Powiem jeszcze, że były pyszne !
Pikantne serduszka
Ciasto:
23 dag mąki pełnoziarnistej
10 dag margaryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki wody
Nadzienie:
1 duży ziemniak
1 marchewka
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju aromatyzowanego z czosnkiem pomidorami i bazylią
1/2 łyżki posiekanego lubczyku
szczypta chilli
1/2 łyżeczki curry
kolorowy pieprz
Dodatkowo:
mleko
sól morska u mnie sól morska prowansalska
Wykonanie:
Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę taką 1 cm na 1 cm (razem ma być 20 dag), cebulę drobno pokroić, a czosnek posiekać bardzo drobniutko.
Na patelni podgrzać olej i wrzucić na nią wszystkie pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie dodać chili, troszkę mielonego kolorowego pieprzu i curry, wymieszać i podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego, całość dusić razem kilka minut do wyparowania płynu i do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodać posiekany lubczyk ja miałam mrożony, wymieszać i wystudzić.
Ciasto:
Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać przecier pomidorowy i wodę, zagnieść ciasto które schłodzić 30 min w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć duże serca, następnie na jednym ułożyć porcję nadzienia, przykryć drugim sercem i delikatnie zlepić brzegi.
Zlepione serca ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować mlekiem i posypać solą morską.
Piec w temp. 200 st około 25 min. Podawać gorące z dowolna sałatką ja podałam z pomidorami.
Ojej, nie wiem, czy miałabym cierpliwość, żeby je robić. :)
OdpowiedzUsuńKaś, pracy przy nich tyle co przy tradycyjnych pierogach, Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Tylko czy na zimno smakują równie dobrze? Bo taka wersja by mnie interesowała :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak, mi na ciepło smakowały bardziej, ale te co zostały do dzisiaj też były niczego sobie choć ciasto straciło swoją chrupkość:)
Usuń