czwartek, 7 lutego 2013

Pączki z orzechami

Jak przystało na tłusty czwartek i u mnie w domu nie mogło braknąć pączków. W tym roku zaszalałam i z mojego ulubionego przepisu zrobiłam jeszcze coś lepszego. Pączki wyszły obłędnie i nie sposób było się ograniczyć do jednego.

Pączki z orzechami  

Ciasto
 1 kg mąki pszennej  
2 szklanki mleka 
25 dag margaryny 
4 jajka 
5 łyżek cukru 
1 cukier waniliowy 
1 szczypta soli 
10 dag drożdży 
3 łyżki spirytusu lub wódki 
Nadzienie: 
2 szklanki mleka 
1 budyń śmietankowy z cukrem 
5 dag masła 
2 łyżki cukru 
15 dag orzechów włoskich 

Lukier: 
1 szklanka cukru pudru 
sok z cytryny 
Dodatkowo: 
1 kg smalcu 
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać margarynę pokrojoną w kostkę i cały czas ucierać (masa wygląda jak zważona, ale proszę się tym nie przejmować). Do masy z utartych jajek i margaryny dodać przesianą mąkę i sól, alkohol oraz rozpuszczone w zimnym mleku drożdże. Ciasto zagniatać kilka minut, nawet po wyrobieniu ciasto jest troszkę klejące, ale łatwo odkleja się od ręki. Miskę z ciastem wstawiamy do większej napełnionej bardzo zimną wodą (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypać sporą ilością mąki i delikatnie rozciągnąć na niej ciasto na placek do 2 cm grubości. Szklanką wycinamy krążki z których formujemy pączki i zostawiamy do wyrośnięcia.
 Wyrośnięte pączki smażyć na złoty kolor w gorącym smalcu po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 

 Mleko zagotować z masłem i cukrem oraz ugotować na nim budyń do gorącego budyniu dodać zmielone orzechy, wymieszać i wystudzić. 
Przestudzone pączki nadziać budyniem przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednia końcówką. 
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier i polać nim przygotowane pączki, odstawić do zastygnięcia lukru.  




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody