poniedziałek, 23 lipca 2012

Jagodowy torcik



Jagód ciąg dalszy :) swoja drogą ciekawe kiedy moja rodzinka się zacznie buntować bo jagódek jest jeszcze sporo, a pomysłów w mojej głowie na ich wykorzystanie jeszcze więcej.
Dzisiaj pyszny torcik na zimno z jagódkami i galaretką po wierzch wszystko polane jagodowym sosem i dokończeniem całości są świeżutkie malinki.


Jagodowy torcik         
                               

Masa jagodowa:
1 litr maślanki o smaku owoców leśnych
2 szklanki jagód
1 szklanka cukru
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki malinowe
1/2 szklanki jagód
2 łyzki cukru pudru
 maliny
Wykonanie:
 Masa jagodowa:
 Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić. Jagody zmiksować z cukrem i połączyć z maślanką i żelatyną. Odstawić na chwilkę do zgęstnienia. 
 Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i wylać na nie gęstniejącą masę jagodową na zastygniętą masę jagodową wylać śmietanę wcześniej wymieszaną z cukrem i rozpuszczoną żelatyną, odstawić do lodówki do zastygnięcia po zastygnięciu wierzch deseru zalać galaretka rozpuszczona zgodnie z przepisem na opakowaniu.
 1/2 szklanki jagód zmiksować z cukrem pudrem i polać delikatnie na środku deseru na którym wcześniej zastygła galaretka, dowolnie udekorować owocami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody