Powiem tak :) kilka dni temu jedna z dziewczyn blogerek napisała, że właśnie zjadła kromeczkę świeżo upieczonego chleba ze smalcem i przyznaję się, ze od tego czasu chodził za mną taki chlebek. Smalec zrobiłam wczoraj, a chlebek upiekłam dzisiaj z takim chlebem już się spotkałam wcześniej, ale gdzieś zapodziałam przepis więc dzisiaj zaczerpnęłam go z tego bloga.
Chlebek polecam bo z jego upieczeniem poradzi sobie nawet dziecko.
Chleb na drożdżach
1 kg zwykłej mąki pszennej
3 dag drożdży
3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3,5 szklanki ciepłej wody
dodatkowo:
mąka do podsypywania
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą oraz cukrem, drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i razem z pozostałą wodą dodać do mąki, zagnieśc ciasto ja robię to przy pomocy robota i wyrabiam około 5 min. Ciasto po wyrobieniu posypać po wierzchu niewielką ilością mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać mąką ja do tego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i podzielić na pół i po uformowaniu bochenka przełożyć do uszykowanych dwóch foremek po wierzchu posmarować zimną wodą i delikatnie posypać mąką ja też posypałam pełnoziarnistą, jeszcze raz odstawić na 40 minut.
Piec w temp. 210 st przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 st i piec kolejne 50-60 minut to zależy od naszych foremek i piekarnika ja piekłam 50 minut, następnie wyjąć z foremek i wystudzić.
świetny:)
OdpowiedzUsuńi pyszny :)
UsuńDomowe pieczywo to świetna przygoda i takie właśnie pyszne efekty :)
OdpowiedzUsuńu mnie ta przygoda kończy się wielka klapą :)
Usuńpiękny Ci wyszedł, dziękuję za udział w konkursie:)
OdpowiedzUsuńbyło mi bardzo miło :)
UsuńPyszny domowy chlebek:)
OdpowiedzUsuńżebyś wiedziała, że pyszny :)
Usuńhej, a czy zamiast swiezych drozdzy mozna dodac suche?
OdpowiedzUsuńmożna oczywiście, ale trzeba sobie przeliczyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ja jednak wolę świeże drożdże
Usuń