niedziela, 13 grudnia 2015

Drożdżowa gwiazda

Na upieczenie tej gwiazdy miałam ochotę od jakiegoś czasu, ale jakoś brakowało mi motywacji więc kiedy pojawił się temat wydarzenia to wiedziałam, że ja ją zrobię :)
Zrobiłam z przepisu który był podany przy wydarzeniu, ale troszkę zmieniłam bo ciasto podzieliłam na trzy części i dałam dwie warstwy nadzienia i tak jedno było z maku, a drugie z domowej nutelli.


Drożdżowa gwiazda

ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
3 łyżki cukru
3 dag masła
180 ml mleka
2 jajka
dodatkowo:
5 łyżek gotowej masy makowej
5 łyżek domowej nutelli
1 jajko
wykonanie:
Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Makę przesiać i na sucho wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać jajka, mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu podzielić na trzy części i rozwałkować na placki około 25 cm średnicy.
Formę do tarty posmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, następnie ułożyć jeden rozwałkowany placek i posmarować go masą makową,
przykryć drugim plackiem i posmarować nutellą
na koniec przykryć ostatnim plackiem na koniec dokładnie skleić całe boki ciasta i pociąć na 16 części, ale nie docinać do końca.

Ponacinane części na ciasta przekręcić dwa razy, ale na przemian ( jeden w prawo, drugi w lewo)
kiedy wszystkie części ciasta są już poskręcane to posklejać po dwa kawałki tylko brzegami i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Dodatkowo jajko lekko ubić i posmarować nim wierzch ciasta,
piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Razem ze mną gwiazdy piekły:
Asia
Joanna
Ewa

6 komentarzy:

  1. Zjadłabym kawałek z wielką chęcią. Pięknie i apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalna! Też muszę w końcu taką upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się też za nią zabierałam i zabierałam😊

      Usuń
  3. Pyszny wypiek, rewelacyjnie ci wyszła gwiazda, dziękuje za wspólne wypiekanie .

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna :) To był świetny pomysł z tą gwiazdą na niedzielne ciacho! Już się nie mogę doczekać naszych kolejnych, wspólnych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był dobry pomysł, sama nigdy bym się za nią nie zabrała, dlatego lubię takie wyzwania😊

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody