Kumulacja cukinii na działce nie może się skończyć inaczej jak jej kumulacją w potrawach :)
Delikatne w smaku i bardzo smaczne pulpety, ryż pasował do nich idealnie
Klopsiki z cukinią w sosie cukiniowym
pulpety:
50 dag mięsa mielonego ( u mnie z szynki wieprzowej)
1 jajko
1 bułka kajzerka
1/2 małej cukinii
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka
przyprawy
ewentualnie kasza manna
sos:
1/2 szklanki śmietany 30%
1 mała cukinia
2 marchewki małe lub 1 większa
2 szklanki bulionu warzywnego
przyprawy
zielona pietruszka
dodatkowo:
mąka pszenna
wykonanie:
Cukinię zatrzeć na tarce z grubymi oczkami, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do mięsa mielonego, bułkę namoczyć, a po odciśnięciu dołożyć do mięsa, następnie wbić całe jajko. Czosnek drobno posiekać i razem 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki dodać do miski na koniec wsypać przyprawy sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać, gdyby masa mięsna okazała się za luźna dodać 1-2 łyżki kaszy manny. Z masy mięsnej uformować małe pulpety i obtoczyć je w mące.
Bulion wlać do płaskiego garnka, dodać marchew pokrojoną w cienkie plasterki, zagotować i na gotujący się bulion włożyć pulpety, jeden obok drugiego. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i pod przykryciem gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki, wlewamy śmietanę i gotujemy kolejne kilka minut ( mąka z pulpetów zagęści sos), doprawiamy do smaku i przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz