Dzisiejsze amoniaczki przygotowałam z przepisu na opakowaniu amoniaku. Wyszły pyszne, ale jednak to nie są już takie amoniaczki jakie pamiętam z czasów swojego dzieciństwa. Amoniaczki czy zwykłe kruche ciastka to pierwsza słodka myśl na pytanie o kulinarne wspomnienia. Ciastka piekła babcia i ciocia, piekły je w ilościach prawie hurtowych, a i tak znikały w tempie ekspresowym. U babci po ciemku można było do nich trafić, wystarczyło tylko wejść do kuchni, a z niej do skrytki gdzie w wielkim pudle po margarynie leżały i czekały na podkradające je rączki:) Ciocia trzymała je zawsze w wielkiej misce w dolnej szafce kredensu i nigdy nie krzyczała jak wyciągaliśmy je pełnymi garściami tylko cierpliwie piekła nowe. Czasami zastanawiam się czemu one smakowały inaczej, może to kwestia smaku dzieciństwa, a może pieca opalanego drewnem, a może tego, że nie było takiego wyboru w sklepach jedno wiem na pewno były boskie.
Amoniaczki
500 gram mąki
100 gram margaryny
150 gram cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki amoniaku
cukier waniliowy
dodatkowo:
jajko
cukier
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, przesianą mąkę oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do lodówki, następnie ciasto cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować je po wierzchu ubitym jajkiem i posypać warstwą cukru( najlepiej grubego)
poniedziałek, 30 września 2013
niedziela, 29 września 2013
Żabka dla żabki
Wczoraj robiłam tort na 3 urodziny małej artystki, dziewczynka jak na 3 latka jest bardzo mądra bo na urodzinki zaprasza tylko z prezentem :)
Wracając do tortu to myślę, że jak na kogoś kto jeszcze rok temu psioczył na masę cukrową to wyszło mi to całkiem, całkiem i mała będzie zadowolona z torcika.
Wracając do tortu to myślę, że jak na kogoś kto jeszcze rok temu psioczył na masę cukrową to wyszło mi to całkiem, całkiem i mała będzie zadowolona z torcika.
piątek, 27 września 2013
Drożdżowe z jabłkami
Jak już wielokrotnie mówiłam bardzo lubię drożdżowe ciasta i jak tylko coś mi wpadnie w oko to muszę je wypróbować i tak było tym razem.
Przepis na ciasto znalazłam ostatnio w "Poradniku domowym" i jeśli mam być szczera to za bardzo mnie nie porwało, owszem było smaczne choć jadłam w swoim życiu lepsze.
Przepis jednak tutaj zostawiam bo nie wszyscy kupują gazetkę, a i gusta nie wszyscy mamy jednakowe więc może dla kogoś być pyszne.
Drożdżowe z jabłkami
10 dag masła
3,5 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
5 dag drożdży
3 jajka
skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
3-4 duże jabłka
Wykonanie:
Masło posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, otartą skórkę, 2 jajka oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto( wyszło dość twarde) i odstawić do wyrośnięcia.
Przepis na ciasto znalazłam ostatnio w "Poradniku domowym" i jeśli mam być szczera to za bardzo mnie nie porwało, owszem było smaczne choć jadłam w swoim życiu lepsze.
Przepis jednak tutaj zostawiam bo nie wszyscy kupują gazetkę, a i gusta nie wszyscy mamy jednakowe więc może dla kogoś być pyszne.
Drożdżowe z jabłkami
10 dag masła
3,5 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
5 dag drożdży
3 jajka
skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
3-4 duże jabłka
Wykonanie:
Masło posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, otartą skórkę, 2 jajka oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto( wyszło dość twarde) i odstawić do wyrośnięcia.
środa, 25 września 2013
Dżemik brzoskwiniowo-czekoladowy
Skoro jest możliwe połączenie węgierek z ciemną czekoladą to czemu nie spróbować połączyć brzoskwiń z biała czekoladą ja tak zrobiłam i wyszło pysznie choć przyznam, że gdybym dodała o jedną tabliczkę więcej to efekt był by lepszy choć tak też jest dobrze.
wtorek, 24 września 2013
Winogronowa kremówka
Ciasto było u mnie wczoraj, ale przepis dopiero dzisiaj. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne i rozeszło się migiem.
Winogronowa kremówka
Winogronowa kremówka
Krem;
30 dkg margaryny
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
2 jajka
1 żółtko
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30%
1 cukier waniliowy
winogron
czekoladowe wiórki
poniedziałek, 23 września 2013
Udane grzybobranie :)
Pogoda wczoraj dopisała więc trzeba było wykorzystać czas wolny na spacer do lasu ja zabrałam ze sobą tylko koszyk bo ponoć nie ma grzybów :)
Popołudnie mieliśmy bardzo przyjemne, a potem pracowite bo grzybów przynieśliśmy jednak sporo. Byliśmy jak to mówi Hania w maślaczkowym lesie choć inne grzybki też tam były.
Popołudnie mieliśmy bardzo przyjemne, a potem pracowite bo grzybów przynieśliśmy jednak sporo. Byliśmy jak to mówi Hania w maślaczkowym lesie choć inne grzybki też tam były.
niedziela, 22 września 2013
Urodzinowo
Wczoraj miałam przyjemność zrobić tort urodzinowy dla jednej znajomej Pani i nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie nie to, że o tort poprosił mąż, a on miał być dla niej niespodzianką. Niby nic wielkiego, ale jeśli po tylu latach bycia razem ludzie robią dla siebie tak miłe gesty to mnie to zawsze rozczula i budzi podziw dla takich osób.
Tort miał być dla kobiety więc moje kroki skierowałam ku kwiatom i myślę, że wyszło mi to jako tako :) bo pyszne było to wiem na pewno :)
Moja Hania jak mały sęp :) siedziała i czekała na wylizanie misek po masie, a w środku była czekoladowa z truflami i wiśniówką (poezja moim zdaniem) ta biała to prawdziwa maślano-waniliowa.
Tort miał być dla kobiety więc moje kroki skierowałam ku kwiatom i myślę, że wyszło mi to jako tako :) bo pyszne było to wiem na pewno :)
Moja Hania jak mały sęp :) siedziała i czekała na wylizanie misek po masie, a w środku była czekoladowa z truflami i wiśniówką (poezja moim zdaniem) ta biała to prawdziwa maślano-waniliowa.
piątek, 20 września 2013
Jabłuszka na deser
Takie jabłuszka to naprawdę jest deser bo łyżeczką wyjada się je z wielkim apetytem, ale idealnie też nadają się do przekładania ciast, napełniania kruchych babeczek czy zwyczajnie do naleśników. Robię je od kilku lat i tylko zmieniam smak soku który do nich dodaję, robiłam z brzoskwiniowym, pomarańczowym, a w tym roku z bananowym choć przyznam, że jestem troszkę rozczarowana bo myślałam, że smak bananów będzie bardziej wyczuwalny. Tak czy tak są pyszne i szczerze polecam :)
poniedziałek, 16 września 2013
Imprezowe ciasteczka
Takie malutkie niby ciasteczka są pyszne i doskonale sprawdzą się na każdej imprezie na której podajemy tradycyjnie kanapeczki lub tartinki.
Podane na ciepło czy zimno z dodatkiem pikantnego dipu będą biesiadnikom smakować ( moim smakowały) musimy jednak zapewnić sporo zimnych napoi bo dip jest bardzo pikantny :)
Imprezowe ciasteczka
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1/2 opakowania suszonych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
5 łyzek oleju
10 dag żółtego sera startego na tarce
szczypta soli
szczypta pieprzu
Nadzienie:
1,5 fileta z piersi kurczaka
1 szklanka pokrojonego w kostkę kabaczka
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka oleju
1 łyżka pokrojonych liści selera
przyprawy
Dodatkowo:
żółty ser
Part Dip Meksykański
Podane na ciepło czy zimno z dodatkiem pikantnego dipu będą biesiadnikom smakować ( moim smakowały) musimy jednak zapewnić sporo zimnych napoi bo dip jest bardzo pikantny :)
Imprezowe ciasteczka
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1/2 opakowania suszonych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
5 łyzek oleju
10 dag żółtego sera startego na tarce
szczypta soli
szczypta pieprzu
Nadzienie:
1,5 fileta z piersi kurczaka
1 szklanka pokrojonego w kostkę kabaczka
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka oleju
1 łyżka pokrojonych liści selera
przyprawy
Dodatkowo:
żółty ser
Part Dip Meksykański
Orzechowiec z jabłkami
Zrobiłam wczoraj takie zwykłe ciasto bez żadnych udziwnień czy ulepszeń po prostu wszystko wymieszane w jednej misce i do pieca. Ciasto pomimo prostoty było pyszne, a zapach wprost zniewalał od progu.
Orzechowiec z jabłkami
Orzechowiec z jabłkami
25 dkg margaryny
40 dag mąki pszennej
15 dag cukru
10 dag orzechów laskowych
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 mały proszek do pieczenia
3 duże jabłka
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Orzechy zmielić bardzo drobno i odłożyć 2 łyżki.
Margarynę utrzeć z cukrem do utartej dodawać na przemian przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia, jajka oraz mleko na koniec do ciasta dodać
mielone orzechy.
piątek, 13 września 2013
Jabłkowa strucla
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Domowy wypiek chleba", ale oprócz receptur na pieczywo jest tam sporo przepisów na ciasta z użyciem drożdży. Po upieczeniu ciasto wcale nie przypominało drożdżowego choć miało w swoim składzie właśnie drożdże, wyszły mi z tych proporcji dwie strucelki które rozeszły się jak były jeszcze ciepłe więc chyba smakowały :)
Jabłkowa strucla
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
120 ml mleka
5 dag drożdży
5 dag masła
10 dag cukru
Dodatkowo:
40 dag jabłek po obraniu
3 łyżki kaszy manny
4-5 łyzek cukru
1/2 łyżki cynamonu
Jabłkowa strucla
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
120 ml mleka
5 dag drożdży
5 dag masła
10 dag cukru
Dodatkowo:
40 dag jabłek po obraniu
3 łyżki kaszy manny
4-5 łyzek cukru
1/2 łyżki cynamonu
czwartek, 12 września 2013
Dżemik z cytrynową galaretką
Galaretka cytrynowa dodana do zwykłego dżemu z brzoskwiń doskonale podkręca jago smak i jednocześnie troszkę zagęszcza co powoduje, ze po otwarciu słoiczka mamy ochotę wyjadać go łyżeczką :) Metoda sprawdzona w poprzednich latach z różnymi smakami galaretek więc śmiało można robić.
Dostało i się w prezencie dzisiaj kolejne wiadereczko brzoskwiń i już w głowie urodził mi się pomysł na kolejne kombinacje, ale o tym jutro ( o ile wszystko będzie tak jak sobie wymyśliłam) :)
Dżemik z cytrynową galaretką
2 kg już obranych brzoskwiń
3 galaretki cytrynowe
1,5 szklanki cukru
Wykonanie:
Owoce po obraniu pokroić w mniejsze kawałki podlać 1/2 szklanki wody i rozgotować, następnie zmiksować na mus i dodać cukier oraz 1 szczyptę soli i całość gotować na małym palniku bardzo często mieszając, aż dżem zgęstnieje. Kiedy uznamy, że nasz dżem jest już odpowiednio gęsty to zestawiamy z palnika, dodajemy galaretki i mieszamy.
Dostało i się w prezencie dzisiaj kolejne wiadereczko brzoskwiń i już w głowie urodził mi się pomysł na kolejne kombinacje, ale o tym jutro ( o ile wszystko będzie tak jak sobie wymyśliłam) :)
Dżemik z cytrynową galaretką
2 kg już obranych brzoskwiń
3 galaretki cytrynowe
1,5 szklanki cukru
Wykonanie:
Owoce po obraniu pokroić w mniejsze kawałki podlać 1/2 szklanki wody i rozgotować, następnie zmiksować na mus i dodać cukier oraz 1 szczyptę soli i całość gotować na małym palniku bardzo często mieszając, aż dżem zgęstnieje. Kiedy uznamy, że nasz dżem jest już odpowiednio gęsty to zestawiamy z palnika, dodajemy galaretki i mieszamy.
środa, 11 września 2013
Waniliowe kwiatuszki
Jeśli powiem, że te ciasteczka są łatwe to bardzo tutaj skłamię bo one są banalnie proste i jednocześnie pyszne. Cały ich urok tkwi w maślanym smaku dlatego nie polecam zamiany masła na margarynę.
Moje ciasteczka zostały przygotowane z myślą o słodkim prezencie i mam nadzieję, że prezent smakował :)
Moje ciasteczka zostały przygotowane z myślą o słodkim prezencie i mam nadzieję, że prezent smakował :)
wtorek, 10 września 2013
Gulasz z cukinii
Tak dla odmiany dzisiaj zamiast ciasta coś innego, ale bardzo pysznego. W tym roku na działce miałam marne zbiory ogórków jak i cukinii, wszystko kwitło pięknie, ale z owocami było już gorzej. Cukinie urosły mi dwie z jednej zrobiłam gulasz, druga czeka na sobotę i będzie faszerowana. Jeśli ktoś lubi cukinię to wie, że stawia ona przed nami ogromne możliwości i dowolność w łączeniu smaków. Gulasz jest jedną z opcji jej przygotowania i nadaję się na obiad jak i kolację.
Gulasz z cukinii
1.5 kg cukinii
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 duża cebula
1/2 kg pomidorów
1/2 kg cienkiej kiełbasy
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki pikantnego keczupu
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1 szczypta chili
sól
pieprz
Gulasz z cukinii
1.5 kg cukinii
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 duża cebula
1/2 kg pomidorów
1/2 kg cienkiej kiełbasy
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki pikantnego keczupu
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1 szczypta chili
sól
pieprz
poniedziałek, 9 września 2013
Kokosowo-budyniowe z gruszkami
To ciasto było bardzo pyszne, a wręcz bajeczne jak dla mnie bo kokos nie tylko cudownie pachniał, ale fantastycznie komponował się z całością. Polecam zrobić bo warto ja użyłam do ciasta gruszek, ale jabłka też tutaj pasują i dobrze smakują :)
Kokosowo-budyniowe z gruszkami
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie o smaku czekoladowym
Warstwa kokosowa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
20 dag wiórek kosowych
3 jajka
Kokosowo-budyniowe z gruszkami
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie o smaku czekoladowym
Warstwa kokosowa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
20 dag wiórek kosowych
3 jajka
sobota, 7 września 2013
Dzień lenia :)
W dniu dzisiejszym zafundowałam sobie i swojej rodzince dzień lenia :) , fakt teraz jak patrzę na zaległości w domu to mam małe wyrzuty sumienia. Zamiast sobotnich porządków, przetworów czy ciasta na niedziele było byczenie się na działce która o tej porze roku też ma swój urok, zamiast ciasta było ognisko, a na nim coś co nie było może bardzo zdrowe czy ładne, ale za to jakie pyszne :)
czwartek, 5 września 2013
Pulchna drożdżówka
Tak sobie dzisiaj od rana wymarzyłam ciasto drożdżowe i tylko po powrocie z pracy zrobiłam, dzisiaj skorzystałam z przepisu który znalazłam w książce " Domowy wypiek chleba" w oryginale jest to ciasto z rodzynkami, a ja je troszkę ulepszyłam. Osobiście bardzo lubię drożdżowe i wszystkie mi smakują, ale to było chyba jedno z najlepszych jakie miałam okazję ostatnio zrobić, wyszło cudnie puchate i pachnące.
Pulchna drożdżówka
1/2 kg maki pszennej
10 dag cukru
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
15 dag margaryny
kilka kropli aromatu śmietankowego
4 żółtka
Kruszonka:
10 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
Dodatkowo:
1/2 kg śliwek jakie kto woli lub ma :)
Pulchna drożdżówka
1/2 kg maki pszennej
10 dag cukru
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
15 dag margaryny
kilka kropli aromatu śmietankowego
4 żółtka
Kruszonka:
10 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
Dodatkowo:
1/2 kg śliwek jakie kto woli lub ma :)
środa, 4 września 2013
Brzoskwiniowo-mirabelkowy dżem
Ruszyła domowa produkcja dżemików bo jak wiadomo te są najlepsze.
Brzoskwiniowo-mirabelkowy dżem
2 kg brzoskwiń
1 kg żółtych mirabelek
1 kg cukru
Wykonanie:
Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze kawałki, mirabelki wypestkować i dodać do brzoskwiń, dolać 1/2 szklankę wody i całość gotować na małym płomieniu bardzo często mieszając. Ja lubie jak są wyczuwalne kawałki brzoskwiń więc nie smażę ich długo do prawie rozgotowanych na mus owoców dodać cukier i szczyptę soli, następnie całość gotować jeszcze około 30 min.
Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia po sprawdzeniu czy wszystkie słoiki dobrze trzymają dżem wynieść w chłodne miejsce.
Brzoskwiniowo-mirabelkowy dżem
2 kg brzoskwiń
1 kg żółtych mirabelek
1 kg cukru
Wykonanie:
Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze kawałki, mirabelki wypestkować i dodać do brzoskwiń, dolać 1/2 szklankę wody i całość gotować na małym płomieniu bardzo często mieszając. Ja lubie jak są wyczuwalne kawałki brzoskwiń więc nie smażę ich długo do prawie rozgotowanych na mus owoców dodać cukier i szczyptę soli, następnie całość gotować jeszcze około 30 min.
Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia po sprawdzeniu czy wszystkie słoiki dobrze trzymają dżem wynieść w chłodne miejsce.
poniedziałek, 2 września 2013
Czekoladowo-malinowy duet
Jest to przeróbka przepisu na murzynek który już u mnie był, ciasto wyszło niby podobnie, ale jednak inaczej i bardzo smacznie:)
Czekoladowo-malinowy duet
Czekoladowo-malinowy duet
12 dkg margaryny
1,3/4 szklanki mąki pszennej
15 dag cukru
3 jajka
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
15 dag czekolady w proszku
1 szklanka musu z malin
Wykonanie:
Mąką przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą. Margarynę
stopić i przestudzić, jajka lekko ubić i wymieszać z
niedziela, 1 września 2013
Jabłecznik na kruchym spodzie
Jest to banalnie prosty i taki zwykły " gnieciuch" z jabłkami jednak bardzo pyszny, ciasto smakuje zawsze i na ciepło i na zimno. Kiedy w domu są jabłka i ochota na cos słodkiego to to ciasto nadaje się idealnie.
Jabłecznik z bezą
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
80 dag jabłek już po obraniu
1/2 szklanki cukru pudru
1 szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszki manny
Jabłecznik z bezą
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
80 dag jabłek już po obraniu
1/2 szklanki cukru pudru
1 szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszki manny
Subskrybuj:
Posty (Atom)