Torcik był wyraźnie "upity", zrobiłam go tak bez specjalnej okazji ot tak do kawy:). Mój mąż który czasami ma za dużo w d.... stwierdził, ze jest dobry, ale z rumem lub wódeczką zamiast wina byłby lepszy no i może ma rację, ale i tak było pysznie:)
Upity torcik
ciasto:
15 dag mąki pszennej
15 dag cukru
5 dag czekolady w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 jaj
1 szczypta soli
Masa czekoladowa:
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki czekolady w proszku
1/2 szklanki czerwonego wina
1 szczypta soli
Masa wiśniowa:
1.5 szklani wiśni z kompotu bez pestek
1 szklanka kompotu wiśniowego
1 kisiel wiśniowy
Dodatkowo:
wino do nasączenia
10 dag czekolady mlecznej
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie dodać przesiana mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą oraz solą wszystko
delikatnie, ale dokładnie wymieszać na koniec dodać pianę ubita z białek
i wymieszać.
Tortownicę (25 cm średnicy) napełnić ciastem i piec około 30 min w temp
do 180 st.
Masa czekoladowa:
Masło utrzeć z cukrem i czekolada na gładki krem, następnie bardzo
ostrożnie dolewać w trakcie ucierania wino na koniec dodać sól.
Masa wiśniowa:
Na kompocie ugotować kisiel i do gorącego dodać wiśnie, wymieszać i
przestudzić.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie
nasączyć je winem, następnie na dolnym krążku rozsmarować całą masę
wiśniową przykryć drugim i lekko docisnąć teraz posmarować masą
czekoladową zostawiając troszkę do dekoracji.
Wierzch ciasta polać
rozpuszczoną czekoladą, dowolnie udekorować i schłodzić.
Ciasto
najlepiej smakuje na drugi dzień.
czwartek, 28 lutego 2013
środa, 27 lutego 2013
Kopertki z odzyskiem
Macie tak czasami, że coś za Wami chodzi i zaprząta myśli za mną dzisiaj tak chodziły ciepłe drożdżówki i już nawet miałam sobie kupić, ale były jakieś takie mało pociągające i ani jedna do mnie nie przemawiała "Kup mnie" :), więc sobie odpuściłam. Jednak po powrocie do domu coś mnie ruszyło od nowa i zrobiłam takie małe koperty z dodatkiem śliwek z kompotu, pracy przy nich mało, a efekt wzrokowy i smakowy zadowalający wszystkich.
Kopertki z odzyskiem
Kopertki z odzyskiem
wtorek, 26 lutego 2013
Tort piłka
Kilka dni temu zrobiłam dla pewnego chłopca tort w kształcie piłki jest to moja pierwsza "tortowa piłka" i od razu zaznaczę, że nie jest to piłka do gry w nogę tylko piłka dla małego chłopca.
Dzisiaj dowiedziałam się, że solenizant był zadowolony i ponoć na jej widok nawet buzię otworzył z zachwytu więc cel został osiągnięty :)
Dzisiaj dowiedziałam się, że solenizant był zadowolony i ponoć na jej widok nawet buzię otworzył z zachwytu więc cel został osiągnięty :)
poniedziałek, 25 lutego 2013
Ucierane ciasteczka
Dzisiaj miałam straszną wenę twórczą lub musiałam czymś zająć głowę bo po pracy wyprodukowałam tort czekoladowy ( o którym jutro :)), pastę do chleba na kolację i takie malutkie ciasteczka które przypominają domowe czekoladki. Miałam je zrobić w zwykłych foremkach do muffin, ale wykopałam z dna szuflady takie stare foremki ( ani razu nie użyte ) do wyrobu czekoladek i zrobiłam w nich. Pomysł na ich wykorzystanie był bardzo dobry bo wyszły uroczo :)
Ucierane ciasteczka
13 dkg margaryny
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki mleka
3 łyżki suszonej żurawiny
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka i mleko.
Ucierane ciasteczka
13 dkg margaryny
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki mleka
3 łyżki suszonej żurawiny
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka i mleko.
niedziela, 24 lutego 2013
Popapraniec
Przepis na to ciasto ja mam już bardzo długo i kiedyś było u mnie w domu bardzo często choć ostatnio o nim troszkę zapomniałam.
Wczoraj było tak prościutko u mnie więc dzisiaj to nadrobiłam i przygotowałam takie ciasto, wygląda ono na bardzo skomplikowane, ale robi się szybko i bez problemowo.
Popapraniec
Ciasto:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki suchego maku
1/4 szklanki wiórek kokosowych
Krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
kilka suszonych śliwek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
Wczoraj było tak prościutko u mnie więc dzisiaj to nadrobiłam i przygotowałam takie ciasto, wygląda ono na bardzo skomplikowane, ale robi się szybko i bez problemowo.
Popapraniec
Ciasto:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki suchego maku
1/4 szklanki wiórek kokosowych
Krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
kilka suszonych śliwek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
sobota, 23 lutego 2013
Czekoladowy raj
Dzisiaj zrobiłam moim dzieciom banalnie prosty deser który był nie tylko prosty, ale też bardzo pyszny. Uwielbiam takie warstwowe desery które rozpływają się w ustach i ten taki właśnie był.
Z tych składników które podam wychodzą trzy pyszne deserki ja musiałam zrobić z porcji podwojonej, aby wszyscy byli zadowoleni :)
Czekoladowy raj
1 opakowanie budyniu czekoladowego takiego w stylu "Słodka chwila"
3/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej+1 łyżka rumu
okrągłe biszkopty 12 sztuk
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Z tych składników wychodzą 3 pyszne warstwowe desery.
Czekoladę zetrzeć na grube wiórki.
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przygotować trzy szklaneczki na dnie ułożyć po biszkopcie zamoczonym w kawie wymieszanej z rumem na biszkoptach ułożyć po 1 łyżce budyniu i kolejny zamoczony biszkopt na którym układamy kolejna warstwę budyniu, całość przykrywamy dwoma moczonymi biszkoptami na biszkopty sypiemy sporo wiórek czekoladowych.
Pozostałą kawę podgrzać i rozpuścić w niej resztę wiórek czekoladowych, powstanie nam coś w rodzaju sosu czekoladowego, następnie wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego na wierzchu deseru (zimnego), całość polać sosem czekoladowym i dowolnie ozdobić.
Z tych składników które podam wychodzą trzy pyszne deserki ja musiałam zrobić z porcji podwojonej, aby wszyscy byli zadowoleni :)
Czekoladowy raj
1 opakowanie budyniu czekoladowego takiego w stylu "Słodka chwila"
3/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej+1 łyżka rumu
okrągłe biszkopty 12 sztuk
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Z tych składników wychodzą 3 pyszne warstwowe desery.
Czekoladę zetrzeć na grube wiórki.
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przygotować trzy szklaneczki na dnie ułożyć po biszkopcie zamoczonym w kawie wymieszanej z rumem na biszkoptach ułożyć po 1 łyżce budyniu i kolejny zamoczony biszkopt na którym układamy kolejna warstwę budyniu, całość przykrywamy dwoma moczonymi biszkoptami na biszkopty sypiemy sporo wiórek czekoladowych.
Pozostałą kawę podgrzać i rozpuścić w niej resztę wiórek czekoladowych, powstanie nam coś w rodzaju sosu czekoladowego, następnie wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego na wierzchu deseru (zimnego), całość polać sosem czekoladowym i dowolnie ozdobić.
środa, 20 lutego 2013
Ekspresowe ciasto z jabłkami
Na poprawę nastroju musiałam sobie dzisiaj zrobić ciasto, ale wraz ze złym humorem miałam lenia wiec ciasto musiało być bardzo proste. Przepis znalazłam w książce "120 wypieków", ciasto jest bardzo szybkie i smaczne choć jak dla mojej rodziny zdecydowanie za małe.
Ekspresowe ciasto z jabłkami
175 gram masła
100 gram brązowego cukru
175 mąki pszennej
3 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jabłka
dodatkowo:
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać na przemian jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać je do gładkiego ciasta.
Okrągłą formę (20 cm średnicy ) wypełnić ciastem ja piekłam w silikonowej więc jej niczym nie smarowałam, wierzch ciasta posypać płatkami migdałów.
Piec w temp. 180st około 30 min, po upieczeniu ciasto przestudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ekspresowe ciasto z jabłkami
175 gram masła
100 gram brązowego cukru
175 mąki pszennej
3 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jabłka
dodatkowo:
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać na przemian jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać je do gładkiego ciasta.
Okrągłą formę (20 cm średnicy ) wypełnić ciastem ja piekłam w silikonowej więc jej niczym nie smarowałam, wierzch ciasta posypać płatkami migdałów.
Piec w temp. 180st około 30 min, po upieczeniu ciasto przestudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
wtorek, 19 lutego 2013
Sernik bez sera
Sernik bez sera czyli styropian, ciasto które prawie wszyscy znają i w nie jednym domu już ono gościło, więc odpuszczę sobie podawanie źródła z którego ja mam przepis.
Sernik bez sera
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Masa śmietankowa:
5 białek
1 szklanka cukru
800 ml śmietany 12%
20 dag wiórek kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada
Sernik bez sera
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Masa śmietankowa:
5 białek
1 szklanka cukru
800 ml śmietany 12%
20 dag wiórek kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada
niedziela, 17 lutego 2013
Canelloni z naleśników
Takie pyszne jedzonko mieliśmy wczoraj na obiad, pomysł na jego zrobienie zrodził się po zakupieniu sosu Basilico i z powodu postępującej sklerozy przez którą zapomniałam kupić odpowiedni makaron. Hania zarzuciła mi nie dotrzymywanie słowa bo na obiad miało być canelloni więc trzeba było jakoś z tego wybrnąć i dzięki temu powstało Naleśnikowe canelloni było pyszne, pachnące i bardzo kuszące.
Canelloni z naleśników
Naleśniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
1 jajko
1 szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
3/4 szklanki sosu pomidorowego z bazylią
przyprawy
15 dag żółtego sera
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Dodatkowo:
Sos Włoski Basilico od Łowicza
Wykonanie;
Ciasto:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto.
Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.
Nadzienie:
Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju, dodać do niej pokrojoną w kostkę paprykę (najlepiej czerwona choć ja miałam taka na pół zielona i też było dobrze) i mięso mielone.
Ze słoika z sosem odlać 3/4 szklanki i dolać do mięsa mielonego, dokładnie wszystko wymieszać, dodać szczyptę płatków chilli i 1/2 łyżeczki soli, wszystko razem dusić kilka minut na koniec dodać posiekany czosnek i pietruszkę, wymieszać i przestudzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z przestudzonym mięsem.
Na środku zimnego naleśnika ułożyć porcję nadzienia i zawinąć tak, aby nadzienie było w jednym miejscu, a naleśnik je "otulał ".
Zwinięte naleśniki ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać po wierzchu polać resztą sosu i zapiec w temp. 200st około 10 min.
Podawać gorące.
Canelloni z naleśników
Naleśniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
1 jajko
1 szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
3/4 szklanki sosu pomidorowego z bazylią
przyprawy
15 dag żółtego sera
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Dodatkowo:
Sos Włoski Basilico od Łowicza
Wykonanie;
Ciasto:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto.
Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.
Nadzienie:
Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju, dodać do niej pokrojoną w kostkę paprykę (najlepiej czerwona choć ja miałam taka na pół zielona i też było dobrze) i mięso mielone.
Ze słoika z sosem odlać 3/4 szklanki i dolać do mięsa mielonego, dokładnie wszystko wymieszać, dodać szczyptę płatków chilli i 1/2 łyżeczki soli, wszystko razem dusić kilka minut na koniec dodać posiekany czosnek i pietruszkę, wymieszać i przestudzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z przestudzonym mięsem.
Na środku zimnego naleśnika ułożyć porcję nadzienia i zawinąć tak, aby nadzienie było w jednym miejscu, a naleśnik je "otulał ".
Zwinięte naleśniki ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać po wierzchu polać resztą sosu i zapiec w temp. 200st około 10 min.
Podawać gorące.
piątek, 15 lutego 2013
Misiaczki
Mam do Was prośbę jeśli ktoś zna dobrego psychologa to podeślijcie mi do niego numer, gdyż muszę się zapisać na terapię odwykową od zakupów. Objawy mam takie, że gromadzę ogromne ilości form, foremek i tym podobnych, sama już nie wiem ile tego mam. Dzisiaj wybrałam się na zakupy do pewnego sklepu, a tam forma do wypieku malutkich misiaczków, oczywiście ją przytargałam do domu, pomimo faktu, że w domu mam podobną tylko na duże misie.
Forma zakupiona, a misiaczki upieczone :) czyli zakup ochrzczony:)
Misie wyszły pyszne takie malutkie i urocze, dzisiaj w wersji próbnej bez nadzienia, ale dzieci i tak były zadowolone.
Misiaczki
11 dag masła
10 dag cukru
11 dag mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na krem do którego dodać jajka oraz sok cytrynowy i nadal ucierać dodając przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do gładkiego ciasta dodać skórkę cytrynową.
Odłożyć 2 łyżki ciasta i wymieszać je z kakao.
Forma zakupiona, a misiaczki upieczone :) czyli zakup ochrzczony:)
Misie wyszły pyszne takie malutkie i urocze, dzisiaj w wersji próbnej bez nadzienia, ale dzieci i tak były zadowolone.
Misiaczki
11 dag masła
10 dag cukru
11 dag mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na krem do którego dodać jajka oraz sok cytrynowy i nadal ucierać dodając przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do gładkiego ciasta dodać skórkę cytrynową.
Odłożyć 2 łyżki ciasta i wymieszać je z kakao.
czwartek, 14 lutego 2013
Serduszkowy tort
Jak Walentynki to Walentynki i u mnie też nie mogło w tym dniu zabraknąć czegoś słodkiego do kawy. Zresztą jak wiecie u mnie słodkie jest zawsze lub prawie zawsze choć dzisiaj ma to ten odświętny charakter.
Serduszkowy tort
Serduszkowy tort
środa, 13 lutego 2013
Pikantne serduszka
Ja dzisiaj nada w klimacie serduszkowym, zdaję sobie sprawę z faktu, ze serca bija ostatnio po oczach z każdego kąta, ale to taki czas. Ja lubię serduszka i nie przeszkadzają mi, więc dzisiaj totalne szaleństwo bo pikantne pierogi w kształcie takim jak widać:)
Powiem jeszcze, że były pyszne !
Pikantne serduszka
Ciasto:
23 dag mąki pełnoziarnistej
10 dag margaryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki wody
Nadzienie:
1 duży ziemniak
1 marchewka
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju aromatyzowanego z czosnkiem pomidorami i bazylią
1/2 łyżki posiekanego lubczyku
szczypta chilli
1/2 łyżeczki curry
kolorowy pieprz
Dodatkowo:
mleko
sól morska u mnie sól morska prowansalska
Wykonanie:
Powiem jeszcze, że były pyszne !
Pikantne serduszka
Ciasto:
23 dag mąki pełnoziarnistej
10 dag margaryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki wody
Nadzienie:
1 duży ziemniak
1 marchewka
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju aromatyzowanego z czosnkiem pomidorami i bazylią
1/2 łyżki posiekanego lubczyku
szczypta chilli
1/2 łyżeczki curry
kolorowy pieprz
Dodatkowo:
mleko
sól morska u mnie sól morska prowansalska
Wykonanie:
poniedziałek, 11 lutego 2013
Ciasto kokosowe -pychotka
Przepis na to ciasto przesłała mi znajoma, ciasto dla niej to smak dzieciństwa kojarzony z babcią. Przepis bardzo mi się spodobał i już w trakcie czytania czułam smak tego ciasta, a że składniki jak i sposób wykonania był tak troszkę chaotycznie spisany i mało zrozumiały więc z oryginału powstała moja wersja choć dzisiaj gdybym robiła to ciasto to wsadziłabym tam jeszcze warstwę kwaśnego dżemu to dopiero byłaby pychotka :)))
Ciasto jest pyszne choć mało fotogeniczne :)
Ciasto kokosowe
Ciasto jasne:
3 jajka
3/4 szklanki mąki tortowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
Warstwa kokosowa:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
Krem:
20 dag masła
3 żółtka
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
Dodatkowo:
10 dag polewy czekoladowej
do skropienia dowolny alkohol
Ciasto jest pyszne choć mało fotogeniczne :)
Ciasto kokosowe
Ciasto jasne:
3 jajka
3/4 szklanki mąki tortowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
Warstwa kokosowa:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
Krem:
20 dag masła
3 żółtka
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
Dodatkowo:
10 dag polewy czekoladowej
do skropienia dowolny alkohol
niedziela, 10 lutego 2013
Aromatyczny wieniec
Przepis na ciasto o którym wczoraj wspominałam spiszę jutro, a dzisiaj podzielę się z Wami czymś co gościło dzisiaj na naszym stole. Wieniec to niby chlebek, niby bułeczka, ale bardzo pyszne i cudownie pachnące.
Aromatyczny wieniec
25 dag mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 paczuszka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka płynnego miodu
4 ząbki czosnku
130 ml letniej wody
Dodatkowo:
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól morska
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Mąkę wymieszać na sucho z solą, drożdżami, następnie dolać olej i miód oraz posiekany drobniutko czosnek, przemieszać i dolać wodę, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować z niego okrągły wianek, następnie ułożyć go na blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać sola morską oraz mielonym kolorowym pieprzem.
Ja dodatkowo po wierzchu posypałam kilkoma świeżymi listkami majeranku.
Przygotowany wieniec ponownie odstawić do wyrośnięcia, piekarnik nagrzać do 200st i piec w nim wieniec około 25 min.
Po upieczeniu przestudzić.
Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej " Kujawski ze Smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT. Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Aromatyczny wieniec
25 dag mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 paczuszka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka płynnego miodu
4 ząbki czosnku
130 ml letniej wody
Dodatkowo:
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól morska
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Mąkę wymieszać na sucho z solą, drożdżami, następnie dolać olej i miód oraz posiekany drobniutko czosnek, przemieszać i dolać wodę, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować z niego okrągły wianek, następnie ułożyć go na blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać sola morską oraz mielonym kolorowym pieprzem.
Ja dodatkowo po wierzchu posypałam kilkoma świeżymi listkami majeranku.
Przygotowany wieniec ponownie odstawić do wyrośnięcia, piekarnik nagrzać do 200st i piec w nim wieniec około 25 min.
Po upieczeniu przestudzić.
sobota, 9 lutego 2013
Słone babeczki
U mnie po czwartkowym przesycie pączków do dzisiaj bez słodkości, ale już na jutro ciasto się chłodzi w lodówce i jestem pewna, że będzie pyszne bo mimo kataru który mnie męczy od kilku dni czułam cudny kokosowy zapach który się rozchodzi po domu.
Dzisiaj jednak proponuję takie babeczki przygotowane na szybko i łatwo, ale bardzo smacznie.
Taka babeczka to wspaniałe zastępstwo dla tradycyjnych kanapek.
Słona babeczka
3 łyżki majonezu
3 jajka na twardo
15 dag żółtego sera
zielona pietruszka
5 suszonych pomidorów
przyprawy
Dodatkowo:
kruche słone babeczki
Dzisiaj jednak proponuję takie babeczki przygotowane na szybko i łatwo, ale bardzo smacznie.
Taka babeczka to wspaniałe zastępstwo dla tradycyjnych kanapek.
Słona babeczka
3 łyżki majonezu
3 jajka na twardo
15 dag żółtego sera
zielona pietruszka
5 suszonych pomidorów
przyprawy
Dodatkowo:
kruche słone babeczki
czwartek, 7 lutego 2013
Pączki z orzechami
Jak przystało na tłusty czwartek i u mnie w domu nie mogło braknąć pączków. W tym roku zaszalałam i z mojego ulubionego przepisu zrobiłam jeszcze coś lepszego. Pączki wyszły obłędnie i nie sposób było się ograniczyć do jednego.
Pączki z orzechami
Ciasto
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka
25 dag margaryny
4 jajka
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
10 dag drożdży
3 łyżki spirytusu lub wódki
Nadzienie:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy z cukrem
5 dag masła
2 łyżki cukru
15 dag orzechów włoskich
Pączki z orzechami
Ciasto
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka
25 dag margaryny
4 jajka
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
10 dag drożdży
3 łyżki spirytusu lub wódki
Nadzienie:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy z cukrem
5 dag masła
2 łyżki cukru
15 dag orzechów włoskich
wtorek, 5 lutego 2013
Pączkowe kanapeczki
Dzisiaj u mnie w domu był taki mały trening przed czwartkiem i razem z Olą zrobiłyśmy takie pyszne paczki. W pierwszym zamyśle miały to być paczki w kształcie serca z nadzieniem budyniowo-ajerkoniakowym, ale po zakończeniu prac nad nimi Hania spojrzała i z poważną minką stwierdziła, że to wygląda jak kanapki więc już tak zostało, a my do kawy mieliśmy Pączkowe kanapeczki :)
Pączkowe kanapeczki
Pączkowe kanapeczki
poniedziałek, 4 lutego 2013
Ciasto z masą jabłkową
Ciasto jest czymś w rodzaju jabłecznika ma delikatny i mięciutki biszkopcik oraz smaczną lekko kwaskowa masę. Bardzo lubię to ciasto bo jest bardzo prościutkie i bardzo pyszne. Ciasto upiekłam na urodziny Hani i tak jak zawsze rozeszło się migiem choć był jeszcze sernik i tort.
Ciasto z masa jabłkową
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
biała czekolada
2 łyżki mleka
1/4 szklanki herbaty + 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto z masa jabłkową
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
biała czekolada
2 łyżki mleka
1/4 szklanki herbaty + 1 łyżka soku z cytryny
niedziela, 3 lutego 2013
Urodzinki
Wczoraj moje najmniejsze dziecko obchodziło urodzinki, swoją droga jak ten czas leci bo to już 6.
Oczywiście jak to z Hanią bywa pomysłów na tort miała sporo i w końcu musiałam sama zdecydować bo ona jak zawsze wszystko co najdalej od dziewczynek więc tort był niespodzianką. Pomysł był trafiony bo tort był jak dla dziecka i do tego troszkę uniwersalnie bo spodobał by się i chłopcu i dziewczynce. Hania była zachwycona.
Oczywiście jak to z Hanią bywa pomysłów na tort miała sporo i w końcu musiałam sama zdecydować bo ona jak zawsze wszystko co najdalej od dziewczynek więc tort był niespodzianką. Pomysł był trafiony bo tort był jak dla dziecka i do tego troszkę uniwersalnie bo spodobał by się i chłopcu i dziewczynce. Hania była zachwycona.
piątek, 1 lutego 2013
Bułeczki z makiem
Z braku pomysłu na kolację można zrobić takie bułeczki, rodzina będzie zachwycona, a bułeczki są proste i tanie. Przy pieczeniu z piekarnika rozchodzi się taki zapach, że od razu przegania cały zły nastrój który się nagromadził w domu przez pogodę która teraz panuje bo pada i wieje, dzieci mają ferie i zamiast szaleć na śniegu nudzą się przed telewizorem.
Bułeczki z makiem
Bułeczki z makiem
40 dag mąki
2 dag drożdży
70 g stopionego masła
1 szklanka mleka
10 dag białego sera
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
suchy mak
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i sól, drożdże rozpuścić w
ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem i skręconym przez maszynkę serem
do mąki, zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać stopione masło i
dokończyć zagniatanie, ciasto ma być gładkie i odchodzić od ścianek
miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, ułożyć je na
natłuszczonej blaszce każdą posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem
mleka, po wierzchu posypać makiem jeszcze raz zostawić na kilka minut.
Piekarnik nagrzać do 220st i piec bułeczki do 15 min.
Po upieczeniu przestudzić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)