poniedziałek, 23 marca 2020

Mocno orzechowe ciasto

Kilka dni temu wpadł mi w oko przepis na to ciasto klik i oto jest ono :) Pyszne, mocno orzechowe i pewnie bardzo kaloryczne, tym razem trzymałam się przepisu, ale gdybym jeszcze raz je robiła to wprowadzę małe zmiany. Polecam bardziej rozdrobnić orzechy na które wylewamy ciasto bo moim zdaniem są małą przeszkodą dla łyżeczki i ciasto przed odwróceniem nasączyć kawą.






























Mocno orzechowe ciasto

ciasto:
7 białek
7 dag cukru
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pianka:
7 żółtek
12 dag cukru
350 ml śmietany 30%
10 gram żelatyny + 20 ml wody
dodatkowo:
15 dag czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30 %
25 dag orzechów włoskich
herbatniki u mnie pełnoziarniste
wykonanie:
25 dag orzechów wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 33 cm na 22 cm), piekarnik nagrzewamy do 170 st i zapiekamy orzechy przez 10 minut, następnie wylewamy na nie ciasto i pieczemy kolejne 20 minut w temp. 160 st. 

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypujemy porcjami cukier, kiedy białka są szklistą bezą dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz orzechy, delikatnie mieszamy.

Upieczone i wystudzone ciasto wyciągamy z formy ( dobrze jest na tym etapie nasączyć je naparem z kawy), ciasto odwracamy do góry orzechami i ponownie umieszczamy w formie.

100 ml śmietanki podgrzewamy i gorącą zalewamy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.  Herbatniki układamy na warstwie czekoladowej, a na nie wylewamy piankę. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia, przed podaniem posypać orzechami lub jak u mnie wiórkami z czekolady.

Pianka:
Żółtka ( jajka przed rozbiciem wyparzyć) wymieszać z cukrem, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą i ubić, następnie wystudzić. 
Żelatynę zalać wodą i po napęcznieniu podgrzewając rozpuścić ( nie gotować)
Śmietankę ubić i połączyć z przestudzoną masą jajeczną na koniec dolać żelatynę. 






7 komentarzy:

  1. zjadłabym z chęcią to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl z tym "czohratym" ciastem z orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy między czekoladą a pianką są herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tam są herbatniki, zapomniałam o nich w przepisie, ale na szczęście podałam link do oryginału :) muszę poprawić.

      Usuń
  4. Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto, muszę spróbować.Bardzo lubię ciasta z orzechami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody