Wstyd się przyznać, ale na dzisiaj nie mam nic słodkiego poza kupnymi ciasteczkami. Przyczyna nie leży po stronie lenistwa, a wręcz przeciwnie. Wczoraj nie wystawiłam nosa z kuchni, a całą swoją energię poświęciłam na śliwkowe przetwory bo śliwki wyjątkowo w tym roku obrodziły i wczoraj musiałam się z nimi zmierzyć, zrobiłam kompot i powidła oraz śliwkową nutellę. Napracowałam się tak, że na ciasto brakło czasu i siły, ale mam przepis o którym zapomniałam i jeszcze tutaj go nie spisałam. Więc dzisiaj ciasteczka, a jutro nutellka :)
Sezamowe ciasteczka
5 łyżek sezamu
1/2 kg mąki
15 dag cukru
20 dag margaryny
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
powidła śliwkowe
cukier puder
Wykonanie:
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni i dokładnie ostudzić, zimną margarynę najlepiej na stolnicy posiekać z cukrem, dodać olej, jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia oraz zimny sezam szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić
w lodówce.
Zimne ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć ciasteczka
które ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Piec do 10 min w gorącym
piekarniku, zimne ciasteczka posmarować powidłami i złożyć po dwa,
odstawić na kilka godzin po tym czasie ciasteczka nabiorą wilgoci i będą
się rozpływać w ustach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
niedziela, 29 lipca 2012
czwartek, 26 lipca 2012
Święto Hani i coś pysznego
A to mój prezent, pomocnik w produkcji domowych czekoladek.
środa, 25 lipca 2012
Kruche z jabłkami i bezą
Dzisiaj jedno z prostszych i jednocześnie powracających ciast w moim domu, moja córka uwielbia szarlotki i wszystkie ciasta z jabłkami więc kiedy tylko mam okazję to takie robię dla niej, a nie ma lepszej okazji jak lawina jabłek papierówek spadających z drzewa.
Dzisiaj jeszcze oprócz ciasta powstały litry soku jabłkowego, ale o nim już jutro :)
Kruche z jabłkami i bezą
Ciasto:
3/4 kostki margaryny
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg jabłek u mnie papierówki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
migdały w płatkach
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i żółtka jajek, szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Prostokątną formę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek, wcześniej obranych i pokrojonych w plasterki oraz wymieszanych z 1/2 szklanki cukru i budyniem.
Białka które zostały po oddzieleniu żółtek ubić na sztywno, następnie dodać pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną tak powstałą bezę wyłożyć na warstwę jabłek.
Po wierzchu posypać poskubanymi kawałkami z resztki ciasta, dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów.
Piec 45 min w temp do 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dzisiaj jeszcze oprócz ciasta powstały litry soku jabłkowego, ale o nim już jutro :)
Kruche z jabłkami i bezą
Ciasto:
3/4 kostki margaryny
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg jabłek u mnie papierówki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
migdały w płatkach
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i żółtka jajek, szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Prostokątną formę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek, wcześniej obranych i pokrojonych w plasterki oraz wymieszanych z 1/2 szklanki cukru i budyniem.
Białka które zostały po oddzieleniu żółtek ubić na sztywno, następnie dodać pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną tak powstałą bezę wyłożyć na warstwę jabłek.
Po wierzchu posypać poskubanymi kawałkami z resztki ciasta, dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów.
Piec 45 min w temp do 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
wtorek, 24 lipca 2012
Dżem w kropki
Sezon na przetwory już dawno u mnie został otwarty, teraz czas na jabłuszka bo moje dzieci bardzo lubią taki dżemik. Pomysł na taki wygląd podsunęła mi zewa , a pomysł był dobry bo dżem pyszny, dzieci bardzo z niego zadowolone bo w kropki jeszcze nie jadły.
Dzisiaj na obiad była pierwsza degustacja i z naleśnikami smakował wybornie.
Dżem w kropki
3 kg obranych jabłek
1 kg cukru
2 szklanki jagód
wykonanie:
Jabłka papierówki obrać i pokroić na mniejsze części, podlać 1 szklanką wody i szybko rozgotować, następnie dodać cukier i smażyć (na małym palniku) często mieszając do zgęstnienia na sam już koniec smażenia kiedy dżem będzie odpowiednio gęsty i po wyłączeniu palnika dosypać jagody i delikatnie wymieszać. Gotowy dżem przełożyć do małych słoiczków i zakręcić. Ja swój dżem z myślą o przechowywaniu na zimę i przez fakt surowych jagód dodatkowo zagotowałam w słoiczkach.
Dzisiaj na obiad była pierwsza degustacja i z naleśnikami smakował wybornie.
Dżem w kropki
3 kg obranych jabłek
1 kg cukru
2 szklanki jagód
wykonanie:
Jabłka papierówki obrać i pokroić na mniejsze części, podlać 1 szklanką wody i szybko rozgotować, następnie dodać cukier i smażyć (na małym palniku) często mieszając do zgęstnienia na sam już koniec smażenia kiedy dżem będzie odpowiednio gęsty i po wyłączeniu palnika dosypać jagody i delikatnie wymieszać. Gotowy dżem przełożyć do małych słoiczków i zakręcić. Ja swój dżem z myślą o przechowywaniu na zimę i przez fakt surowych jagód dodatkowo zagotowałam w słoiczkach.
poniedziałek, 23 lipca 2012
Jagodowy torcik
Dzisiaj pyszny torcik na zimno z jagódkami i galaretką po wierzch wszystko polane jagodowym sosem i dokończeniem całości są świeżutkie malinki.
Jagodowy torcik
niedziela, 22 lipca 2012
Jagodzianki
Wczoraj była bardzo pracowita sobota, sporo się u mnie w kuchni działo bo i przetwory i pierogi z jagodami na obiadek, a po pierogach było wielkie pieczenie jagodzianek. Brakło mi tylko soboty na upieczenie ciasta więc muszę to zaraz zrobić bo po obiadku mam gości, a po jagodziankach zostały tylko zdjęcia i bardzo marne resztki. Ostatnio u mnie jagody gonią jagody, ale sezon na te czarne kuleczki jest bardzo króciutki i trzeba go dobrze wykorzystać.
Jagodzianki
ciasto:
1 kg mąki + do podsypywania
10 dag drożdży
1/2 litra mleka
1,5 szklanki cukru
2 jajka
1 szczypta soli
kilka kropli aromatu śmietankowego
1/2 kostki stopionej margaryny
Dodatkowo:
1/2 litra jagód
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1 jajko
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim drożdże, dodać do tego po 2 łyżki cukru i mąki i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą, dodać jajka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn, wymieszać i na koniec dodać zimny, ale płynny tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać delikatnie mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, delikatnie rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku ułożyć porcję jagód i zlepić bułeczki. Zlepione bułeczki ułożyć na natłuszczoną blaszkę po wierzchu posmarować jajkiem i jeszcze odstawić do wyrośnięcia.
Piec 20-25 min w temp 180-190 st, po upieczeniu wystudzić i polać lukrem utartym z cukru pudru i kilku kropli wody wymieszanymi z sokiem cytrynowym.
Nadzienie jagodowe:
Jagody po opłukaniu i po dokładnym odsączeniu z wody wymieszać z cukrem i suchym proszkiem budyniowym.
Jagodzianki
ciasto:
1 kg mąki + do podsypywania
10 dag drożdży
1/2 litra mleka
1,5 szklanki cukru
2 jajka
1 szczypta soli
kilka kropli aromatu śmietankowego
1/2 kostki stopionej margaryny
Dodatkowo:
1/2 litra jagód
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1 jajko
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim drożdże, dodać do tego po 2 łyżki cukru i mąki i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą, dodać jajka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn, wymieszać i na koniec dodać zimny, ale płynny tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać delikatnie mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, delikatnie rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku ułożyć porcję jagód i zlepić bułeczki. Zlepione bułeczki ułożyć na natłuszczoną blaszkę po wierzchu posmarować jajkiem i jeszcze odstawić do wyrośnięcia.
Piec 20-25 min w temp 180-190 st, po upieczeniu wystudzić i polać lukrem utartym z cukru pudru i kilku kropli wody wymieszanymi z sokiem cytrynowym.
Nadzienie jagodowe:
Jagody po opłukaniu i po dokładnym odsączeniu z wody wymieszać z cukrem i suchym proszkiem budyniowym.
piątek, 20 lipca 2012
Jabłka z grilla
Czasami musi być coś pysznego i szybkiego, ale w tedy pojawia się pytanie co to ma być?, a może takie jabłuszka ? Jeśli podamy je z lodami to będzie już iście królewski deser:)
Jabłka z grilla
3 duże i ładne jabłka
3 łyżeczki miodu
3 łyżki jagód
płatki migdałowe
Wykonanie:
Z dużych i ładnych jabłek odciąć ostrożnie góry i łyżeczką wydrążyć środek ma powstać nam miseczka.
Do środków jabłek nasypać jagód, posypać migdałami i polać miodem, przykryć odciętymi wcześniej górami.
Całe jabłka ostrożnie owinąć folią aluminiową i grillować na grillu 10-15 min bez przewracania, aby sok z wnętrza nam się nie wylał.
Czas zależy od gatunku i wielkości jabłek.
Podawać jako gorący deser, polecam też spróbować z dodatkiem lodów.
Jabłka z grilla
3 duże i ładne jabłka
3 łyżeczki miodu
3 łyżki jagód
płatki migdałowe
Wykonanie:
Z dużych i ładnych jabłek odciąć ostrożnie góry i łyżeczką wydrążyć środek ma powstać nam miseczka.
Do środków jabłek nasypać jagód, posypać migdałami i polać miodem, przykryć odciętymi wcześniej górami.
Całe jabłka ostrożnie owinąć folią aluminiową i grillować na grillu 10-15 min bez przewracania, aby sok z wnętrza nam się nie wylał.
Czas zależy od gatunku i wielkości jabłek.
Podawać jako gorący deser, polecam też spróbować z dodatkiem lodów.
środa, 18 lipca 2012
Letni torcik z owocami na zimno.
Dzisiaj coś szybkiego, prostego i jakże bardzo pysznego. Czy to jest torcik czy deser, można nazwać jak kto woli jedno jest pewne smakuje wybornie. U mnie jak się kończy jedno ciasto to ja już zabieram się za drugie choć nie zawsze mam czas czy ochotę na coś bardzo skomplikowanego, wczoraj miałam małe zamieszanie w kuchni ze słoiczkami bo jak w wielu domach sezon na przetwory idzie pełną parą więc wykombinowałam coś na zimno i szybko:)
Torcik z owocami
Torcik z owocami
wtorek, 17 lipca 2012
Galaretka z arbuza
Arbuza to ja kocham i zawsze ubolewam nad faktem, że prawie wcale nie da się go przechować w słoiczkach na zimowe dni choć oczywiście są małe wyjątki :)
Galaretka z arbuza
Galaretka z arbuza
poniedziałek, 16 lipca 2012
Ciasto ucierane z jagodami
U mnie było wielkie jagodobranie, oj było wielkie :) część zamroziłam na inne czasy, część skończyła w dżemie i oczywiście było ciasto, ale nie byle jakie bo to ciasto pachnące wspomnieniami, wakacjami i kuchnią babci.
Ciasto z jagodami
1/2 kg mąki
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki budyniu
migdały w płatkach
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko na koniec wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę (33cm na 22cm) po wierzchu posypać jagodami wymieszanymi z cukrem i proszkiem budyniowym po jagodach posypać sporą ilością migdałowych płatków.
Piec do 40 min w temp. 190st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie jagody z tego zdjęcia to efekt pracy mojego męża jest tam około 6 litrów.
Ciasto z jagodami
1/2 kg mąki
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki budyniu
migdały w płatkach
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko na koniec wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę (33cm na 22cm) po wierzchu posypać jagodami wymieszanymi z cukrem i proszkiem budyniowym po jagodach posypać sporą ilością migdałowych płatków.
Piec do 40 min w temp. 190st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie jagody z tego zdjęcia to efekt pracy mojego męża jest tam około 6 litrów.
niedziela, 15 lipca 2012
Ciasto z jabłuszkami
Dzisiaj ciasto zrobione przez moje dziewczyny, dokładnie dwie moje i jedną brata córcie, ale ona tak jak moja :) Dziewczynki od czasu do czasu pchają się do kuchni, a ja im to umożliwiam, ciasto zrobiły od początku do końca same, obierały i kroiły jabłuszka, mieszały masę i gniotły ciasto, robiły przy tym sporo bałaganu i hałasu. Mój wkład w ciasto to wsadzenie blaszki do piekarnika i posprzątanie po tym wielkim kucharzeniu.
Ciasto z jabłuszkami
Ciasto:
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
4 żółtka jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
800 ml śmietany 18%
4 białka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
6 dużych jabłek papierówek
4 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka z jajek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem i rodzynkami.
Masa śmietankowa:
Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich cukier i cały czas ubijać, następnie dodać śmietanę i budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną.
3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na natłuszczoną prostokątną blaszkę na ciasto wyłożyć wszystkie jabłka i zalać masą śmietankową na wierzchu posypać małymi kawałeczkami z reszty ciasta.
Piec 50 min w temp. 180st po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dziewczyny ze swoim dziełem, nie mogły się doczekać kiedy ciasto przestygnie i będą mogły spróbować :) Te podobne do siebie to moje córcie :)
Ciasto z jabłuszkami
Ciasto:
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
4 żółtka jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
800 ml śmietany 18%
4 białka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
6 dużych jabłek papierówek
4 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka z jajek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem i rodzynkami.
Masa śmietankowa:
Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich cukier i cały czas ubijać, następnie dodać śmietanę i budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną.
3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na natłuszczoną prostokątną blaszkę na ciasto wyłożyć wszystkie jabłka i zalać masą śmietankową na wierzchu posypać małymi kawałeczkami z reszty ciasta.
Piec 50 min w temp. 180st po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dziewczyny ze swoim dziełem, nie mogły się doczekać kiedy ciasto przestygnie i będą mogły spróbować :) Te podobne do siebie to moje córcie :)
sobota, 14 lipca 2012
Dżem jabłkowo-wiśniowy
Dzisiaj jak przystało na sobotę dzień był bardzo pracowity i powstało w mojej kuchni sporo pysznych smakołyków, ten dżem jest jednym z nich. Wiśnie były strasznie kwaśne, jabłka też nie mniej, ale dżem wyszedł pyszniutki, dziewczyny już na kolację zjadły jeden słoiczek :)
Dżem jabłkowo-wiśniowy
Dżem jabłkowo-wiśniowy
piątek, 13 lipca 2012
Kruche jagodzianki
Wczoraj mój mąż miał wolny dzień, więc wykorzystał go na dostarczenie mi zajęcia, a dokładnie w domu za jego sprawą znalazły się wiśnie i jagody. Wiśnie skończyły w słoikach, a z jagód powstały słodkie pierożki.
Kruche jagodzianki
Ciasto:
1 kg i 1 szklanka mąki
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1.5 kostki margaryny
1 szczypta soli
1 proszek do pieczenia
Nadzienie;
1.5 litra jagód
5 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
cukier puder
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem.
Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nadzienie:
Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.
Kruche jagodzianki
Ciasto:
1 kg i 1 szklanka mąki
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1.5 kostki margaryny
1 szczypta soli
1 proszek do pieczenia
Nadzienie;
1.5 litra jagód
5 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
cukier puder
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem.
Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nadzienie:
Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.
środa, 11 lipca 2012
Moja gwiazdeczka :)
Moja Hania walczy z chorobą bo ją dopadło przy tej pogodzie, troszkę mnie to dzisiaj wybiło z normalnego rytmu dnia i nic dobrego nie było do jedzenia, ale tak dla osłody kupiłam gazetkę, a tam moja niunia :)
wtorek, 10 lipca 2012
Babeczki z malinami
Nigdy wcześniej nie robiłam deserów z użyciem majonezu i te maleństwa były pierwszymi słodkościami. Wielkim zaskoczeniem była dla mnie lekkość i puszystość tych babeczek, szczerze mówiąc myślałam, że ten majonez będzie bardziej wyczuwalny, a tutaj tylko słodycz ciasta i owoców:)
Babeczki z malinami
Babeczki z malinami
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki majonezu
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka owoców
wykonanie:
Żółtka jajek utrzeć z cukrem, ucierając dodawać majonez i obie mąki przesiane i
wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec ciasto delikatnie połączyć z
ubitą pianą z białek.
poniedziałek, 9 lipca 2012
Torcik jagodowo-chałwowy
zrobiłam ostatnio domową chałwę, ale coś miała marne zejście i mało kto był nią zainteresowany. Miałam już zamiar ją wywalić, ale szkoda mi było czasu i składników więc postanowiłam zrobić ciasto i to była bardzo dobra myśl bo wyszło pysznie i rozeszło się migiem :) choć przyznam się, że tez miałam spory udział w jego znikaniu, gdyż bardzo mi smakowało.
Torcik jagodowo-chałwowy
Ciasto:
8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
Chałwa:
1.5 szklanki cukru
2 szklanki wody
1 szklanka kaszy mannej
12 dag masła
1 łyżka kakao
2 łyżki posiekanych orzechów
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
Dodatkowo:
25 dag masła
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
3/4 słoika dżemu jagodowego
Wykonanie:
Wcześniej przygotować chałwę.
Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć.
Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić.
Ciasto:
Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem.
Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia.
Masa chałwowa:
Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę.
Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem.
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić.
Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.
Torcik jagodowo-chałwowy
Ciasto:
8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
Chałwa:
1.5 szklanki cukru
2 szklanki wody
1 szklanka kaszy mannej
12 dag masła
1 łyżka kakao
2 łyżki posiekanych orzechów
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
Dodatkowo:
25 dag masła
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
3/4 słoika dżemu jagodowego
Wykonanie:
Wcześniej przygotować chałwę.
Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć.
Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić.
Ciasto:
Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem.
Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia.
Masa chałwowa:
Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę.
Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem.
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić.
Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.
sobota, 7 lipca 2012
Ciasteczka z czereśniami
I tak zostając w temacie czereśniowym:) ciasteczka. Zrobienie ich jest banalnie proste, a ciasteczka są pyszne. Nie twierdzę, że w sklepie kupimy złe, ale takie domowe są najlepsze i ten zapach który rozchodzi się po domu jest bezcenny, moje dzieci twierdzą, że tego nie da się niczym zastąpić, a mi jest wtedy bardzo miło i czasami nawet łezka w oku się zakręci.
Ciasteczka z czereśniami
25 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
45 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 kropli aromatu śmietankowego
czereśnie
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy, utrzeć gładkie ciasto. Ciastem napełnić szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie dużej gwiazdki, na środku każdego ciastka położyć czereśnię bez pestki.
Piec w temp.190st na złoty kolor, po upieczeniu wystudzić i dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka z czereśniami
25 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
45 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 kropli aromatu śmietankowego
czereśnie
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy, utrzeć gładkie ciasto. Ciastem napełnić szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie dużej gwiazdki, na środku każdego ciastka położyć czereśnię bez pestki.
Piec w temp.190st na złoty kolor, po upieczeniu wystudzić i dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)