Dawno nie robiłam nic domowego więc kupiłam kawałek mięsa i zrobiłam domową, pyszną i pachnącą wędlinkę do chleba która się powinna nazywać " łopatkowa"
Domowa wędlina
1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
3 dag peklosoli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka zelatyny
150 ml wody
wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć następnie pokroić w miarę najmniejszą kostkę i wymieszać z solą, odstawić do lodówki na około godzinkę po tym czasie dodać do mięsa drobno posiekany czosnek, pieprz, cukier i żelatynę dolać wodę i dokładnie wszystko wymieszać.
Do szynkowaru włożyć woreczek i napełnić go masą mięsną dokładnie ją ubijając, zakręcić woreczek i zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 24 godziny.
W wysokim garnku zagotować wodę i do gorącej wstawić szynkowar, gotować 2 godziny w temp. 80 st po tym czasie wystudzić i wstawić na kolejne 12 godzin do lodówki, aby całość zastygła i się dokładnie związała.
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie wędlinki to można jeść ;)
OdpowiedzUsuńwszystko co domowe jest o niebo lepsze od sklepowego :)
OdpowiedzUsuńZrobilam wyszło super
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńCzy trzeba mieć szybkowar czy mozna inaczej.
OdpowiedzUsuń