 2013
Piernikowy krem
Przepis kilka dni temu przepisałam z tego miejsca, zrobiłam z ciekawości co z tego wyjdzie, a wyszło niebo w gębie:) Krem jest pyszny i pachnący, zrobiony na domowych pierniczkach, a do czego się to dodaje, a no do wszystkiego: ciasteczek, deserów czy naleśników lub jemy łyżeczką :)
Piernikowy krem
Piernikowy krem
środa, 11 grudnia 2013
Mieciutkie pierniczki
Dzisiaj kolejna porcja pierniczków, szukałam czegoś nowego i prostego, a jednocześnie pysznego. Pierniczki które tutaj znalazłam okazały się tym czego szukałam, wyszły mięciutkie od pierwszej chwili i teraz mam dylemat które są lepsze te czy upieczone kilka dni temu. Po ostatnich szaleństwach z dekorowaniem dzisiaj prosto i zwyczajnie tylko polane lukrem, ale i tak czuć w nich magię Świąt.
Mięciutkie pierniczki
Mięciutkie pierniczki
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Kawowo-orzechowe kostki
W planach miałam sernik, ale tak byłam przejęta pierniczkami, że zapomniałam kupić ser więc zrobiłam tylko z tego co miałam w domu. Wyszło mi cieniutkie ciasto więc w głowie pojawił się pomysł, a może by tak pokroić w kosteczkę i polać czekoladą bo wdrożeniu pomysłu w życie do kawy powstały mi pyszne i mocno kawowe ciasteczka.
Kawowo-orzechowe kostki
Kawowo-orzechowe kostki
niedziela, 8 grudnia 2013
Grudniowe wyzwanie blogerek
Już po raz drugi mam okazję upiec coś razem z dziewczynami z innych blogów choć wszystko na odległość. Dzisiejszym tematem były ciasteczka na choinkę temat jak najbardziej trafiony bo choinka lada dzień stanie prawie w każdym domu. U mnie sprawa była jasna pieczemy pierniczki bo co to za choinka bez pierniczków od lat pieczemy z tego samego przepisu więc w tym roku postanowiłam coś zmienić i upiekłam pyszne oraz mięciutkie pierniczki z przepisu który dostałam od koleżanki w pracy, a więc dzisiaj " Pierniczki Moniki"
Dziewczyny pieką swoje cudeńka, a ja czekam z niecierpliwością na ich słodkości bo do świąt jeszcze troszkę czasu więc zawsze można coś nowego upiec, a w kuchniach wczoraj działały Paulina ,
Marta ,Monika , Magda ,Justyna ,Bożena, Magda, Ewa, Ania, Justyna ,Judyta
Pierniczki Moniki
Dziewczyny pieką swoje cudeńka, a ja czekam z niecierpliwością na ich słodkości bo do świąt jeszcze troszkę czasu więc zawsze można coś nowego upiec, a w kuchniach wczoraj działały Paulina ,
Marta ,Monika , Magda ,Justyna ,Bożena, Magda, Ewa, Ania, Justyna ,Judyta
Pierniczki Moniki
środa, 4 grudnia 2013
Co za jabłuszko :)
U mnie dzisiaj nie o gotowaniu, ani o pieczeniu, ale o jabłuszku :) Dzisiaj byłam z moja Hanią na zabawie Mikołajkowej, zabawa jak najbardziej udana i prezenty tez były. Jednak chciałam Wam powiedzieć o konkursie którego już bardzo dawno nie widziałam na dziecinnych zabawach, a dokładnie o podjadaniu jabłuszka zawieszonego na sznurku, przypomniało mi to stare i beztroskie czasy mojego dzieciństwa gdzie te paczki były o wiele bardziej ubogie, ale jak bardzo wyczekane.
Co do konkursu to ci co próbowali swoich sił w takim to wiedzą, że ugryzienie tego jabłka to wcale nie taka prosta sprawa. Moja Hania dała radę i znalazła się w gronie wygranych była z tego faktu przeszczęśliwa i bardziej chyba zadowolona jak z tej paczki którą wręczył jej Mikołaj, ale paczka też jej się podoba :)
Co do konkursu to ci co próbowali swoich sił w takim to wiedzą, że ugryzienie tego jabłka to wcale nie taka prosta sprawa. Moja Hania dała radę i znalazła się w gronie wygranych była z tego faktu przeszczęśliwa i bardziej chyba zadowolona jak z tej paczki którą wręczył jej Mikołaj, ale paczka też jej się podoba :)
wtorek, 3 grudnia 2013
Domowy syrop korzenny
Jakiś czas temu w moje łapki wpadł syrop cynamonowy i byłam strasznie ciekawa jak takie coś przygotować w domu więc pokopałam troszkę po blogach i znalazłam kilka fajnych przepisów, ostatecznie zdecydowałam się na ten przepis choć przez braki w szafkach troszkę go zmieniliśmy. Dlaczego zmieniliśmy, a to dlatego, że Emilka odwaliła tutaj większą część roboty no dobra ja tylko wypatrzyłam przepis i trzymałam nadzór bezpieczeństwa :) Syrop pycha !!
Syrop korzenny
Syrop korzenny
niedziela, 1 grudnia 2013
Sernik gotowany
Wczoraj przy okazji pieczenia ciasteczek upiekłam jeszcze spody do sernika, a może to było na odwrót :) Tak czy tak za sernik zabierałam się od jakiegoś czasu bo już prawie zapomniałam jak smakuje i co najważniejsze zapominałam o przepisie, a jest on stary jak nie wiem co :), ale bardzo pyszny.
Sernik gotowany
Sernik gotowany
sobota, 30 listopada 2013
Ciasteczka z kokosową pianką
Mój mężuś mówi dzisiaj " zrobiłabyś jakieś ciasteczka " wiec zrobiłam :)
Ciasteczka z kokosową pianką
Ciasteczka z kokosową pianką
piątek, 29 listopada 2013
Torcik urodzinowy nastolatki
Moja nastolatka w sobotę obchodzi urodziny, ale w tym roku urodzinki spędza poza domem więc trzeba było torcik zrobić wcześniej i tak wczoraj kiedy studentka wpadła do domu po prowiant :) odbyła się szybciutka przed urodzinowa kawka :)
Tort szybki w przygotowaniu, ale bardzo smaczny, tak smaczny, że ja nie zdążyłam zrobić zdjęć po przekrojeniu ciasta.
Torcik urodzinowy
Tort szybki w przygotowaniu, ale bardzo smaczny, tak smaczny, że ja nie zdążyłam zrobić zdjęć po przekrojeniu ciasta.
Torcik urodzinowy
wtorek, 26 listopada 2013
Ciasteczka z wróżbą
Dzisiaj u mnie wielkie pieczenie ciasteczek z wróżbami na bal Andrzejkowy dla Hani, szukałam nowego przepisu na takie ciasteczka, ale w efekcie finalnym zrobiłam ze swojego starego bo jednak przepis sprawdzony i wiem, że dzieci nie połamią sobie na nich ząbków bo ciasteczka owszem są twardawe, ale tak jak herbatniki więc tragedii nie ma :) moim dziewczynkom bardzo smakują. Przepis jest tutaj , a wszystkie wróżby w nich są w wykonaniu Emilki i są na pewno szczęśliwe :)
poniedziałek, 25 listopada 2013
Tort rodem z PRL
Dlaczego taki tort, a to dlatego, że ostatnio na blogach pojawia się pełno konkursów związanych ze smakami dzieciństwa i pewnie taki zwyczajny tort bez udziwnień, bitej śmietany czy kremu na bazie bezy szwajcarskiej czy serka mascarpone jest słodkim wspomnieniem wielu z nas. Mój tort powstał na pewną okazję o której jeśli pozwolicie powiem innym razem, a dzisiaj zostawiam tylko zdjęcie i jeszcze Wam powiem, że moi goście, a była to bardzo sympatyczna para 50+ stwierdziła, że tort jest pyszny i jak stwierdził Pan taki jak robiła jego mama czyli tort z PRL w dzisiejszych czasach :)
środa, 20 listopada 2013
Chleb na drożdżach
Powiem tak :) kilka dni temu jedna z dziewczyn blogerek napisała, że właśnie zjadła kromeczkę świeżo upieczonego chleba ze smalcem i przyznaję się, ze od tego czasu chodził za mną taki chlebek. Smalec zrobiłam wczoraj, a chlebek upiekłam dzisiaj z takim chlebem już się spotkałam wcześniej, ale gdzieś zapodziałam przepis więc dzisiaj zaczerpnęłam go z tego bloga.
Chlebek polecam bo z jego upieczeniem poradzi sobie nawet dziecko.
Chleb na drożdżach
Chlebek polecam bo z jego upieczeniem poradzi sobie nawet dziecko.
Chleb na drożdżach
poniedziałek, 18 listopada 2013
Torcik dla Joli
Moja bardzo dobra przyjaciółka, a nawet prawie członek rodziny bo ona i jej mężuś to rodzice chrzestni mojej Hani, poprosiła mnie o tort dla swoich rodziców z okazji ich 45 rocznicy ślubu.
Oczywiście tort jej zrobiłam choć miałam przy nim mały problem gdyż miałam kłopot z podjęciem decyzji co do smaku i dekoracji. Ludzie starsi maja swoja wizję tego wypieku i masa cukrowa to dla nich tylko ozdoba która ląduje na brzegach talerzy więc lepiej iść w takich wypadkach w klasyki i użyć jak najmniej nie jadalnych :) dekoracji.
W efekcie końcowym zdecydowałam się na makowy biszkopt, przełożony masą śmietankową z dodatkiem brzoskwiń jak dla mnie połączenie idealne :), mam tylko cichą nadzieję, że jubilaci mają podobne upodobania smakowe jak ja :)
Ciocia Jola daj znać jak smakował :)
Oczywiście tort jej zrobiłam choć miałam przy nim mały problem gdyż miałam kłopot z podjęciem decyzji co do smaku i dekoracji. Ludzie starsi maja swoja wizję tego wypieku i masa cukrowa to dla nich tylko ozdoba która ląduje na brzegach talerzy więc lepiej iść w takich wypadkach w klasyki i użyć jak najmniej nie jadalnych :) dekoracji.
W efekcie końcowym zdecydowałam się na makowy biszkopt, przełożony masą śmietankową z dodatkiem brzoskwiń jak dla mnie połączenie idealne :), mam tylko cichą nadzieję, że jubilaci mają podobne upodobania smakowe jak ja :)
Ciocia Jola daj znać jak smakował :)
niedziela, 17 listopada 2013
Rogaliki z serem i żurawinką
Tydzień temu były rogaliki z makiem i tak nam posmakowały, że dzisiaj powtórka tylko, że z serem :) te wyszły też pyszne, a w trakcie pieczenia tak pachniały, że trudno było zebrać myśli :)
Ciasto było z tego samego przepisu co ostatnio choć w pomniejszonych ilościach.
Rogaliki
1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
200 ml kwaśnej śmietany u mnie 12 %
5 dag drożdży
Masa serowa:
1/2 kg białego sera
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
5 dag suszonej żurawiny
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę i aromat oraz żółtka z jajek i drożdże roztarte z cukrem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić przykryte do wyrośnięcia.
Ciasto było z tego samego przepisu co ostatnio choć w pomniejszonych ilościach.
Rogaliki
1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
200 ml kwaśnej śmietany u mnie 12 %
5 dag drożdży
Masa serowa:
1/2 kg białego sera
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
5 dag suszonej żurawiny
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę i aromat oraz żółtka z jajek i drożdże roztarte z cukrem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić przykryte do wyrośnięcia.
piątek, 15 listopada 2013
Kawowo-orzechowy torcik
Tak przy piątku mam dla wszystkich pyszny i bardzo prosty tort, zapraszam :)
Kawowo-orzechowy torcik
Kawowo-orzechowy torcik
poniedziałek, 11 listopada 2013
Rogaliki z makiem
Wielkopolska rzut beretem od mojego domu,a w moich żyłach płynie troszkę poznańskiej krwi więc rogale musiały być i u mnie :) Fakt nie były to prawdziwe marcińskie, ale takie które je bardzo dobrze zastępowały :)
Rogaliki z makiem
Rogaliki z makiem
niedziela, 10 listopada 2013
Listopadowe wyzwanie blogerek
Paulina i Marta wpadły na pomysł, aby wspólnie upiec szarlotkę, fajnie by było tak razem i potem zasiąść przy jednym stole z kawą i tą ilością wspaniałych prac, ale niestety tak się nie da. Dziewczyny pomyślały i zaproponowały wspólne pieczenie na odległość i tak w domu Moniki , Eli, Magdy, Kasi, Gosi, Oliwki, Justyny , Reni i Elizy oraz oczywiście w moim piekły się te pachnące ciasta, wszystkie śliczne i pyszne :)
Zapraszam na moją :)
Szarlotka
Zapraszam na moją :)
Szarlotka
piątek, 8 listopada 2013
Czekoladowy deser
Przepis na ten deserek też pochodzi z akcji SM Gostyń i powstał na bazie pysznej śmietanki czekoladowej.
Czekoladowy deserek
Czekoladowy deserek
czwartek, 7 listopada 2013
Słodka bułeczka na kolacje
Zaczęłam to robić z myślą o kolacji, a miało to być coś w rodzaju słodkiej bułki no i niby mi to wyszło bo Hania jadła z miodem, Emilka z masłem, a mi to smakowało jak pyszne ciasto z kawą :)
Więc jak ktoś zrobi, to sam sobie przypisze do tego kategorię :)
Słodka bułeczka
Więc jak ktoś zrobi, to sam sobie przypisze do tego kategorię :)
Słodka bułeczka
środa, 6 listopada 2013
Czekoladowo-owocowy tort
Dzisiaj u mnie ciąg dalszy złej passy, a dowodem na to jest spalony chleb w kuchni, ale wreszcie mogę sie z Wami podzielić przepisem na pyszny tort który co prawda powstał już bardzo dawno, ale z pewnych względów był utrzymywany w tajemnicy, a dlaczego to możecie poczytać tutaj i tutaj
Biorąc udział w akcji SM Gostyń która miała na celu promocję nowego produktu ja miałam okazję jako jedna z pierwszych spróbować pysznej śmietanki czekoladowej i zrobić dzięki niej coś pysznego dla mojej rodziny.
Dzisiaj pierwszy przepis :)
Czekoladowo-owocowy tort
Biorąc udział w akcji SM Gostyń która miała na celu promocję nowego produktu ja miałam okazję jako jedna z pierwszych spróbować pysznej śmietanki czekoladowej i zrobić dzięki niej coś pysznego dla mojej rodziny.
Dzisiaj pierwszy przepis :)
Czekoladowo-owocowy tort
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
15 dag brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
15 dag czekolady w proszku
3 jajka
12 dag masła
1 szklanka musu z brzoskwiń
1 szklanka malin
1 i 3/4 szklanki mąki
15 dag brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
15 dag czekolady w proszku
3 jajka
12 dag masła
1 szklanka musu z brzoskwiń
1 szklanka malin
Dodatkowo:
750 ml śmietanki czekoladowej
1 szklanka malin
owoce do dekoracji
Wykonanie:
Mąką przesiać i na sucho wymieszać
z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą . Masło stopić i przestudzić,
jajka lekko ubić i wymieszać z musem brzoskwiniowym, dodać tłuszcz i
wymieszać. Do suchych dodać mokre składniki i lekko przemieszać, do
mieszania ciasta używamy tylko łyżki, następnie dodać czekoladę w
proszku i dokładnie wymieszać, a na koniec dodać maliny i bardzo
ostrożnie wymieszać je z ciastem.
Prezent
Zacznę od tego, że to nie jest wpis w żaden sposób sponsorowany, a dodaję go tutaj tylko po to, aby się pochwalić :)
Dzisiaj dostałam taką bardzo miła przesyłkę z tego miejsca, nie jest to nic do testowania tylko prezent do spróbowania :)
Przesyłka jest smaczna i już rozdysponowana, nastolatka jako miłośnik herbaty dostanie cudownie pachnący syrop cynamonowy, Emilka jako dżemojadek zaopiekuje sie konfiturą z porzeczki, a Hania która w naszym domu robi za Kubusia i kocha miodek za który już się zabrała, oczywiście dostała miód.
Nie wiem czy to będzie dobrze widać na zdjęciu, ale ja dostałam cudowny kubeczek który jest jak dla mnie wyprodukowany i chyba sobie zrobię z niego logo do bloga :)
Dzisiaj dostałam taką bardzo miła przesyłkę z tego miejsca, nie jest to nic do testowania tylko prezent do spróbowania :)
Przesyłka jest smaczna i już rozdysponowana, nastolatka jako miłośnik herbaty dostanie cudownie pachnący syrop cynamonowy, Emilka jako dżemojadek zaopiekuje sie konfiturą z porzeczki, a Hania która w naszym domu robi za Kubusia i kocha miodek za który już się zabrała, oczywiście dostała miód.
Nie wiem czy to będzie dobrze widać na zdjęciu, ale ja dostałam cudowny kubeczek który jest jak dla mnie wyprodukowany i chyba sobie zrobię z niego logo do bloga :)
wtorek, 5 listopada 2013
Bułeczki
Wczoraj robiłam cudowne bułeczki i może mi ktoś powiedzieć, że takie na drożdżach to nie to samo co pieczywo na zakwasie i ja się z nim zgadzam, ale te były cudowne jedne z najlepszych jakie powstały w moim domu. Od czasu do czasu nachodzi mnie na domowe pieczywo i wtedy sięgam za mąkę i coś tworzę :)
Bułeczki
3o dag mąki pszennej razowej
60 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
1/2 litra ciepłej wody
100 ml śmietany 12%
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wodę wlać do większego naczynia i rozpuścić w niej drożdże, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 5 minut. Maki wymieszać z solą i dodać do drożdży, następnie dodać śmietanę i bardzo dobrze wyrobić ciasto ( około 5 min) ja robiłam to robotem. Wyrobione ciasto odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bułeczki, posmarować je po wierzchu jajkiem i odstawić na kolejne 30 min.
Bułeczki
3o dag mąki pszennej razowej
60 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
1/2 litra ciepłej wody
100 ml śmietany 12%
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wodę wlać do większego naczynia i rozpuścić w niej drożdże, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 5 minut. Maki wymieszać z solą i dodać do drożdży, następnie dodać śmietanę i bardzo dobrze wyrobić ciasto ( około 5 min) ja robiłam to robotem. Wyrobione ciasto odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bułeczki, posmarować je po wierzchu jajkiem i odstawić na kolejne 30 min.
poniedziałek, 4 listopada 2013
Aromatyczny sernik
Kolejny raz mój mężulek w pracy został poczęstowany ciastem i kolejny raz wrócił do domu z przepisem i oczywiście z prośba o zrobienie. Zrobiłam bo co miałam nie zrobić, troszkę obawiałam się wlania całego flakonika oleju pomarańczowego, ale mąż mnie zapewniał, że ciasto było pyszne więc zaryzykowałam. Ciasto wyszło faktycznie pyszne, olejku nie było wcale za dużo, a ser pięknie pachniał i rozpływał się w ustach :) Polecam teraz ja :)
Aromatyczny sernik
Ciasto:
Aromatyczny sernik
Ciasto:
10 dkg margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
Masa serowa:
1 kg białego sera
1.5 szklanki cukru
5 żółtek
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 cały olejek pomarańczowy
Dodatkowo:
5 białek
5 łyżek cukru
10 dag wiórek kokosowych
wykonanie:
Ciasto:
Margarynę rozetrzeć z cukrem tylko tak, aby się połączyło, dodać do niej
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajko i
śmietanę, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
niedziela, 3 listopada 2013
Ciasto z bananową masą
Ciasto w efekcie końcowym miało wyglądać całkiem inaczej, ale przez chorobę na duże S wygląda tak bo po prostu zapomniałam kupić galaretki cytrynowe które ponoć tutaj są najlepsze i użyłam tego co było w domu. Jednak przypadek tego ciasta potwierdza przysłowie " że nie ma tego złego co by na ..... " bo moim zdaniem tak wygląda dużo ładniej, a kolor galaretki nie ma wpływu na smak, a ciasto wyszło pysznie. Ciasto kiedyś bardzo często gościło u mnie w domu, teraz jest troszkę rzadszym gościem na naszym stole choć nie jest trudne, a tylko czasochłonne.
Ciasto z bananową masą
Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bananowa:
2 galaretki cytrynowe lub jak u mnie truskawkowe :)
3 bardzo dojrzałe banany
25 dag margaryny
dodatkowo:
2 galaretki u mnie szafirowe
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, aby beza była bardzo dobrze ubita. Do ubitych białek dodać ostrożnie żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto z bananową masą
Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bananowa:
2 galaretki cytrynowe lub jak u mnie truskawkowe :)
3 bardzo dojrzałe banany
25 dag margaryny
dodatkowo:
2 galaretki u mnie szafirowe
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, aby beza była bardzo dobrze ubita. Do ubitych białek dodać ostrożnie żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia.
czwartek, 31 października 2013
Babeczki na Halloween
Wszyscy dzisiaj robią mniej lub bardziej straszne wypieki, dzieci pukają do drzwi po cukierki, widać jak to święto pcha się do nas z całych sił. Osobiście nie jestem tym zachwycona, ale dzieci mają na jego temat inne zdanie i to dla nich dzisiaj zrobiłam te babeczki.
Takich babeczek w sieci jest wiele i kapelusze dzisiaj królują ja zdecydowałam się na nie ze względu, że te inne straszne ciastka chyba by mi przez gardło nie przeszły, a takie babeczki wyglądały nawet słodko.
Dodatkowym ich atutem był fakt, że dziewczyny miały przy nich sporo zabawy bo wszystkie dekoracje lepiły same.
Babeczki na Halloween
2 jajka
20 dag cukru
11 dag mąki
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
15 dag masła
Masa:
1 jajko
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mleka
25 dag masła
3/4 szklanki musu z dyni
pomarańczowy barwnik
Dodatkowo:
dekoracje z masy cukrowej
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i wymieszać z mlekiem, następnie dodać do wymieszanych na sucho mąki, kakao i proszku do pieczenia na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, delikatnie wymieszać wszystkie składniki ma powstać luźne ciasto.
Takich babeczek w sieci jest wiele i kapelusze dzisiaj królują ja zdecydowałam się na nie ze względu, że te inne straszne ciastka chyba by mi przez gardło nie przeszły, a takie babeczki wyglądały nawet słodko.
Dodatkowym ich atutem był fakt, że dziewczyny miały przy nich sporo zabawy bo wszystkie dekoracje lepiły same.
Babeczki na Halloween
2 jajka
20 dag cukru
11 dag mąki
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
15 dag masła
Masa:
1 jajko
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mleka
25 dag masła
3/4 szklanki musu z dyni
pomarańczowy barwnik
Dodatkowo:
dekoracje z masy cukrowej
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i wymieszać z mlekiem, następnie dodać do wymieszanych na sucho mąki, kakao i proszku do pieczenia na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, delikatnie wymieszać wszystkie składniki ma powstać luźne ciasto.
środa, 30 października 2013
Ciasteczka z maszynki
Z maszynki ciasteczka wcale nie są trudne, ani bardziej pracochłonne od takich wycinanych foremką więc sama się zastanawiam czemu tak rzadko ja je robię. Przepis na te ciasteczka pochodzi z opakowania po maszynce, a ciasteczka wyszły z niego pyszne może troszkę za kruche bo były bardzo delikatne i bardzo łatwo się kruszyły, ale dla mojej rodziny to nie był problem :)
Ciasteczka z maszynki
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
kilka kropli aromatu waniliowego ja dałam pomarańczowy
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i aromat, zagnieść szybko ciasto i odstawić na 30 min do lodówki.
Ciasteczka z maszynki
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
kilka kropli aromatu waniliowego ja dałam pomarańczowy
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i aromat, zagnieść szybko ciasto i odstawić na 30 min do lodówki.
poniedziałek, 28 października 2013
Słodkie torciki
Miałam zrobić do niedzielnej kawy tradycyjny tort, ale stwierdziłam, że nie mam takiej dużej tortownicy więc zrobiłam kilkanaście malutkich i pysznych torcików. Pracy przy nich nie tak dużo, a efekt wzrokowy i smakowy jak dla mnie bardzo udany.
Słodkie torciki
Ciasto:
9 jajek
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 opakowania serka mascarpone po 25 dag
100 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
2 wiśniowe galaretki
2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
300 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Słodkie torciki
Ciasto:
9 jajek
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 opakowania serka mascarpone po 25 dag
100 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
2 wiśniowe galaretki
2 szklanki wiśni bez pestek u mnie z kompotu
300 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
piątek, 25 października 2013
Penne z dodatkami
Jak przystało na święto makaronów u mnie tez było makaronowo w momencie przygotowywania moje dzieci patrzyły tak troszkę spod oka co ja tam wyczyniam, ale w efekcie końcowym skuszone zapachem zasiadły za stołem i z wielkim apetytem zjadły ciepłą kolację.
Penne lub rurki jak mawia Hania z dodatkami
1/2 opakowania makaronu u mnie penne z Lubelli
1 duża marchew
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietany 30%
sól
kolorowy pierz
curry około 3/4 łyżeczki
Dodatkowo:
kilka pomidorków
kilka różyczek kalafiora
Penne lub rurki jak mawia Hania z dodatkami
1/2 opakowania makaronu u mnie penne z Lubelli
1 duża marchew
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietany 30%
sól
kolorowy pierz
curry około 3/4 łyżeczki
Dodatkowo:
kilka pomidorków
kilka różyczek kalafiora
czwartek, 24 października 2013
Churros
Chodziłam dzisiaj po domu szukając sobie zajęcia i próbowałam nie myśleć o bolącej głowie i aby nie myśleć o bólu pomyślałam o słodkościach. Nigdy wcześniej nie robiłam takiego deseru więc tym bardziej mnie zainteresował jak przeglądałam książkę.
Przepis pochodzi z książki " Kuchnia meksykańska" i czy zrobił na mnie wrażenie, a no nie zrobił i wolę nasze tradycyjne pączki choć to na ciepło też było smaczne i bardzo pachnące cynamonem.
Churros
225 ml wody
skórka z jednej cytryny
6 łyżek masła
1/2 łyżeczki soli
125 gram mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cynamon
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać otartą skórkę z cytryny i zagotować, następnie dodać masło i sól, mieszać do momentu rozpuszczenia sie masła. Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, następnie wsypać do gorącej wody i szybko dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto lekko przestygnie dodawać do niego po jednym jajku i dokładnie mieszać ma powstać gładkie i jednolite ciasto. Przygotowanym ciastem napełnić dekorator cukierniczy z końcówka w kształcie dużej gwiazdki.
Przepis pochodzi z książki " Kuchnia meksykańska" i czy zrobił na mnie wrażenie, a no nie zrobił i wolę nasze tradycyjne pączki choć to na ciepło też było smaczne i bardzo pachnące cynamonem.
Churros
225 ml wody
skórka z jednej cytryny
6 łyżek masła
1/2 łyżeczki soli
125 gram mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cynamon
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać otartą skórkę z cytryny i zagotować, następnie dodać masło i sól, mieszać do momentu rozpuszczenia sie masła. Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, następnie wsypać do gorącej wody i szybko dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto lekko przestygnie dodawać do niego po jednym jajku i dokładnie mieszać ma powstać gładkie i jednolite ciasto. Przygotowanym ciastem napełnić dekorator cukierniczy z końcówka w kształcie dużej gwiazdki.
środa, 23 października 2013
Po raz drugi 3 bit
Już wcześniej mówiłam, że 3 bit który był u mnie ostatnio nie był taki jak ten który tak smakował w pracy mojemu mężowi, a że mu smakował więc przyniósł mi na niego przepis.
Zrobiłam, ale moim zdaniem3 bit z niego żaden już bardziej jakiś pyszny przekładaniec na herbatnikach i tu trzeba przyznać, że smaczny.
Przepis pochodzi od niejakiego Przemka którego chyba na oczy nie widziałam, a skąd on go ma to ja już nie wiem.
Tak jak go dostałam tak i tutaj go zostawiam bo warto zrobić to ciasto dlatego, że jest proste i smaczne.
3 bit po raz drugi
Krem:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
25 dag margaryny
Pianka:
1/2 litra mleka
2 śmietany w proszku śnieżki
2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
herbatniki
czekolada mleczna
masa krówkowa w puszce
Zrobiłam, ale moim zdaniem3 bit z niego żaden już bardziej jakiś pyszny przekładaniec na herbatnikach i tu trzeba przyznać, że smaczny.
Przepis pochodzi od niejakiego Przemka którego chyba na oczy nie widziałam, a skąd on go ma to ja już nie wiem.
Tak jak go dostałam tak i tutaj go zostawiam bo warto zrobić to ciasto dlatego, że jest proste i smaczne.
3 bit po raz drugi
Krem:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
25 dag margaryny
Pianka:
1/2 litra mleka
2 śmietany w proszku śnieżki
2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
herbatniki
czekolada mleczna
masa krówkowa w puszce
poniedziałek, 21 października 2013
Ucieraniec z jesiennymi owocami
Ciasto bardzo proste i smaczne, robiąc to ciasto zyskujemy możliwość ciągłych zmian bo o każdej porze roku mamy inne owoce sezonowe, a gdyby nam brakło świeżych owoców to zawsze możemy poratować się słoikami lub mrożonkami bo z tym też wychodzi pysznie.
Ucieraniec z sezonowymi owocami
Ciasto:
25 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
1 jajko
Dodatkowo:
śliwki u mnie z kompotu
jabłka
cukier cynamonowy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie dodać żółtka oraz jajko i cały czas ucierać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Ucieraniec z sezonowymi owocami
Ciasto:
25 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
1 jajko
Dodatkowo:
śliwki u mnie z kompotu
jabłka
cukier cynamonowy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie dodać żółtka oraz jajko i cały czas ucierać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.
niedziela, 20 października 2013
3 bit
Mój mąż w pracy został poczęstowany tym ciastem i bardzo mu smakowało, a że jeden kawałeczek tylko rozbudził jego apetyt więc poprosił mnie w domu o to ciasto. Wiele razy miałam ochotę go zrobić, ale jakoś tak mi schodziło i nigdy plany nie zostały zrealizowane, teraz sięgnęłam po pierwszy lepszy przepis i zrobiłam :)
Przepis pochodzi z jednego z ostatnich numerów " Przepisy czytelników" jest bardzo prosty i smaczny choć mój mąż stwierdził, że ten w pracy smakował inaczej :)
herbatniki
masa kajmakowa z puszki
1 budyń śmietankowy z cukrem
1.5 szklanki mleka
25 dag margaryny
300 ml śmietany 30%
1 śmietana w proszku " Śnieżka "
czekolada mleczna
Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, margarynę utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śnieżki
Przepis pochodzi z jednego z ostatnich numerów " Przepisy czytelników" jest bardzo prosty i smaczny choć mój mąż stwierdził, że ten w pracy smakował inaczej :)
herbatniki
masa kajmakowa z puszki
1 budyń śmietankowy z cukrem
1.5 szklanki mleka
25 dag margaryny
300 ml śmietany 30%
1 śmietana w proszku " Śnieżka "
czekolada mleczna
Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, margarynę utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śnieżki
sobota, 19 października 2013
Różowy tort
Znajomy z pracy poprosił mnie o zrobienie torta urodzinowego dla żony, zrobiłam go z ogromną przyjemnością bo takie torty które są oznaką miłości i szacunku dla drugiej osoby mi robi się najlepiej i w jego wykonanie wkładam całe swoje serce.
Tort był dla kobiety więc zdecydowałam się na motyw różany i mam nadzieję, że jubilatce podobał się on tak samo jak mi bo co do smaku to nie mam wątpliwości, że smakował.
Przełożyłam go masą z serka mascarpone wymieszaną czekoladą, wierzch posmarowany jest masą przygotowaną na bezie szwajcarskiej, a zabarwiłam ją musem z czarnej porzeczki jak dla mnie pyszny :)
Tort był dla kobiety więc zdecydowałam się na motyw różany i mam nadzieję, że jubilatce podobał się on tak samo jak mi bo co do smaku to nie mam wątpliwości, że smakował.
Przełożyłam go masą z serka mascarpone wymieszaną czekoladą, wierzch posmarowany jest masą przygotowaną na bezie szwajcarskiej, a zabarwiłam ją musem z czarnej porzeczki jak dla mnie pyszny :)
Chleb dla leniwych
Dla leniwych bo to bardzo łatwy do zrobienia chlebek, wiem na zakwasie to dopiero jest chlebek , ale co zrobić jak ja nie umiem takiego upiec :(
Ten chlebuś też był pyszny i rodzinka była nim zachwycona, upiekłam go z okazji Światowego dnia chleba, ale dopiero dzisiaj znalazłam chwilkę, aby dodać przepis i szczerze polecam bo u mnie dzisiaj powtórka :)
Chleb dla leniwych
80 dag zwykłej mąki pszennej
4 dag drożdży
1/2 litra ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę dodać do niej sól i przemieszać, następnie dodać zaczyn drożdżowy, wodę i olej, wszystko dokładnie wyrobić już wyrobione i gładkie ciasto zagniatać jeszcze około 5 min, a potem przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ten chlebuś też był pyszny i rodzinka była nim zachwycona, upiekłam go z okazji Światowego dnia chleba, ale dopiero dzisiaj znalazłam chwilkę, aby dodać przepis i szczerze polecam bo u mnie dzisiaj powtórka :)
Chleb dla leniwych
80 dag zwykłej mąki pszennej
4 dag drożdży
1/2 litra ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę dodać do niej sól i przemieszać, następnie dodać zaczyn drożdżowy, wodę i olej, wszystko dokładnie wyrobić już wyrobione i gładkie ciasto zagniatać jeszcze około 5 min, a potem przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
środa, 16 października 2013
Zawijaski z dynią
Z dynią wypieki pojawiają się u mnie od wielkiego święta, ale jak już coś robię to musi to być pyszne :) Ten przepis znalazłam tutaj i choć nie wyszły mi idealnie bo w trakcie pieczenia wypłynęło mi prawie całe nadzienie z nich tworząc po zastygnięciu coś w rodzaju karmelków to i tak były pyszne.
Zawijaski z dynią
7 dag suchych drożdży
1/4 szklanka letniej wody
1/3 szklanki letniego mleka
1 duże jajko
3/4 szklanki musu z dyni
1 łyżka stopionego masła
3 3/4 szklanki mąki ja użyłam zwykłej pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
Zawijaski z dynią
7 dag suchych drożdży
1/4 szklanka letniej wody
1/3 szklanki letniego mleka
1 duże jajko
3/4 szklanki musu z dyni
1 łyżka stopionego masła
3 3/4 szklanki mąki ja użyłam zwykłej pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
Subskrybuj:
Posty (Atom)