Pora obiadowa dzisiaj już za nami, ale jutro też jest dzień. Podrzucam przepis na pyszne kluseczki, sos niestety dzisiaj pomidory z puszki i suszona bazylia, ale w sezonie najlepsze będą świeże pomidorki i zieloniutka bazylia. Kluseczki robiłam na oko, więc nie podam dokładnych proporcji, ale to tak jak z kopytkami na pewno dacie radę :)
Kluseczki z sosem pomidorowym
około 1 kg gotowanych ziemniaków
25 dag białego sera
2 jajka
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka około 2-3 łyżek
sól,pieprz
mąka pszenna
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
sól, pieprz i cukier
wykonanie:
Ziemniaki razem z serem przecisnąć przez praskę, dodać jajka, posiekany drobno czosnek oraz pietruszkę, dosypać 1/2 łyżeczki soli i niewielką ilość pieprzu. Do ziemniaków dosypać mąkę około 1,5 szklanki, zagnieść gładkie, mięciutkie ciasto ( gdyby było za luźne dosypać więcej mąki). Na podsypanej mąka stolnicy utoczyć z ciasta cienkie wałeczki i pociąć je na malutkie kluseczki. W trakcie szykowania ciasta powinniśmy zagotować spora ilość osolonej wody, aby kluseczki zaraz po przygotowaniu można było ugotować, gotujemy partiami do momentu wypłynięcia.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, a następnie wlać pomidory do puszki dolać 1/2 szklanki wody i po opłukaniu soku pozostałego na brzegach puszki wylać ją na patelnię, gotować kilka minut na małym ogniu do momentu rozgotowania się pomidorów i lekkiego zagęszczenia się sosu. W trakcie gotowania sos doprawić solą, pieprzem cukrem oraz bazylią.
Ugotowane kluseczki przełożyć do sosu, delikatnie wymieszać, przed podaniem posypać bazylią lub jak ja dzisiaj zieloną pietruszką, od razu podawać.
O matko ale bym teraz zjadła jak nic....
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wiesz, ale założyłam firmę, gdzie prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci :)
Poniżej daję link na mojego fb jakbyś chciała zobaczyć jak to wygląda :)
https://www.facebook.com/Little-Cook-warsztaty-kulinarne-dla-dzieci-378068466170808/