Tym serniczkiem wracam do świata słodkości co prawda moja kuchnia nie jest jeszcze zapięta na ostatni guzik, ale przestała już przypominać plac budowy i można w niej nawet coś upichcić :)
Serniczek mimo, że zrobiony w warunkach prawie biwakowych wyszedł pyszny.
Wiśniowy sernik na zimno
75 dag białego sera
1/2 szklanki śmietany 30%
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki żelatyny
Dodatkowo:
2 szklanki wypestkowanych wiśni
1/2 szklanki cukru
opakowanie małych biszkoptów
1,5 szklanki śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
1 śmietan-fiks
poniedziałek, 29 lipca 2013
środa, 10 lipca 2013
Drożdżowiec z jagodami
Tym skromnym, ale bardzo pysznym ciastem żegnam się na jakiś czas, dzisiaj rusza u mnie remont kuchni mój mąż obiecuje, że wszystko skończy się w przeciągu dwóch tygodni ja mu nie do końca jednak wierzę w te zapewnienia. Po całym tym zamieszaniu jeszcze ja będę musiała się nauczyć do obsługi nowego piekarnika, a coś mi mówi, że pierwsza próba użycia zakończy się katastrofą.
Drożdżowiec z jagodami
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag drożdży
12 dag masła
Kruszonka:
10 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
Dodatkowo:
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z tej porcji wystarczyło mi ciasta na blaszkę (36 cm na 26 cm) i małą keksówkę.
Drożdżowiec z jagodami
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag drożdży
12 dag masła
Kruszonka:
10 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
Dodatkowo:
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z tej porcji wystarczyło mi ciasta na blaszkę (36 cm na 26 cm) i małą keksówkę.
wtorek, 9 lipca 2013
Bułeczki jagodzianki
Jagodzianki w moim domu pojawiają się, nie pierwszy raz choć z tym ciastem to moja premiera. Sąsiadka za ściany twierdzi, że do drożdżowego ciasta powinno się dodawać tylko żółtka jajek. Mając na zbyciu tylko same żółtka postanowiłam zrobić jagodzianki jej sposobem, ciasto jest czasochłonne, ale warte czasu jaki na nie poświęcamy bo nawet na drugi dzień było mięciutkie i apetyczne, może to zasługa tych żółtek.
Jagodzianki
1 kg mąki pszennej + do podsypywania
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 litra mleka
1/2 szklanki oleju
8 żółtek
5 dag drożdży
Dodatkowo:
1.5 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku budyniowego
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Jagodzianki
1 kg mąki pszennej + do podsypywania
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 litra mleka
1/2 szklanki oleju
8 żółtek
5 dag drożdży
Dodatkowo:
1.5 szklanki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku budyniowego
jajko do posmarowania
Wykonanie:
poniedziałek, 8 lipca 2013
Owocowy przekładaniec
Ciasto jest wilgotne, pyszne i bardzo, bardzo owocowe więc idealne na te upalne dni.
Owocowy przekładaniec
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Masa śmietankowa:
3/4 litra śmietany 30%
2 białe czekolady
3 opakowania śmietany śnieżki
20 dag wiórek kokosowych
2 szklanki jagód
Dodatkowo:
jagody
czereśnie
truskawki
brzoskwinie
kawa rozpuszczalna do nasączenia ciasta
Owocowy przekładaniec
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Masa śmietankowa:
3/4 litra śmietany 30%
2 białe czekolady
3 opakowania śmietany śnieżki
20 dag wiórek kokosowych
2 szklanki jagód
Dodatkowo:
jagody
czereśnie
truskawki
brzoskwinie
kawa rozpuszczalna do nasączenia ciasta
sobota, 6 lipca 2013
Mały torcik
Dzisiaj chciałam tylko pokazać malutki torcik który powstał w moim domu wciągu ostatnich godzin. Moim zdaniem jest pyszny i mam nadzieję, że inny też będzie smakować.
środa, 3 lipca 2013
Tarta z czereśniami
Pierwszy raz pojawił się u mnie ten wypiek i muszę przyznać, że wyszło mi to całkiem, całkiem, zwłaszcza w towarzystwie lodów.
Tarta z czereśniami
ciasto:
30 dag mąki pszennej
8 dag cukru
2 jajka
15 dag masła
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany 30%
3 jajka
5 dag cukru
kawałek laski wanilii
dodatkowo:
2 szklanki wypestkowanych czereśni
3 łyżki powideł ja miałam śliwkowe
Wykonanie:
Ciasto:
mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli, dodać jajka i masło, następnie zagnieść kruche ciasto które schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Masa śmietanowa:
Śmietankę zagotować z cukrem i wanilią, zostawić do wystudzenia z zimnej śmietanki wyjąć wanilię i dodać do niej jajka po czym całość dokładnie wymieszać.
Tarta z czereśniami
ciasto:
30 dag mąki pszennej
8 dag cukru
2 jajka
15 dag masła
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany 30%
3 jajka
5 dag cukru
kawałek laski wanilii
dodatkowo:
2 szklanki wypestkowanych czereśni
3 łyżki powideł ja miałam śliwkowe
Wykonanie:
Ciasto:
mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli, dodać jajka i masło, następnie zagnieść kruche ciasto które schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Masa śmietanowa:
Śmietankę zagotować z cukrem i wanilią, zostawić do wystudzenia z zimnej śmietanki wyjąć wanilię i dodać do niej jajka po czym całość dokładnie wymieszać.
wtorek, 2 lipca 2013
Drożdżówka Edytki
Często tak mam, że widząc przepis nabieram straszną ochotę, aby wypróbować go, z tym przepisem było inaczej jak tylko go zobaczyłam to o niczym innym nie myślałam tylko o tym kiedy go zrobię. Czas od nabrania ochoty do wykonania to około 18 godzin :) Przepis pochodzi od mojej koleżanki Edyty która pisze bardzo apetycznego bloga klik :) i wszystko u niej wygląda tak, że człowiek od patrzenia robi się głodny choć przepis znalazłam tutaj ja dodałam od siebie tylko kilka czerwonych porzeczek pomiędzy krateczki, a zapomniałam o rodzynkach i cytrusach.
Drożdżówka Edytki
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag drożdży
12 dag masła
masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
czerwona porzeczka
jajko do posmarowania
Drożdżówka Edytki
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag drożdży
12 dag masła
masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
czerwona porzeczka
jajko do posmarowania
poniedziałek, 1 lipca 2013
Jagodowo :)
Dzisiaj u mnie pachnie pięknie i wszyscy są bardzo z tego faktu zadowoleni :) na stole goszczą pyszne ciasteczka z tego przepisu, polecam je bardzo bo są cudowne i od wielu lat goszczą u mnie w domu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)