Od kiedy zobaczyłam konkurs z Maggi w roli głównej to cały czas o nim myślałam i nic poza rosołem i krupnikiem których nie wyobrażam sobie bez kropelki maggi nie przychodziło mi do głowy. Wczoraj przeglądając zdjęcia przypomniała mi się babcia i zrobiłam danie które u niej często gościło. Zapewniam wszystkich, że te kołduny bez dodatku maggi już tak pysznie nie smakują.
Kołduny ponoć mają być z baraniny, ale moje też były pyszne.
Kołduny w rosole
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
1 jajko
woda
sól
Farsz:
30 dag mięsa mielonego mieszanego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka maggi
sól
pieprz
3 łyżki wody
środa, 29 maja 2013
wtorek, 28 maja 2013
Owocowe drożdżówki
Kupiłam kilka truskawek, ale były tak kwaśne, że skończyły w bułeczkach. Przepis na ciasto znalazłam w gazecie okazał się banalnie prosty i nawet smaczne bułeczki z niego wyszły :)
Owocowe drożdżówki
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
150 ml mleka
3 żółtka
5 dag margaryny
kruszonka:
5 dag cukru
5 dag masła
6 łyżek mąki pszennej
dodatkowo:
dowolne owoce
mąka do podsypywania
Owocowe drożdżówki
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
150 ml mleka
3 żółtka
5 dag margaryny
kruszonka:
5 dag cukru
5 dag masła
6 łyżek mąki pszennej
dodatkowo:
dowolne owoce
mąka do podsypywania
poniedziałek, 27 maja 2013
Zapasy
Już kilka razy wspominałam o moich nowych zamiłowaniach do wyrobów domowych na potrzeby domu mój mężuś postawił na działce wędzarnię nie jest jakaś bardzo nowoczesna i wypasiona, ale jak widać doskonale się sprawdziła. Przez ostatnie kilka dni szykowałam się do tego wydarzenia, kupowałam, peklowałam i robiłam kiełbaskę, a mój mężuś to wszystko uwędził.
Musimy się jeszcze dużo nauczyć w tej dziedzinie, ale i tak jesteśmy zadowoleni z efektu końcowego i dumni z siebie, że możemy dzieciom zaserwować pyszne szyneczki, schab i kiełbaskę jest też nawet boczek do jajecznicy. Zapełniłam tym lodówkę na jakiś czas.
Musimy się jeszcze dużo nauczyć w tej dziedzinie, ale i tak jesteśmy zadowoleni z efektu końcowego i dumni z siebie, że możemy dzieciom zaserwować pyszne szyneczki, schab i kiełbaskę jest też nawet boczek do jajecznicy. Zapełniłam tym lodówkę na jakiś czas.
niedziela, 26 maja 2013
Śmietankowy torcik
Dzisiaj taki wyjątkowy dzień w roku więc i deser musiał być wyjątkowy, wczoraj z braku czasu nie zrobiłam nic, ale dzisiaj od samego rana walczyłam w kuchni i po obiadku było ciasto podane do stołu.
Śmietankowy torcik
6 jajek
1/2 szklanki brązowego cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stopionej margaryny
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30 %
20 dag białej czekolady
25 dag sera mascarpone
brzoskwinie
truskawki
mleczna czekolada około 5 dag
Śmietankowy torcik
6 jajek
1/2 szklanki brązowego cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stopionej margaryny
Dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30 %
20 dag białej czekolady
25 dag sera mascarpone
brzoskwinie
truskawki
mleczna czekolada około 5 dag
sobota, 25 maja 2013
Lala
W dniu dzisiejszym w przedszkolu mojej córci odbywa się festyn i mam nadzieję, że pogoda dopisze. Przygotowałam z tej okazji tort który ma być jedną z nagród w loterii fantowej, pracy było przy nim troszkę, ale warto bo Hania puchnie z dumy :), że ma taką super mamę, a i cel na który zostanie przeznaczony dochód z festynu jest szlachetny.
Oto mój torcik
Oto mój torcik
środa, 22 maja 2013
Zwijane rabarbarki
Wchodzę dzisiaj na targ i co widzę ?
Widzę rabarbar, wszędzie rabarbar :) , więc kupiłam, a po powrocie do domu zrobiłam bułeczki, wyszły cudne i pachnące choć za blisko je ułożyłam i w trakcie pieczenia troszkę się skleiły, ale moim domownikom w niczym to nie przeszkadzało :)
Zwijane rabarbarki
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
Dodatkowo:
1.5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 jajka
4 laski rabarbaru
2 łyżki cukru
Widzę rabarbar, wszędzie rabarbar :) , więc kupiłam, a po powrocie do domu zrobiłam bułeczki, wyszły cudne i pachnące choć za blisko je ułożyłam i w trakcie pieczenia troszkę się skleiły, ale moim domownikom w niczym to nie przeszkadzało :)
Zwijane rabarbarki
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
Dodatkowo:
1.5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 jajka
4 laski rabarbaru
2 łyżki cukru
wtorek, 21 maja 2013
Razowa zapiekanka
Przyszło mi coś takiego do głowy wiec zrobiłam, zdania co do tego były podzielone dla mnie to była zapiekanka dla Hani pizza i jadła nawet polane keczupem.
W planie miałam to posypać jakimś kozim lub owczym serem, ale niestety w najbliższym sklepie tylko standard :( , podsumowując wyszło smacznie :)
Razowa zapiekanka
Ciasto:
25 dag mąki pszennej razowej
1/2 szklanki ciepłej wody
2.5 dag drożdży
3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem, pomidorami i bazylią
1/4 łyżeczki soli
1 szczypta cukru
1 szczypta chili
Dodatkowo:
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
10 dag białego sera
3-4 suszone pomidory
kilka listków świeżej bazylii
sól morska
kolorowy pieprz
aromatyzowany olej
W planie miałam to posypać jakimś kozim lub owczym serem, ale niestety w najbliższym sklepie tylko standard :( , podsumowując wyszło smacznie :)
Razowa zapiekanka
Ciasto:
25 dag mąki pszennej razowej
1/2 szklanki ciepłej wody
2.5 dag drożdży
3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem, pomidorami i bazylią
1/4 łyżeczki soli
1 szczypta cukru
1 szczypta chili
Dodatkowo:
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
10 dag białego sera
3-4 suszone pomidory
kilka listków świeżej bazylii
sól morska
kolorowy pieprz
aromatyzowany olej
poniedziałek, 20 maja 2013
Ciasto z rabarbarem i orzechami
Sezon na rabarbar na dobre się zaczyna więc trzeba z niego korzystać na całego.
Dzisiaj takie proste ciasto, ale bardzo smaczne.
Ciasto z rabarbarem i orzechami
Ciasto:
2 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
150 ml oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa orzechowa:
15 dag margaryny
20 dag orzechów włoskich
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
rabarbar
Dzisiaj takie proste ciasto, ale bardzo smaczne.
Ciasto z rabarbarem i orzechami
Ciasto:
2 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
150 ml oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa orzechowa:
15 dag margaryny
20 dag orzechów włoskich
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
rabarbar
niedziela, 19 maja 2013
Cytrynowy sernik
Taki serniczek chodził po mojej głowie już od jakiegoś czasu, ale zawsze coś innego wskakiwało przed nim. Moja Emilka dzisiaj miała rocznicę pierwszej komunii więc trzeba było zrobić coś fajnego do kawki no i wreszcie serniczek doczekał się swojej premiery.
Cytrynowy sernik
Ciasto:
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ser:
1.5 szklanki cukru
1 kg sera ja miałam w wiaderku
25 dag margaryny
5 jajek
2 budynie śmietankowe
2 cytryny
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
1 cytryna
Wykonanie:
Cytrynowy sernik
Ciasto:
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ser:
1.5 szklanki cukru
1 kg sera ja miałam w wiaderku
25 dag margaryny
5 jajek
2 budynie śmietankowe
2 cytryny
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
1 cytryna
Wykonanie:
sobota, 18 maja 2013
Łopatka w porach
To mięsko jest dla tych co lubią aromat wydobywający się z pora, jak przystało na wędlinę przygotowywaną w szynkowarze jest bardzo czasochłonne, ale zapewniam, że warto poczekać i się potrudzić bo jest pyszne.
Łopatka w porach
1.5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
por około 1/2 sztuki
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą peklową oraz kolorowym i ziołowym pieprzem.
Por pokroić w paseczki i połowę umieścić na dnie szynkowaru, następnie włożyć mięso i po wierzchu posypać resztą pora, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Łopatka w porach
1.5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
por około 1/2 sztuki
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą peklową oraz kolorowym i ziołowym pieprzem.
Por pokroić w paseczki i połowę umieścić na dnie szynkowaru, następnie włożyć mięso i po wierzchu posypać resztą pora, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
piątek, 17 maja 2013
Prezentowy torcik
Taki torcik miałam ostatnio przyjemność zrobić w domu, powiem Wam, że zaczynam oswajać się z masę cukrową i nawet zaczynam ją lubić :)
czwartek, 16 maja 2013
Sernikowy deser
Deser który zastąpi nam lody w upalny dzień bo jest zimny, słodki i mokry :)
Sernikowy deser
Sernikowy deser
25 dag serka homogenizowanego waniliowego
10 dag białej czekolady
150 ml śmietany 30%
1.5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
truskawki
dowolna galaretka
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić i przestudzić.
Ser wymieszać z rozpuszczoną biała czekoladą i żelatyną, śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z serem.
Dno i boki małych miseczek wyłożyć plasterkami truskawek
wtorek, 14 maja 2013
Drożdżowy z rabarbarem
Dzisiaj po powrocie z pracy szybko zarobiłam ciasto drożdżowe którym właśnie się delektuję.
Tak na szybko skorzystałam z tego przepisu, a jest to mój ulubiony wiec miałam pewność, że będzie pysznie :)
Tak na szybko skorzystałam z tego przepisu, a jest to mój ulubiony wiec miałam pewność, że będzie pysznie :)
poniedziałek, 13 maja 2013
Ciasto z kokosową pianką
To było moje wczorajsze ciasto do kawy, piszę było bo tylko mi zdjęcia po nim zostały :)
Ciasto z kokosową pianką
ciasto:
Ciasto z kokosową pianką
ciasto:
85 g margaryny
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
3 szklanki kompotu wiśniowego
1.5 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
2 budynie waniliowe
niedziela, 12 maja 2013
Zdrowy miodek
Wszyscy robili taki miodek więc ja się skusiłam i zrobiłam, moja Hania lubi miód wiec ten też jej zasmakował. Kwiatki jeszcze pięknie kwitną i można przygotować kolejną porcję tylko, że mi coś brak zapału.
Zdrowy miodek
około 500 szt kwiatków mniszka lekarskiego
3 cytryny
1.5 litra wody
1 kg cukru
Wykonanie:
Wszystkie kwiatki wyskubałam z płatków, dodałam do nich 2 pokrojone w plastry cytryny i wodę. Następnie wszystko zagotować i odstawić do następnego dnia, po tym czasie płatki dokładnie odcedzić i odcisnąć do płynu dodać sok z 1 cytryny i cukier, wszystko gotować na malutkim płomieniu 1.5 godziny, wystudzić i następnego dnia gotować jeszcze godzinę. W trakcie gotowania wszystko pięknie mi zgęstniało i nabrało bursztynowego koloru.
Gotowy miodek przelać do słoiczków.
Zdrowy miodek
około 500 szt kwiatków mniszka lekarskiego
3 cytryny
1.5 litra wody
1 kg cukru
Wykonanie:
Wszystkie kwiatki wyskubałam z płatków, dodałam do nich 2 pokrojone w plastry cytryny i wodę. Następnie wszystko zagotować i odstawić do następnego dnia, po tym czasie płatki dokładnie odcedzić i odcisnąć do płynu dodać sok z 1 cytryny i cukier, wszystko gotować na malutkim płomieniu 1.5 godziny, wystudzić i następnego dnia gotować jeszcze godzinę. W trakcie gotowania wszystko pięknie mi zgęstniało i nabrało bursztynowego koloru.
Gotowy miodek przelać do słoiczków.
czwartek, 9 maja 2013
Kruchy przekładaniec
Kolejne ciasto z odkopanego przepisu, takie ciasto pamiętam z domu babci, bywało ono tam przy okazji uroczystości rodzinnych, ja zrobiłam go z okazji zwykłego dnia. Przyznam szczerze, że jak byłam dzieckiem to wydawało mi się ono mistrzostwem świata, teraz mi po prostu smakowało choć najlepsze było po dwóch dniach kiedy zmiękło.
Kruchy przekładaniec
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
3 jajka
1/2 łyżki amoniaku
1/2 opakowania małego proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany
Krem:
1 budyń śmietankowy
20 dag masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
10 dag polewy czekoladowej
dżem wiśniowy
Kruchy przekładaniec
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
3 jajka
1/2 łyżki amoniaku
1/2 opakowania małego proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany
Krem:
1 budyń śmietankowy
20 dag masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
10 dag polewy czekoladowej
dżem wiśniowy
wtorek, 7 maja 2013
Słoneczniki na torcie
Jakiś czas temu stwierdziłam, że słoneczniki wyglądają na torcie uroczo, a ich wykonanie wcale nie jest trudne.
Tort który robiłam na dzisiaj ozdobiłam właśnie słonecznikami, mam nadzieje, że jubilatce się mój pomysł spodoba, a tort będzie smakował.
Tort który robiłam na dzisiaj ozdobiłam właśnie słonecznikami, mam nadzieje, że jubilatce się mój pomysł spodoba, a tort będzie smakował.
niedziela, 5 maja 2013
Pierwsze popovery
Ostatnio bardzo modna propozycja śniadaniowa jak modna to i ja musiałam ich spróbować.
Przepis ma z tego bloga choć moje wyszły bardzie puste w środku, ale i tak bardzo smaczne, dziewczyny były bardzo zadowolone z takiego śniadania.
Pierwsze popovery
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać jajka i ubijając trzepaczką dolewać mleko, robimy to szybko.
Całe ciasto najlepiej od razu przygotować w naczyniu z dziobkiem.
Ja użyłam foremek do muffinów.
Foremki napełnić do 1/2 wysokości ciastem i piec w nagrzanym do 220 st piekarniku 20 min, następnie zmniejszyć temp. do 180st i piec kolejne 20 min po upieczeniu maja być złociste i chrupiące.
Podajemy gorące i najlepiej smakują z dżemem.
Przepis ma z tego bloga choć moje wyszły bardzie puste w środku, ale i tak bardzo smaczne, dziewczyny były bardzo zadowolone z takiego śniadania.
Pierwsze popovery
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać jajka i ubijając trzepaczką dolewać mleko, robimy to szybko.
Całe ciasto najlepiej od razu przygotować w naczyniu z dziobkiem.
Ja użyłam foremek do muffinów.
Foremki napełnić do 1/2 wysokości ciastem i piec w nagrzanym do 220 st piekarniku 20 min, następnie zmniejszyć temp. do 180st i piec kolejne 20 min po upieczeniu maja być złociste i chrupiące.
Podajemy gorące i najlepiej smakują z dżemem.
piątek, 3 maja 2013
Bułki rabarbarki
Czekałam i czekałam, aż wreszcie się doczekałam :)rabarbaru ja wiem, że jeszcze miał sobie rosnąć na działce, ale ochota na bułeczkę z nim była silniejsza od zdrowego rozsądku.
Bułki rabarbarki
Ciasto:
3.5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 jajko
10 dag margaryny
kruszonka:
6 dag masła
6 dag mąki
3 dag cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
rabarbar (rabarbaru miałam bardzo mało bo około 30 dag )
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać do nich po 1 łyżce mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i przestudzić.
Bułki rabarbarki
Ciasto:
3.5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 jajko
10 dag margaryny
kruszonka:
6 dag masła
6 dag mąki
3 dag cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
rabarbar (rabarbaru miałam bardzo mało bo około 30 dag )
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać do nich po 1 łyżce mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i przestudzić.
czwartek, 2 maja 2013
Drożdżowe z owocami
Po wczorajszych ciasteczkach zostały okruszki więc dzisiaj drożdżowe z owocami, dokładnie z węgierkami ze słoika które są bardzo smaczne i szkoda je wywalać, a do ciasta pasują idealne. Drożdżowe ciasto to jedno z moich ulubionych i po wyjęciu z piekarnika trudno mnie powstrzymać od skubnięcia choć kawałeczka :)
Drożdżowe z owocami
Ciasto:
2 dag drożdży
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
30 dag mąki pszennej + 1 łyżka
200 ml mleka
1 jajko
6 dag margaryny
Kruszonka:
6 dag masła
3 dag cukru
6 dag mąki
Dodatkowo:
śliwki węgierki z kompotu
2 jabłka
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże, dodać do nich po 1 łyżce mąki i cukru, następnie odstawić do podrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Drożdżowe z owocami
Ciasto:
2 dag drożdży
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
30 dag mąki pszennej + 1 łyżka
200 ml mleka
1 jajko
6 dag margaryny
Kruszonka:
6 dag masła
3 dag cukru
6 dag mąki
Dodatkowo:
śliwki węgierki z kompotu
2 jabłka
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże, dodać do nich po 1 łyżce mąki i cukru, następnie odstawić do podrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
środa, 1 maja 2013
Amoniaczki
Przepis na te ciasteczka był chyba od zawsze w moim domu, miałam nawet w planie kiedyś je zrobić i w tym celu specjalnie zakupiłam amoniak, ale w między czasie przepis gdzieś się zapodział, a ja o nich zapomniałam. W trakcie ostatniego wertowania książek cudem się odnalazła z nim karteczka więc dzisiaj zrobiłam. Zapach w trakcie pieczenia okropny, ale ciasteczka boskie, kruche i słodziutkie ja szczerze polecam.
Na koniec muszę jednak ostrzec, że ciasteczka mocno uzależniają :)
Amoniaczki
Na koniec muszę jednak ostrzec, że ciasteczka mocno uzależniają :)
Amoniaczki
Wędlinka z szynkowara
Kolejna moja domowa wędlinka i z mojej winy nie była idealna z wyglądu jednak w smaku była pyszna. W dziedzinie domowych wyrobów jestem nowicjuszem i uczę się na własnych błędach.
Robiąc ten wyrób właśnie taki błąd popełniłam, ale ze wszystkich opresji można zawsze jakoś wybrnąć :)
Wędlinka z szynkowara
1 polędwiczka wieprzowa
60 dag mięsa mielonego mieszanego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz czarny około 1/4 łyżeczki
sól około 1-1.5 łyżeczki
3 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Robiąc ten wyrób właśnie taki błąd popełniłam, ale ze wszystkich opresji można zawsze jakoś wybrnąć :)
Wędlinka z szynkowara
1 polędwiczka wieprzowa
60 dag mięsa mielonego mieszanego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz czarny około 1/4 łyżeczki
sól około 1-1.5 łyżeczki
3 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Subskrybuj:
Posty (Atom)