Serduszkowy tort
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa różowa:
1/2 litra czerwonego soku np. Pycholandia
1 budyń śmietankowy
Warstwa biała:
1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
czerwona galaretka
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy)
Ciasto piec w temp. 170st około 25min.
Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie, a w górnym foremka wyciąć serduszka.
Budyń ugotować na soczku i po przestudzeniu w całości wyłożyć na ciasto wyłożone w tortownicy na budyniu ułożyć biszkopty i posmarować ubitą śmietaną połączoną z gęstniejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.
Krążek z wyciętymi otworami delikatnie ułożyć na śmietanie i posypać cukrem pudrem w wycięte serca wlać tężejącą czerwoną galaretkę.
Wspaniałe ciacho, bardzo efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń