czwartek, 31 grudnia 2015
Florentynki
Ciasteczka upieczone z przepisu znalezionego w gazetce i choć nie wyszły mi tak urocze jak chciałam to i tak nie narzekam bo w smaku bajeczka choć są bardzo słodkie.
Ostatni przepis w tym roku :)
Florentynki
Ostatni przepis w tym roku :)
Florentynki
środa, 30 grudnia 2015
Słomka ptysiowa w leśnym smaku
Słomka ptysiowa w moim domu bywa w wersji klasycznej nawet dosyć często bo to deser prosty i bardzo szybki do tego po upieczeniu mamy sporą ilość ciasteczek. Dzisiaj postanowiłam zmienić jej smak przez co powstała pyszna słomka o smaku owoców leśnych. Do zmiany smaku użyłam silnego naparu z herbaty, a to oznacza, że dzięki herbacie możemy dowolnie ją sobie komponować bo smaków herbat jest wiele. Przy wypieku w domu tego smakołyku należy tylko pamiętać o dobrym jej wysuszeniu w piekarniku, aby pysznie chrupała i wtedy znika w oka mgnieniu.
Słomka ptysiowa w leśnym smaku
Słomka ptysiowa w leśnym smaku
wtorek, 29 grudnia 2015
Likier o smaku cukierków
Czas kończyć ciszę bez przepisu bo muszę Wam pokazać czym ja uraczyłam swoją rodzinkę w okresie świątecznym. Taki likier kiedyś robiło się u nas często na rodzinne spotkania i był to taki " babski alkohol" w tym roku coś naszła mnie ochota na przypomnienie sobie jego smaku i zrobiłam :)
Likier o smaku cukierków
Likier o smaku cukierków
poniedziałek, 28 grudnia 2015
Po świętach
Witam po wyjątkowo długich świętach, brzuszki pewnie macie jeszcze zapełnione więc do jedzenia nie będę Wam nic proponować :) U nas w święta impreza za impreza się odbywała :) zaliczyliśmy urodziny małych dziewczynek, chrzciny jeszcze mniejszej i na koniec cudną rocznicę ślubu :) Na stole gościły smakołyki nie tylko do jedzenia:) , ale i tak ozdobami stołów były takie słodkości.
środa, 23 grudnia 2015
wtorek, 22 grudnia 2015
Masło orzechowo-miodowe
Domowe ala masło orzechowo-miodowe idealne do przełożenia piernika czy posmarowania ciasteczek idealnie też smakuje łyżeczką prosto ze słoiczka :) Taki słoiczek to pyszny prezent dla niejednego łasucha :)
Masło orzechowo-miodowe
Masło orzechowo-miodowe
niedziela, 20 grudnia 2015
Ryba po japońsku
Kiedyś to ponoć był bardzo popularny przepis choć ja muszę przyznać, że nigdy nie miałam okazji jej spróbować. Kiedy Marzena z Zacisze kuchenne dodała na nią przepis z bardzo apetycznym zdjęciem to postanowiłam wreszcie jej spróbować. Kupiłam rybę i zabrałam się za przygotowanie, ale w trakcie okazało się, że niedokładnie czytałam przepis i nie nabyłam koncentratu pomidorowego więc dodałam tylko keczup, dodatkowo od jakiegoś czasu nie robię ogórków konserwowych więc je też zastąpiłam kiszonymi co spowodowało małe zmiany w przepisie. Pomimo tego, że nie wiem dalej jak smakuje ryba w oryginale to ta moja wersja mi strasznie smakowała.
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku
piątek, 18 grudnia 2015
Drożdżowe pierniczki
Przepis na te pierniczki bardzo dawno temu wycięłam z jakiejś gazety i chyba to był " poradnik domowy", wycięłam i jak wiele innych wkleiłam do zeszytu i tak sobie ten przepis tam poczekał na dzień dzisiejszy. Zrobiłam z połowy porcji i tak tutaj go podam, ale jeśli jeszcze kiedyś do niego wrócę to zrobię z całej porcji bo pierniczki wyszły przepyszne takie aromatyczne i mięciutkie.
Moje pierniczki zostały spakowane w pudełeczka i mają być prezentami dla bliskich i mam nadzieję, że prezenty im się spodobają :) Pudełka oczywiście domowej produkcji :)
Drożdżowe pierniczki
Moje pierniczki zostały spakowane w pudełeczka i mają być prezentami dla bliskich i mam nadzieję, że prezenty im się spodobają :) Pudełka oczywiście domowej produkcji :)
Drożdżowe pierniczki
czwartek, 17 grudnia 2015
Bajkowy domek
Dzisiaj tak bez przepisu, a tylko zdjęcie bo w tym roku domek postanowiłam zrobić z gotowej mieszanki do wypieku właśnie takich domków i powiem Wam, że nie widzę różnicy pomiędzy tym ciastem, a moim.
środa, 16 grudnia 2015
Piernik z masłem orzechowym
Pierniki na drożdżach są bardzo pyszne i nie wiem czemu tak ostatnio mało spotykane. Kuchnia staropolska jest bardzo bogata w przepisy na pierniki robione właśnie na drożdżach choć oczywiście królowały te z ciasta dojrzewającego.
Jeśli ktoś chce upiec taki piernik na święta to polecam bo jest wart przygotowania, ale trzeba pamiętać, że jest to ciasto z drożdżami więc najlepiej smakuje świeże dlatego najlepiej przygotować je na ostatnią chwilę.
Piernik z masłem orzechowym
Jeśli ktoś chce upiec taki piernik na święta to polecam bo jest wart przygotowania, ale trzeba pamiętać, że jest to ciasto z drożdżami więc najlepiej smakuje świeże dlatego najlepiej przygotować je na ostatnią chwilę.
Piernik z masłem orzechowym
poniedziałek, 14 grudnia 2015
Mielone kuleczki
Z myślą o pizzy kupiłam pieczarki, ale tak jakoś zmieniłam zdanie i zrobiłam imprezowe kuleczki mojej babci. Mama mojego ojca to była babcia z którą większego kontaktu nie miałam i bywaliśmy u niej tylko od wielkich dzwonów, a najczęściej to były jej imieniny i wtedy do wódeczki zawsze miała usmażoną całą miskę takich kuleczek :) U mnie kuleczki były na obiad i jakoś tak wyjątkowo smakowały :)
Mielone kuleczki
Mielone kuleczki
niedziela, 13 grudnia 2015
Drożdżowa gwiazda
Na upieczenie tej gwiazdy miałam ochotę od jakiegoś czasu, ale jakoś brakowało mi motywacji więc kiedy pojawił się temat wydarzenia to wiedziałam, że ja ją zrobię :)
Zrobiłam z przepisu który był podany przy wydarzeniu, ale troszkę zmieniłam bo ciasto podzieliłam na trzy części i dałam dwie warstwy nadzienia i tak jedno było z maku, a drugie z domowej nutelli.
Drożdżowa gwiazda
Zrobiłam z przepisu który był podany przy wydarzeniu, ale troszkę zmieniłam bo ciasto podzieliłam na trzy części i dałam dwie warstwy nadzienia i tak jedno było z maku, a drugie z domowej nutelli.
Drożdżowa gwiazda
sobota, 12 grudnia 2015
Pierniczki z ziemniakami
Mięciutkie pierniczki z dodatkiem ziemniaków których wcale w nich nie czuć. Moje pierniczki są obowiązkowo lukrem malowane. Przepis na te pierniczki znajdziecie też w Życie ze smakiem
Pierniczki z ziemniakami
Pierniczki z ziemniakami
czwartek, 10 grudnia 2015
Pierniczki z Inką
W tym roku mam małe spóźnienie z pierniczkami, ale pierniczki z tego przepisu wyszły przepyszne z bardzo wyczuwalną nutą przyprawy korzennej i kawy Inki, a sam przepis powstał po przeróbce z innego już sprawdzonego przepisu.
Pierniczki z Inką
Pierniczki z Inką
środa, 9 grudnia 2015
Sero-makowe ciasto
Przepis na to ciasto jak na wiele innych znajdziecie w ostatnim i jeszcze cieplutkim magazynie Życie ze smakiem .
Sero-makowe ciasto
Sero-makowe ciasto
wtorek, 8 grudnia 2015
Kartoflanka babci
Kartoflanka babci to zupa którą chyba wszyscy znają bo przepis jest stary jak świat :) W naszym domu gotowała ją babcia i mama po wejściu w rodzinę mojego męża okazało się, że teściowa też ją zna. W całym roku może raz, a może dwa razy taka zupa pojawia się na moim stole i nie wiedzieć czemu jak nie gotuję takiej zupy to nagle nachodzi mnie na nią ogromna ochota ( tak było dzisiaj). Zupa niezwykle prosta, niezwykle smaczna i naprawdę warta tego, aby od czasu do czasu przygotować ją naszym dzieciom, aby i one poznały smak takiej zwykłej potrawy.
Kartoflanka babci
Kartoflanka babci
poniedziałek, 7 grudnia 2015
Orzechowiec z jabłkami
Orzechowiec jest ciastem bardzo prostym i bardzo smacznym, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzechów.
Orzechowiec z jabłkami
Orzechowiec z jabłkami
sobota, 5 grudnia 2015
Życie ze smakiem nr. 2
"Życie ze smakiem" to magazyn pokazujący, że na odległość też można zrobić coś wspaniałego za co dziewczyny jeszcze raz bardzo dziękuję :) współpraca z Wami to sama przyjemność :)
Zapraszam do lektury już drugiego numeru naszego magazynu, a w nim nie tylko o kulinariach.
Życie ze smakiem
Zapraszam do lektury już drugiego numeru naszego magazynu, a w nim nie tylko o kulinariach.
Życie ze smakiem
środa, 18 listopada 2015
Korzenne ciasto z kremem
Korzenne ciasto z kremem
Tort dla .....
Z takim tortem walczyłam cały dzisiejszy ranek i pomimo, że nie było tak źle i tak to był mój pierwszy i ostatni raz z takimi słodkościami :)
poniedziałek, 16 listopada 2015
Krem rybno-ziemniaczany
Krem ziemniaczany to klasyk który ja bardzo lubię z grzankami i bardzo też lubię wędzoną makrelę. Postanowiłam te smaki połączyć i powiem Wam, że wyszło tak pysznie, że sama się nawet nie spodziewałam, że tak może wyjść :)
Krem rybno-ziemniaczany
Krem rybno-ziemniaczany
sobota, 14 listopada 2015
Rogale prawie Marcińskie
Ciasto jak na Marcińskie rogale choć nadzienie już nie i dlatego są prawie, a prawie jak wiecie robi dużą różnicę :)
Rogale u mnie są każdego roku choć w tym roku dołączył jeszcze jeden powód do ich przygotowania, a dokładnie wspólne wydarzenie.
Rogale prawie Marcińskie
Rogale u mnie są każdego roku choć w tym roku dołączył jeszcze jeden powód do ich przygotowania, a dokładnie wspólne wydarzenie.
Rogale prawie Marcińskie
czwartek, 12 listopada 2015
Keczup z pieczonej papryki
Nie wiem czy do końca można nazwać to keczupem bo to bardziej taki sos paprykowy, ale bardzo smaczny i też nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie spisałam tego przepisu bo robiłam go prawie miesiąc temu:)
Keczup z pieczonej papryki
Keczup z pieczonej papryki
poniedziałek, 9 listopada 2015
Sernik dyniowy
Gdyby kilka lat w tył ktoś by mi powiedział, że ja upiekę sernik z dynią to bym nie uwierzyła bo i serniki i dynia to nie były moje smaki. Gusta zmieniają się ponoć co kilka lat i u mnie taka zmiana chyba nastąpiła bo teraz serniki uwielbiam, a do dyni coraz bardziej się przekonuję :) Dzisiejszy sernik został upieczony w ramach mojej ulubionej akcji .
Koniecznie chciałam upiec z dynią sernik i w tym celu przekopałam chyba cały internet i znalazłam sporo przepysznych propozycji, ale moją uwagę przykuł ten nie zmieniałam w nim prawie nic, jedyne zmiany jakie wprowadziłam to upieczenie ciasta z podwójnej porcji składników i do masy serowej nie dodałam przypraw korzennych, a tylko czekoladowe kropelki, jak szaleć to szaleć :)
Serniczek wyszedł przepyszny i gdyby nie fakt, że mówię to przy każdym serniku to powiedziałabym, że to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam :) :)
Koniecznie chciałam upiec z dynią sernik i w tym celu przekopałam chyba cały internet i znalazłam sporo przepysznych propozycji, ale moją uwagę przykuł ten nie zmieniałam w nim prawie nic, jedyne zmiany jakie wprowadziłam to upieczenie ciasta z podwójnej porcji składników i do masy serowej nie dodałam przypraw korzennych, a tylko czekoladowe kropelki, jak szaleć to szaleć :)
Serniczek wyszedł przepyszny i gdyby nie fakt, że mówię to przy każdym serniku to powiedziałabym, że to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam :) :)
niedziela, 8 listopada 2015
Mleczne bułeczki
Wypiekanie na śniadanie to akcja do której już byłam zapraszana, ale zawsze coś było mi z nią nie po drodze. W tym tygodniu tematem były mleczne bułeczki które ja uwielbiam więc musiałam je upiec. Sugerując się komentarzami dziewczyn które bułki upiekły wcześniej o "suchej mące " ja zapobiegawczo dałam więcej mleka i okazało się, że moja mąka nie była taka sucha :) i musiałam dodać do ciasta dodatkowo 2 czubate łyżki mąki, ale i tak bułeczki wyszły mi obłędnie pyszne.
Mleczne bułeczki
Mleczne bułeczki
piątek, 6 listopada 2015
Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym
Ogrom czekolady i ogrom kalorii w takim jednym ciastku, ale czasami taki zastrzyk energii jest potrzebny człowiekowi bo powszechnie wiadomo, że czekolada ma zbawienny wpływ na człowieka.
Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym
Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym
środa, 4 listopada 2015
Bułeczki z jabłkami
Przekarmiłam rodzinę jabłkami i na pytanie co upiec mój mąż odpowiada " wszystko byle nie z jabłkami". Dzisiaj jednak zaryzykowałam i upiekłam bułeczki, mąż jeszcze o nich nie wie, ale dziewczynom smakowały :)
Bułeczki z jabłkami
Bułeczki z jabłkami
wtorek, 3 listopada 2015
Gołąbki z ziemniakami
Kilka dni temu Małgosia kombinowała z gołąbkami i nie wiem jak te kombinacje się u niej skończyły, ale u mnie były gołąbki z ziemniakami i kaszą, palce lizać :) Gołąbki jak z kuchni babci która piekła je w kaflowym piecu i podawała z gęstą, wiejską śmietaną. Kiedyś nie lubiłam takiej śmietanki i wolałam z butelki kupionej w sklepie, a dziadek zawsze nam powtarzał " jeszcze zatęsknicie za taką śmietaną" i miał 100% rację :) W moich gołąbkach śmietana została zastąpiona sosem pieczarkowym który tutaj idealnie pasuje, ale gołąbki ściśle z przepisem robione.
Gołąbki z ziemniakami
Gołąbki z ziemniakami
poniedziałek, 2 listopada 2015
Kremówka
Nigdy wcześniej nie piekłam sama kremówki, a jeśli ktoś mnie zapyta
-dlaczego? to odpowiem -nie wiem :)
Przepis na kremówkę dostałam od Bożenki, a dotarł do mnie, aż z Jasła, a uwierzcie jest to spory kawałek drogi :) Kremówkę zobaczyłam na zdjęciu które mi przesłała i tak mi się spodobała, że poprosiłam o przepis. W tym tygodniu inna Bożenka zaprosiła mnie na wydarzenie z kremówką w roli głównej. Ciasto jest banalnie proste i zaskakująco pyszne ja po wczorajszym dniu wiem, że następnym razem muszę zrobić dwie blaszki bo po tej nawet mi okruszki nie zostały :)
Kremówka
-dlaczego? to odpowiem -nie wiem :)
Przepis na kremówkę dostałam od Bożenki, a dotarł do mnie, aż z Jasła, a uwierzcie jest to spory kawałek drogi :) Kremówkę zobaczyłam na zdjęciu które mi przesłała i tak mi się spodobała, że poprosiłam o przepis. W tym tygodniu inna Bożenka zaprosiła mnie na wydarzenie z kremówką w roli głównej. Ciasto jest banalnie proste i zaskakująco pyszne ja po wczorajszym dniu wiem, że następnym razem muszę zrobić dwie blaszki bo po tej nawet mi okruszki nie zostały :)
Kremówka
sobota, 31 października 2015
Biała nutella
Jakiś czas temu znalazłam wspaniały przepis na taką nutellkę i bardzo mi się spodobał jednak dodana ilość białej czekolady troszkę mnie powstrzymywała przed jej zrobieniem. Kilka dni temu dostałam kosz pięknych jabłek i pomimo, że obiecałam sobie, że sezon na przetwory w tym roku już zakończyłam to postanowiłam odkopać przepis i zrobić białą nutellę, a wyszła przepyszna choć dałam troszkę mniej czekolady. Przepis w oryginale znajdziecie tutaj.
Biała nutella
Biała nutella
czwartek, 29 października 2015
Mało straszne ciasteczka
Nie jestem zwolennikiem tego święta i zdecydowanie nie należy ono do moich ulubionych świąt. Moda na straszne potrawy wdziera się z roku na rok coraz bardziej i już widać w sieci ogrom trumien i okropnych paluchów lub jeszcze większych okropności które mi nie przeszły by przez gardło. W moim domu tylko ze względu na dzieci robi się ciasteczka lub babeczki które są bardziej urocze jak straszne i tak w tym roku powstały ciasteczka mało straszne.
Ciasteczka
Ciasteczka
środa, 28 października 2015
Sałatka z czerwonej kapusty
Postanowiłam w tym roku zrobić sałatkę z kapusty do słoików bo tak sobie pomyślałam, że będzie to fajny dodatek do zimowych obiadków.
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty
wtorek, 27 października 2015
Piernik z powidłami
Piernik to taka moja ostatnia zachcianka i powiem wam, że bardzo pyszna zachcianka :)
Piernik z powidłami
Piernik z powidłami
poniedziałek, 26 października 2015
Sałatka z kurczakiem z rożna
Szybka i smaczna sałatka z wykorzystaniem kurczaka z rożna i makaronu z zupki. Zanim ktoś mnie skrytykuje to powiem, że wiem co jest zapakowane w takie zupki, ale nie podaję ich rodzinie na obiad więc ich nie zabiję taką ilością makaronu w sałatce :)
Sałatka z kurczaka
Sałatka z kurczaka
niedziela, 25 października 2015
Blok czekoladowy
Dzięki temu wydarzeniu mogłam na chwilę powrócić do wspaniałych czasów własnego dzieciństwa, a moje dzieci spróbować czegoś czym my się kiedyś zajadałyśmy. W moim domu chyba nie było bloku czekoladowego nigdy bo nawet najstarsza córka nie pamięta, aby kiedyś miała okazję tego spróbować. Blok wyszedł mi przepyszny i został zrobiony z tego przepisu co kiedyś robiła moja mama :)
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy
środa, 21 października 2015
Siekana pasta z grzybów
Opieńki to nie są moje ulubione grzyby, ale do tej pasty nadają się idealnie. Taka pasta to idealny dodatek do zapiekanek lub jako farsz do pasztecików.
Siekana pasta z grzybów
Siekana pasta z grzybów
wtorek, 20 października 2015
Krupnik
Pogoda dzisiaj taka, że nawet z łóżka się nie chciało wychodzić, a co dopiero coś robić.
Nie wiem czy jakieś niechciane chorowanie się do mnie dobiera czy dzisiaj jest tak zimno, ale ja chodzę ubrana jak eskimos i nadal mi zimno więc na obiad zrobiłam rozgrzewający i pikantny krupnik z dużą ilością pietruszki wszak to samo zdrowie w tych zielonych listkach
Krupnik
Nie wiem czy jakieś niechciane chorowanie się do mnie dobiera czy dzisiaj jest tak zimno, ale ja chodzę ubrana jak eskimos i nadal mi zimno więc na obiad zrobiłam rozgrzewający i pikantny krupnik z dużą ilością pietruszki wszak to samo zdrowie w tych zielonych listkach
Krupnik
poniedziałek, 19 października 2015
Czekoladowo - jagodowy przekładaniec
Zamysł był taki, że miała to być klasyczna Kubanka jakiej w sieci pełno, ale pojawiły się schody i trzeba było kombinować. Pierwszym schodkiem było ciasto które urosło jak na tort, a nie spód do ciasta więc po przecięciu miałam już dwa blaty, a do ciasta potrzebny był mi jeden. Kolejną przeszkodą była moja pamięć bo zapomniałam o herbatnikach i dysponowałam tylko kilkoma sztukami więc po kombinacjach wyszło całkiem fajne ciasto i bardzo smaczne.
Ciasto zrobione w ramach wydarzenia
Czekoladowo-jagodowy przekładaniec
Ciasto zrobione w ramach wydarzenia
Czekoladowo-jagodowy przekładaniec
Mięsne kąski z grzybami
Grzybów u nas dalej w lesie skromniutko więc z przetwarzaniem ich na skalę zapasów to nie ma z czym poszaleć, ale coś smacznego z nich na obiad zawsze można przygotować. Moje grzyby dołączyły do ładnych kawałeczków mięsa z czego powstał mi przepyszny obiad. Jedzenie jedzeniem, ale spacer po lesie sam w sobie już jest jest czymś wspaniałym, a las teraz wygląda przecudnie.
Mięsne kąski z grzybami
Mięsne kąski z grzybami
sobota, 17 października 2015
Biały dżem
Kilka dni temu z ostatnich brzoskwiń zrobiłam taki dżem, często dodaję białą czekoladę do owoców bo bardzo lubię takie połączenie. Dodanie czekolady do brzoskwiń zawsze daje dobry efekt, ale tym razem do dżemu został dodany syrop barmański o smaku migdałowym który zrobił z dżemem takie cuda, że można go łyżeczką ze słoika wyjadać :) Brzoskwinie i syrop były tak słodkie, że nie dodałam grama cukru.
Biały dżem
Biały dżem
Kolejny torcik
Jak nie robiłam takich słodkości w ostatnim czasie tak nie robiłam, ale teraz chyba nadrabiam wszystkie zaległości i dzisiaj z pod moich rąk wyszedł kolejny tort. Wyrób jest duży z tortownicy 30 cm średnicy, przełożony kawową masą na bazie mascarpone z dodatkiem pokrojonych cukierków kasztanków i wiśni, pychotka :) Tort zrobiony na urodziny jednej starszej Pani na prośbę jej kochającego męża.
Subskrybuj:
Posty (Atom)