Dzisiaj ciasto zrobione przez moje dziewczyny, dokładnie dwie moje i jedną brata córcie, ale ona tak jak moja :) Dziewczynki od czasu do czasu pchają się do kuchni, a ja im to umożliwiam, ciasto zrobiły od początku do końca same, obierały i kroiły jabłuszka, mieszały masę i gniotły ciasto, robiły przy tym sporo bałaganu i hałasu. Mój wkład w ciasto to wsadzenie blaszki do piekarnika i posprzątanie po tym wielkim kucharzeniu.
Ciasto z jabłuszkami
Ciasto:
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
4 żółtka jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
800 ml śmietany 18%
4 białka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
6 dużych jabłek papierówek
4 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka z jajek, przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem i rodzynkami.
Masa śmietankowa:
Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich cukier i cały czas ubijać,
następnie dodać śmietanę i budyń w proszku wymieszany z mąką
ziemniaczaną.
3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na natłuszczoną prostokątną blaszkę na
ciasto wyłożyć wszystkie jabłka i zalać masą śmietankową na wierzchu
posypać małymi kawałeczkami z reszty ciasta.
Piec 50 min w temp. 180st po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem
pudrem.
Dziewczyny ze swoim dziełem, nie mogły się doczekać kiedy ciasto przestygnie i będą mogły spróbować :) Te podobne do siebie to moje córcie :)
Takie ciasta kojarzą mi się z wakacjami u Babci;)
OdpowiedzUsuńTo jest ciastem wakacyjnym u cioci:), pozdrawiam
Usuń