niedziela, 10 lutego 2019

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

Dzisiaj zaszalałam i niedzielę godnie zaakcentowałam :) na obiad były kluchy parowane z sosem, a do kawki takie ciacho. Pyszny biszkopt, kwaśny dżem i pyszny czekoladowy krem, ciasto na talerzu to taki torcik bez eleganckiej dekoracji.































Ciasto tortowe z kremem czekoladowym 

ciasto:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
5 dag mlecznej czekolady
3 łyżki kakao 
30 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki 
herbatniki czekoladowe około 20 sztuk
5 dag czekolady mlecznej
3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier i ubić na szklistą, sztywną bezę. Żółtka delikatnie rozbić, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka jajek, delikatnie wymieszać. Mąki przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
Krem:
W 1 szklance mleka rozmieszać kakao, mąki oraz żółtka, drugą  szklankę mleka zagotować i na gotujące się  wlać przygotowaną mieszankę, mieszać do momentu ponownego zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę połamać i dodać do budyniu, mieszać do momentu jej rozpuszczenia, następnie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowe utrzeć na krem z cukrem i do puszystego kremu dodawać małymi porcjami budyń ( koniecznie w temperaturze takiej jak masło czyli pokojowej), cały czas ucierając.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, pierwszy ułożyć ponownie w formie nasączyć kawą, posmarować połową  kremu na nim ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować dżem, przykryć drugim plackiem. Kolejny placek też nasączyć kawą i posmarować połową tego kremu co został, przykryć ostatnim nasączonym ciastem, rozsmarować resztę kremu i posypać wiórkami z czekolady. Ciasto odstawić najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, aby zastygło i przeszło swoimi smakami.




5 komentarzy:

  1. pyszny torcik, trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko jak ono obłędnie wygląda.

    Zapraszam i do mnie :)
    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukru mi potrzeba... podeślij mi kawałek! Moje się już skończyło :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się składa, ze po moim też tylko zdjęcia zostały :) to znaczy, ze trzeba zakasać rękawy i coś wymodzić słodkiego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody