środa, 13 lutego 2019

Oponki serowo-kokosowe

Wszędzie dzisiaj wypieki z serduszkami, a u mnie zwykłe oponki były do kawy. Oponki to taka słodkość prawie idealna ( tylko te kalorie) :), robi się szybko i bez problemowo, koszt przygotowania też niewielki i do tego są przepyszne :)





























Oponki serowo-kokosowe 

ciasto:
50 dag sera białego
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka rumu kokosowego lub likieru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3  szklanki mąki pszennej 
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
6 łyżek wiórek kokosowych
6 łyżek cukru pudru
wykonanie:
Ser musimy kupić jak najmniej wilgotny i skręcić przez maszynkę, do sera dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść jednolite ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Szklanką wyciąć krążki, a następnie przy pomocy kieliszka wyciąć w nich mniejsze kółeczka. Ciasto z środków można ponownie zagniatać, ale ja proponuję usmażyć je w takiej formie.
W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz ( u mnie pół na pół olej ze smalcem), rozgrzewamy do temp. około 175 st i smażymy oponki na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodatkowe wiórki mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i w tej mieszance obtaczamy jeszcze ciepłe oponki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody