niedziela, 8 marca 2020

Sernik z suszonymi śliwkami

Chodził za mną sernik i wychodził się :) normalnie zrobiłabym jakiś klasyk ze sprawdzonego przepisu, ale z racji nadchodzących świąt postanowiłam coś pokombinować. Sernik jest stosunkowo drogi bo potrzebujemy do niego, aż 1,5 kg sera i śliwki i sporo jajek no i czekoladę :)  ale moim zdaniem wart swoich kosztów i kalorii. Osobiście lubię serniki z sera w wiaderku bo wydają mi się takie bardziej kremowe i jakoś tak lepiej smakują, ale tutaj użyłam pół na pół ser z wiaderka z serem twarogowym. Podsumowując wyszło pysznie :) Piękna filiżanka do kawy widoczna w tle oczywiście od https://swiatkubeczkow.blogspot.com/






Sernik z suszonymi śliwkami 

ciasto:
12 dag masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
masa serowa:
75 dag sera białego
75 dag sera w wiaderku do serników
20 dag białej czekolady
1 szklanka cukru
8 jajek
2 budynie u mnie był o smaku biszkoptowym, ale śmiało można go zastąpić śmietankowym lub waniliowym
polewa czekoladowa:
150 ml śmietany 30%
18 dag mlecznej czekolady może być wymieszana z gorzką czekoladą
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
dodatkowo:
20 dag suszonych śliwek
wykonanie:
Masło posiekać z cukrem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbić jajka i zagnieść ciasto. Schłodzone ciasto rozwałkować na dnie formy (33 cm na 22 cm), wcześniej wyłożyć na dnie papier do pieczenia.

Masa serowa:
Ser biały skręcić przez maszynkę ( najmniej dwa razy) i połączyć z serem z wiaderka, dodać cukier i utrzeć na jednolitą masę w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku. Do masy serowej dodać proszek budyniowy i posiekaną drobno białą czekoladę ( dokładnie wymieszać). Masę serową wylać na spód z ciasta, piec w temp 180 st około 60 minut, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w nim na 20 minut po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić. 

Polewa czekoladowa:
Żelatynę zalać wodą i podgrzewając rozpuścić. Śmietankę podgrzać mocno ( nie gotować ) dodać do niej posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić na koniec dodać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać. Śliwki jeśli są  duże pokroić na mniejsze kawałki i dodać do polewy, przemieszać i wylać na wystudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody