Proste i zwykłe danie na codzienny obiad u mnie podane z podsmażanymi kopytkami.
Do przygotowania kapusty wykorzystałam słoik tej którą dostałam od Dagoma i muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczna choć jak dla mnie zbyt długa i musiałam ją lekko posiekać. Kapusta tez idealnie nadawałaby się do surówki.
Żołądki drobiowe w kapuście
piątek, 29 stycznia 2016
środa, 27 stycznia 2016
Zwijane bułeczki z powidłami i olejem rzepakowym
Zwijane bułeczki z powidłami są dzisiaj u mnie w zastępstwie tradycyjnych pączków bo coś nie mogę się za nie zabrać w tym roku, ale ja jeszcze je zrobię :) Bułeczki zrobiłam z powidłami węgierkowymi od Dagoma
Zanim podam przepis muszę się z Wami podzielić swoim zdaniem na temat powideł. Dla mnie testowanie produktów polega też na wydaniu o nich szczerej opinii i nie piszemy, że wszystko jest super tylko dlatego, ze ktoś nam dał dany produkt. Opinia musi być uczciwa bo pięknymi, ale fałszywymi słówkami nie przyniesiemy korzyści sobie, ani firmie z którą współpracujemy.
Wracając do powideł to są one produkowane w oparciu o tradycyjną recepturę i tylko ze śliwek węgierek z 200 gram owoców otrzymujemy 100 gram gotowego produktu ( przepisałam z etykiety :) ) . W mojej kuchni już nie jeden słoik został wykorzystany do różnych celów, ale tak dobrych powideł dawno nie jadłam, smakują jak ze spiżarni babci, zawartość słoiczka jest gęsta, pachnąca i znajdziemy nawet zwinięte skórki z owoców. W ubiegłym roku postanowiłam zrobić takie powidła jak robiła babcia, przez kilka dni smażyłam śliwki przelewając je z gara do gara bo się przypalały w efekcie czego uzyskałam skromną ilość pysznych powideł, nie powiem było warto się pomęczyć :)
Teraz jak będą mi potrzebne powidła to tylko te :) Na taka porcję ciasta powinnam wykorzystać cały 360 gramowy słoiczek, ale nie mogłam się powstrzymać i zostawiłam sobie troszkę na jutrzejsze śniadanko :)
Zwijane bułeczki z powidłami i olejem rzepakowym
Zanim podam przepis muszę się z Wami podzielić swoim zdaniem na temat powideł. Dla mnie testowanie produktów polega też na wydaniu o nich szczerej opinii i nie piszemy, że wszystko jest super tylko dlatego, ze ktoś nam dał dany produkt. Opinia musi być uczciwa bo pięknymi, ale fałszywymi słówkami nie przyniesiemy korzyści sobie, ani firmie z którą współpracujemy.
Wracając do powideł to są one produkowane w oparciu o tradycyjną recepturę i tylko ze śliwek węgierek z 200 gram owoców otrzymujemy 100 gram gotowego produktu ( przepisałam z etykiety :) ) . W mojej kuchni już nie jeden słoik został wykorzystany do różnych celów, ale tak dobrych powideł dawno nie jadłam, smakują jak ze spiżarni babci, zawartość słoiczka jest gęsta, pachnąca i znajdziemy nawet zwinięte skórki z owoców. W ubiegłym roku postanowiłam zrobić takie powidła jak robiła babcia, przez kilka dni smażyłam śliwki przelewając je z gara do gara bo się przypalały w efekcie czego uzyskałam skromną ilość pysznych powideł, nie powiem było warto się pomęczyć :)
Teraz jak będą mi potrzebne powidła to tylko te :) Na taka porcję ciasta powinnam wykorzystać cały 360 gramowy słoiczek, ale nie mogłam się powstrzymać i zostawiłam sobie troszkę na jutrzejsze śniadanko :)
Zwijane bułeczki z powidłami i olejem rzepakowym
wtorek, 26 stycznia 2016
Karnawał Shreka
Karnawał Shreka to nazwa wymyślona przez moją Hanię, a tak naprawdę są to pączki z nadzieniem z pistacjowego pudingu, część polana zielonym lukrem, a część posypana tylko cukrem pudrem. Całość bardzo pyszna :)
Pączki gwiazdki
Pączki gwiazdki
poniedziałek, 25 stycznia 2016
Barszczyk z burakami
Przy takim nijakim poniedziałku jak mamy dzisiaj to taka zupa jest najlepszym pomysłem na obiad, gorąca, pachnąca i sycąca.
Barszczyk z burakami
Barszczyk z burakami
niedziela, 24 stycznia 2016
Babka w kropki
Babka to dzieło mojej córki Oli, a kropki to dzieło przypadku, ale wyszło zaskakująco fajnie i oczywiście pysznie :)
Babka w kropki
Babka w kropki
piątek, 22 stycznia 2016
Kurczak w sosie śmietanowo-porowym
Piątek to piątek, a u mnie przepyszne mięsko w takim sosie, że wyliżemy po nim garnek do ostatniej kropelki.
Kurczak w sosie śmietanowo-porowym
Kurczak w sosie śmietanowo-porowym
czwartek, 21 stycznia 2016
środa, 20 stycznia 2016
Naleśniki z kapuścianym farszem
Moja Hania miała ostatnio ochotę na krokiety z kapustą i nawet chciałam jej zrobić, ale ostatecznie powstały naleśniki z kapuścianym farszem.
Naleśniki z kapuścianym farszem
Naleśniki z kapuścianym farszem
wtorek, 19 stycznia 2016
Pieczone faworki
Piekliście kiedyś faworki ? bo ja pierwszy raz dzisiaj posunęłam się do takiego szaleństwa :) Przepis znalazłam rano i jakoś nie chciał mi dać spokoju więc musiałam zrobić klik
Bądźmy szczerzy, faworki się smaży, a piecze ciasteczka co nie oznacza, że nie są smaczne bo są :)
Pieczone faworki
Bądźmy szczerzy, faworki się smaży, a piecze ciasteczka co nie oznacza, że nie są smaczne bo są :)
poniedziałek, 18 stycznia 2016
Wiatraczki
Karnawał nadal trwa więc koniecznie trzeba go dobrze wykorzystać, a kaloriach pomyślimy w poście :) Wiatraczki u mnie w domu powstały też dzięki naszemu niedzielnemu wydarzeniu, a w tym tygodniu temat brzmiał " Smażone w głębokim oleju" , pączki zostawiam sobie na tłusty czwartek, a wiatraczki pałaszuję dzisiaj. Do ich dekoracji użyłam dżemu z czarnej porzeczki który dostałam od
Dagoma
Najlepszy dżem pod słońcem z czarnej porzeczki robi moja mama, ale ten śmiało może z nim konkurować jest idealnie słodki i kwaśny, nie ma konsystencji galaretki i są w nim porzeczki :)
Wiatraczki z dżemem
Dagoma
Najlepszy dżem pod słońcem z czarnej porzeczki robi moja mama, ale ten śmiało może z nim konkurować jest idealnie słodki i kwaśny, nie ma konsystencji galaretki i są w nim porzeczki :)
Wiatraczki z dżemem
niedziela, 17 stycznia 2016
Babka czekoladowa z maślanką
Za oknem śnieg, a u mnie do kawy babka czekoladowa, cudownie mocno czekoladowa i bardzo wilgotna, przepyszna :)
Babka czekoladowa z maślanką
Babka czekoladowa z maślanką
sobota, 16 stycznia 2016
Współpraca z Dagomą
Nowy rok, nowe plany, nowe cele i marzenia, a na blogu nowa współpraca z Dagoma
Dagoma to firma z tradycjami i dzięki tej paczce ta tradycja zagości w moim domu, a moja rodzina będzie miała możliwość spróbowania tych smakołyków i porównania czy smakują tak jak u mamy :)
W najbliższym czasie na blogu pojawią się też przepisy z wykorzystaniem tych specjałów, a co jest w tych słoiczkach i jak smakuje dowiecie się zaglądając na bloga.
Dagoma to firma z tradycjami i dzięki tej paczce ta tradycja zagości w moim domu, a moja rodzina będzie miała możliwość spróbowania tych smakołyków i porównania czy smakują tak jak u mamy :)
W najbliższym czasie na blogu pojawią się też przepisy z wykorzystaniem tych specjałów, a co jest w tych słoiczkach i jak smakuje dowiecie się zaglądając na bloga.
piątek, 15 stycznia 2016
Zapiekanka ziemniaczana
Dzisiaj od rana sypał śnieg i świat wyglądał cudnie :) w takie dni na obiad musi być coś pysznego i oczywiście gorącego u nas zapiekanka z ziemniaków, pyszna i pachnąca.
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
czwartek, 14 stycznia 2016
Kokosowe motylki
Szybkie, powiedziałabym nawet błyskawiczne :) i bardzo smaczne ciasteczka.
Niestety do ich wykonania potrzebujemy specjalnej foremki, możemy ją nabyć w różnych kształtach ja mam motylka bo taką wybrała moja córka.
Kokosowe motylki
Niestety do ich wykonania potrzebujemy specjalnej foremki, możemy ją nabyć w różnych kształtach ja mam motylka bo taką wybrała moja córka.
Kokosowe motylki
środa, 13 stycznia 2016
Tort dla zakochanych
Do 14 lutego mamy jeszcze sporo czasu, ale już można pomyśleć o tym co przygotujemy dla tej ukochanej osoby. Tort jest też pysznym deserem do zwykłej niedzielnej kawy.
Tort dla zakochanych
Tort dla zakochanych
wtorek, 12 stycznia 2016
Chleb razowy
Domowy chlebek razowy z pysznie chrupiącą skórką mi najlepiej oczywiście smakuje tylko posmarowany masłem. Mój jeszcze nie zięć :) twierdzi, że wszystko robi na "oko"i ponoć mu to wychodzi w tym przypadku i ja poszłam jego śladem choć warzyłam i mierzyłam nie do końca robiąc na "oko"
Chleb razowy
Chleb razowy
niedziela, 10 stycznia 2016
Mini pączki
Przepis pochodzi z książki Anny Stermach " Pyszne na słodko" wychodzi z niego dosyć sporo malutkich pączków, a robi się je błyskawicznie.
Mini pączki
Mini pączki
sobota, 9 stycznia 2016
Racuchy drożdżowe
Do dzisiejszego ranka nie mogłam się zdecydować czy zrobić racuchy w ramach wydarzenia w końcu podjęłam decyzję i zrobiłam dziewczynom pyszne śniadanie. Racuszki były smażone z jednego przepisu ja do swoich dorzuciłam troszkę suszonej żurawiny, a po usmażeniu można je było zjeść posypane z cukrem pudrem lub z pysznymi jabłuszkami.
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe
piątek, 8 stycznia 2016
czwartek, 7 stycznia 2016
Chleb z suszonymi pomidorami
Cały czas zachęcam abyście zagladali do magazynu Życie ze smakiem i oczywiście do korzystania z naszych przepisów. Przepis na ten chlebek też tam znajdziecie.
Chleb z suszonymi pomidorami
środa, 6 stycznia 2016
Orzechowo-bakaliowe ciasto
Miałam na dzisiaj przygotować słynne ciasto Trzech króli bo obiecuję sobie je przygotować od jakiegoś czasu, ale i w tym roku skończyło się na planach :) Zamiast słynnego ciasta do dzisiejszej kawy upiekłam zwykłe orzechowo-bakaliowe ciasto z cieniutka warstwa cukru pudru :)
Orzechowo-bakaliowe ciasto
Orzechowo-bakaliowe ciasto
wtorek, 5 stycznia 2016
Zupa góralska
Przepis na zupę jak i wiele innych przepisów znajdziecie w magazynie Życie ze smakiem
Zima przyszła do nas troszkę za późno, ale jednak przyszła i nic nas tak nie rozgrzeje jak talerz gorącej zupy.
Zupa góralska
Zima przyszła do nas troszkę za późno, ale jednak przyszła i nic nas tak nie rozgrzeje jak talerz gorącej zupy.
Zupa góralska
poniedziałek, 4 stycznia 2016
Piernikowe poduszeczki
Teraz już po sprawie, ale zamieszczę przepis bo może komuś za rok się przyda. Piernik i pierniczki z jednego ciasta, ciasto dojrzewające na piernik to jedno z najlepszych ciast jakie ja znam i piernik z tego przepisu gości u mnie od lat, ale pierniczki tak przygotowane zrobiłam pierwszy raz, były cudne i przepyszne. Kiedy przyjdzie czas na pieczenie pierników to ja nastawię ciasto z podwójnej porcji bo te piernikowe podusie warte są zrobienia w ilości prawie hurtowej :)
Piernikowe podusie
Piernikowe podusie
niedziela, 3 stycznia 2016
Makowe torciki
Witam w Nowym Roku :)
Zima przyszła do nas na całego jest biało i bardzo mroźno dlatego u mnie dzisiaj ciasto podobne do pogody za oknem.
Makowe torciki
Zima przyszła do nas na całego jest biało i bardzo mroźno dlatego u mnie dzisiaj ciasto podobne do pogody za oknem.
Makowe torciki
Subskrybuj:
Posty (Atom)